Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Kā marihuāna ietekmē veselību?

Easyget.lv, 09.01.2014. 09:58 | komentāri (2)

Nesen vēl divi ASV štati – Vašingtonas un Kolorādo – pievienojās to sarakstam, kuros ir atļauts tirgot marihuāna gan medicīniskos, gan relaksējošos nolūkos. Par labsajūtu, ko dod marihuānas lietošana, rūpējas ķīmiska viela ar nosaukumu tetrahidrokanabinols jeb THC saīsināti.
Kā marihuāna ietekmē veselību?

Daudzviet joprojām notiek karstas diskusijas starp divām pusēm ar kategoriski pretējiem viedokļiem par marihuānas legalizēšanu. Taisnība, kā vienmēr, ir kaut kur pa vidu. Piedāvājam ieskatu marihuānas plusos un mīnusos iedarbībā uz cilvēka ķermeni.

- Iespējami atmiņas traucējumi

Marihuānas aktīvās sastāvdaļas iedarbojas uz to smadzeņu daļu, kas ir atbildīga par mūsu atmiņu veidošanu. Pētījumi ar dzīvniekiem ir pierādījuši, ka īpaši bīstami tas ir posmā, kad smadzenes vēl tikai veidojas. Lietojot marihuānu agrā vecumā, ir liels risks iedzīvoties kognitīvos traucējumos. Ne velti valstīs, kur marihuāna ir atļauta, to kategoriski aizliegts pārdot personām, kas jaunākas par 21 gadu.

- THC ietekmē lietotāja līdzsvaru un reakcijas laiku

Viela THC stipri ietekmē galvaskausa pakauša daļā atrodamās t.s. smadzenītes, kuras atbild par cilvēka līdzsvaru, muskuļu kustību koordināciju un reakcijas laiku. Kad šī smadzeņu daļa tiek traucēta, lietotājam var būt traucēta gaita un kļūdaina runa. Lieki teikt, ka šādā stāvoklī ir neprāts vadīt transportlīdzekli.

- Palielinās depresijas risku

Lai gan nav tiešu pierādījumu, ka marihuāna lietotājus padara nomāktus, kādā nesenā Nīderlandē veiktā pētījumā tika konstatēts, ka kaņepju smēķēšana palielina risku iedzīvoties depresijā, jo īpaši jauniešiem, kuri ģenētiski ir uzņēmīgi pret garīgām slimībām. Ilgākā laika posmā marihuānas smēķētājiem palielinās depresijas simptomi. Tiesa, nereti nomāktība vai depresija ir sākotnējais iemesls, kāpēc cilvēki izvēlas lietot marihuānu.

- Biežākas blakusparādības - trauksme, bailes un panika

Aptuveni 20-30 procentiem lietotāju, kas marihuānu izmanto tieši atpūtas vajadzībām, bieži novēro dažādas blakusparādības. No tām pati izplatītākā ir trauksmes un nemiera sajūta.

- Iespējamas psihozes

Marihuānas lietotājiem, kas vielu uzņēmuši lielās devās, var rasties akūtas psihozes, kas var radīt redzes un dzirdes halucinācijas, murgus un identitātes sajūtas zaudēšanu.

- Paātrināta sirdsdarbība

Dažu minūšu laikā pēc marihuānas ieelpošanas sirdsdarbība paātrinās par 20-30 sitieniem minūtē (normāla sirdsdarbība ir 70-80 sitieni minūtē). Lielākas devas gadījumos sirdspukstu skaits minūtē par pat dubultoties. Tiesa, šī ātrā sirdsdarbība ātri pāriet – parasti aptuveni 20 minūšu laikā.

- Sausa mute un slāpes

Viens no nekomfortablākajiem marihuānas smēķēšanas blakusefektiem ir sausa mute un slāpes. Šo blakusparādību neizraisa tikai karstu dūmu ieelpošana. Izrādās, kanabionīdu receptori atrodas tur, kur ķermenis ražo siekalas. Kad šos receptorus aktivizē kaņepju dūmi, tie nomāc siekalu rašanos.

- Ēstgribas palielināšanās

Pēc marihuānas lietošanas daudzi cilvēki izjūt pastiprinātu ēstgribu. Palielinās gan apetīte, gan ēšanas bauda. Tiek uzskatīts, ka to izraisa THC mijiedarbība ar kanabionīdu receptoriem smadzeņu daļā, ko sauc par hipotolāmu.

+ Taču ne viss ir tik slikti – marihuāna liek justies cilvēkam labāk

Kad THC sasniedz smadzeņu šūnas, tas liek šūnām izdalīt ķīmisku vielu dopamīnu, kas cilvēkos raisa labsajūtu.

+ Mazāk draudu plaušām nekā no tabakas

Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts žurnālā „Journal of the American Medical Association”, marihuāna neietekmē plaušu funkcijas un var pat palielināt plaušu tilpumu. Pētnieki novēroja 5115 cilvēkus divdesmit gadu garumā. Atklājās, ka tabakas smēķētājiem plaušu funkcijas ievērojami pasliktinās, kamēr marihuānas lietotājiem pat pieauga plaušu kapacitāte. To, iespējams, var skaidrot ar dziļo elpas ievilkšanu, kas raksturīga lietotājiem ieelpojot marihuānu.

+ Mazina satraukumu

Medicīniskās marihuānas lietotāji apgalvo, ka šī viela palīdz atvieglot sāpes un novērst nelabumu – divi galvenie iemesli, kāpēc marihuānu bieži izmanto, lai mazinātu blakusparādības pēc ķīmijterapijas. Hārvardas Medicīnas skolas pētnieki uzskata, ka šīs izjūtas rada marihuānas lietotāju trauksmainības samazināšanās. Tādējādi nelielās devās marihuāna var kalpot kā nomierinošs līdzeklis. Tiesa, šeit jābūt uzmanīgiem, jo lielās devās var notikt tieši pretējais – trauksmes sajūtas palielināties.

+ Mazinās epilepsijas lēkmes

2003.gada pētījums rāda, ka marihuānas lietošana var novērst epilepsijas lēkmes. Virdžīnijas Universitātes doktors Roberts DeLorenco pētījumā ar žurkām atklāja, ka marihuāna atbrīvo no epilepsijas krampjiem uz aptuveni desmit stundām. Marihuānas aktīvā viela THC kontrolē lēkmes, sasaistoties ar smadzeņu šūnām, kas atbildīgas par uzbudinājumu un regulē relaksāciju.

+ Mazinās artrīta diskomforts

Marihuāna mazina sāpes, samazina iekaisumus un veicina miegu, kas var palīdzēt cilvēkiem ar reimatoīdo artrītu. Reimatoloģijas pētnieki vairākās slimnīcās deva pacientiem Sativex, kas ir uz kanabionīdu bāzes radīts pretsāpju medikaments. Jau pēc divām nedēļām cilvēki, kas bija lietojuši Sativex, izjuta ievērojamu sāpju mazinājumu un miega kvalitātes uzlabošanos.

+ Ārstē zarnu iekaisumu slimības

Arī pacienti ar zarnu iekaisuma slimībām, piemēram, Krona slimību vai čūlaino kolītu, varētu būt ieguvēji no marihuānas lietošanas. Notingemas Universitātes pētnieki 2010.gadā atklāja, ka ķīmiskās vielas marihuānā, ieskaitot THC, mijiedarbojas ar šūnām ķermenī, kas spēlē milzīgu lomu zarnu funkcijā. Ķermeņa ražoti THC līdzīgi savienojumi palielina zarnu caurlaidību, palīdzot tur iekļūt baktērijām. Savukārt marihuānā atrodamie kanabionīdi tos bloķē, novēršot caurlaidību un zarnu šūnu kopumu stingrāku.

+ THC palēnina Alcheimera slimības progresēšanu

Marihuāna, iespējams, var palēnināt Alcheimera slimības progresēšanu, rāda zinātnieka Kima Jandas pētījums. 2006.gada pētījumā atklājās, ka marihuānas aktīvā viela THC palēnina amiloīda plāksnīšu veidošanos, bloķējot smadzenēs fermentu, kas tās ražo. Tieši šīs plāksnītes nogalina smadzeņu šūnas un izraisa Alcheimera slimību.

+ Novērš vēža izplatīšanos

Marihuānā atrodama arī tāda ķīmiska viela, ko sauc par kanabidiolu. Kalifornijas Medicīnas centra pētnieki ir pārliecināti, ka tā novērš vēža izplatīšanos. Kanabidiols apstādina vēzi, izslēdzot organismā gēnu, ko dēvē par ID-1. Pētnieki pētīja krūts vēža šūnas, kam bija augsts ID-1 ekspresijas līmenis. Pēc apstrādes ar kanabidiolu šūnās bija mazinājusies ID-1 ietekme un tās bija daudz mazāk agresīvas.

Foto: Joprojām notiek karstas diskusijas par marihuānas legalizēšanu. Foto (c) flickr.com/ sapru

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV