Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

10 neparastākie likumi pasaulē

Easyget.lv, 04.11.2013. 13:03

Kopš neatminamiem laikiem cilvēki ir tikuši pakļauti likumiem, kas radīti, lai regulētu sabiedrības darbību. Lai arī nereti tie tiek uzskatīti par ierobežojumiem, to mērķis ir sniegt labāku dzīvi cilvēkiem. Visā pasaulē pastāv tūkstošiem dažādu likumu, kurus regulē attiecīga kultūra. Ielūkojoties cittautu kultūrā nākas secināt, ka pasaulē valda ne tikai taisnīgi likumi, kas atvieglo dzīvi, bet vairāki ir pat īpaši dīvaini.
10 neparastākie likumi pasaulē

Lūk, desmit no neparastākajiem likumiem pasaulē!

Aizliegts košļāt košļājamo gumiju

Viens no neparastākajiem aizliegumiem ieviests Singapūrā. Kopš 1992. gada Singapūras uzņēmumiem ir aizliegts pārdod košļājamo gumiju. Likums radīts ar mērķi rūpēties par pilsētas skaistumu un tīrību. Likuma neievērošana paredz sodu.

Viena bērna politika

Nereti cilvēki sapņo par lielu ģimeni ar bērniem, taču Ķīnā šis sapnis ir ierobežots lielākai daļas sabiedrības. Milzīgās pārdzīvotības dēļ Ķīnā kopš 1979.gada darbojas viena bērna politika, kas sekojoši nozīmē, ka ģimenē nevar būt vairāk par vienu bērnu. Likums tomēr nav tik strikts, kā sākotnēji var šķist, jo ierobežojums attiecas tikai uz pilsētas daļā dzīvojošajiem. Likuma mērķis – mazināt sociālās un ekonomiskās vides problēmas.

30 dienas bez ēšanas, dzeršanas un seksa

Islāma kalendārā Ramadāns ir zināms kā svētais gavēņamēnesis, kas parasti ilgst trīsdesmit dienas, līdz jaunā mēneša iestāšanās dienai. Šajā laikā cilvēki nedrīkst ēst, dzert un nodarboties ar seksuālām aktivitātēm.

Par likuma pārkāpšanu pienākas sods, par ko pārliecinājušies kādi divi britu tūristi, kuri tika ieslodzīti cietumā uz trīs nedēļām, papildus arī samaksājot sodu naudu. Viņu noziegums bija sulas dzeršana sabiedriskā vietā Ramadāna laikā.

Nost ar netīru automašīnu!

Likums, kas paredz automašīnu vienmēr uzturēt teicamā tīrībā no ārpuses, pieņemts Krievijā, lai novērstu likumpārkāpējus, kas veikli izvairās no policijas – bieži vien netīro automašīnu dēļ tos nav iespējams indentificēt. Netīro automašīnu īpašniekiem likums paredz uzlikt sodanaudu.

Pārvietošanās ierobežojums

Viens no matemātiskākajiem likumiem skar Filipīnu iedzīvotājus. Likums attiecināms automašīnu numururzīmēm un ierobežo auto plūsmu.

Pirmdienās uz ielām noteikti neredzēsiet mašīnas, kuru numuros ietilpst skaitļi – viens un divi. Otrdienās mašīnu numuru beigās neredzēsiet ciparus trīs un četri, trešdienās – pieci un seši. Savukārt ceturtdienās nav atļauts uz ielām pārvietoties mašīnām, kuru numuri beidzas ar septiņi un astoņi. Piektdien šis pats likums attiecas uz skaitļiem deviņi un nulle. Lielāka sabiedrības daļa nevar saprast šī likuma nepieciešamību, taču paši likuma ieviesēji to skaidro ar vieglāku un ērtāku satiksmes kontroli.

Video spēļu aizliegums

Kamēr citviet pasaulē aug interneta un tostarp arī video spēļu popularitāte, nereti aizstājot reālo cilvēka dzīvi, Grieķijai ir izdevies paglābties no video spēļu ietekmes. Kopš 2002. gada Grieķijā darbojas likums par video spēļu aizliegumu vietējās kafejnīcās. Vēlāk likums pieņēmās spēkā – video spēles tika aizliegtas arī veikalos. To pārdošana un izmantošana Grieķijā uzskatāma par nevēlamu, par ko pienākas sods.

Augstpapēžu kurpju aizliegums

Nereti mēs esam dzirdējuši teicienu, ka viena no sievietes lielākajam kaislībām ir augstapapēžu kurpes. Plaši pasaulē sieviete augspapēžu kurpēs apliecina skaistumu, gaumi, eleganci un sievišķību, tikai ne Grieķijā. Šajā valstī sievietes ir pakļautas likumam, kas paredz nevelkāt augstpapapēžu kurpes, lai pārvietošanās laikā nesabojātu Grieķijas kultūras mantojumu. Šis likums gan attiecas tikai uz vēsturiskām vietām, piemēram, Akropoli.

Bezmaksas maltīte restorānā

Dānija var lepoties ar savdabīgu likumu gastronomijas jomā. Īpaša labvēlīga tiek izrādīta restorānu apmeklētājiem, ļaujot bez maksas baudīt maltīti. Tiesa, līdz brīdim, kad klients pats ir pārliecināts, ka ir pietiekami paēdis. Kopš šī fakta konstatācijas jārēķinās ar ierasto maksas maltīti.

Velosipēds un sandeles - nesavienojami

Karstā vasarā visērtākie apavi ir sandales. Bet, kā izrādās, Spānijā šo apavu valkāšana tiek ierobežota. Šajā valstī ir stingri aizliegta braukšana ar velosipēdu, ja kājās ir sandales. Likuma mērķis ir pavisam vienkāršs - sabiedrības un paša velobraucēja drošība, jo arī ērti apavi var būt par iemeslu nelaimes gadījumam.

Aizliegts valkāt rozā šortus

Pieraduši pie mūsdienu brīvās modes, cilvēkiem grūtības sagadā likums, kas pieņemts Austrālijā, Viktorijas štatā. Proti, likums nosaka, ka svētdien pēcpusdienā ir aizliegts ielās iziet ar rozā šortiem. Diezgan dīvains likums demokrātiskajā Austrālijā!

Foto: Austrālijā likums aizliedz valkāt rozā šortus. Foto © flickr.com/ julochka

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV