Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Diskusiju ciklu Kino Bize noslēgs saruna par autismu

Easyget.lv, 29.10.2013. 10:39

Noslēdzot 12 diskusiju ciklu un jau raisot domas par būtisku turpinājumu, kinoteātris „Kino Bize” 31. oktobrī plkst. 18.00 aicina uz sarunu par citādu pasaules uztveri, par tiem cilvēkiem, kas apkārt notiekošos un līdzās esošo sajūt pavisam citā formas, skaņas un kustības intensitātē, un to sodu vai dāvanu, kas daļu no mums padara tik ļoti īpašus un sargājamus – "Autisms. Toreiz un tagad, šeit un citviet".

Vislielākās bailes, kas piemīt cilvēkam, šķiet, ir bailes no citiem cilvēkiem; līdz galam neiepazīti tie biedē ar savu citādo pieeju lietām un parādībām, tostarp attiecībām starp diviem vai plašākā sabiedrībā. Neziņas radītās bailes liek šķēršļus turpmākai saziņai, sapratnei un līdzās pastāvēšanai, kā arī traucē kopīgai virzībai, mākslīgi radot „mēs” un „viņi” un mums katram piederīgo.

Diskusijas vadītāja, žurnāliste Krista Vāvere kopā ar sarunas viesiem – Latvijas Autisma apvienības pārstāvjiem, jomas ekspertiem, vecākiem un skolotājiem –, kā arī būtiski iesaistot zālē sēdošos, meklēs atbildes uz citkārt pašsaprotamiem, bet plašākā sabiedrības daļā arvien neatbildētiem jautājumiem – kas un kāds ir autisms? Kas mums par to būtu jāzina? Un ko mēs katrs varam darīt, lai radītu līdzvērtīgas dzīves iespējas cilvēkiem, kas pret to izvirza īpašas prasības?

Pēc diskusijas visiem tās dalībniekiem būs iespējams noskatīties iedvesmojošu un patiesā pieredzē balstītu ekrāna stāstu „Templa Grendina” (Temple Grandin; 2010) par jaunu sievieti, kas autisma dēļ savu pasauli būvē citādi nekā "normālie cilvēki" un, spītējot sabiedrībās aizspriedumiem un dogmām, kļūst par pasaulslavenu zinātņu doktori dzīvnieku uzvedības un labturības jomā.

Ieeja bez maksas. Kinoteātris „Kino Bize” atrodas Kaņepes Kultūras centra 2. Stāvā, Skolas ielā 15.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV