Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Valsts prezidents izvirza ultimātu Saeimai

LETA, 14.01.2009. 17:36

Ja līdz 31.martam Saeima nepieņemts Satversmes grozījumus, Valsts prezidents Valdis Zatlers rosinās atlaist Saeimu, šodien žurnālistus informēja Zatlers.

Zatlers pēc vakardienas notikumiem Vecrīgā secinājis, ka iemesls grautiņiem bija katastrofāli zemā iedzīvotāju uzticība valsts varai un amatpersonām, tāpēc viņš izvirzīs Saeimai un valdībai katrai trīs uzdevumus.

Pirmais no uzdevumiem Saeimai ir līdz 31.martam pieņemt grozījumus Satversmē, kas dotu tiesības tautai atlaist Saeimu. Zatlers kategoriski paziņoja, - ja tas netiks izpildīts, viņš rosinās parlamenta atlaišanu. Prezidents nedēļas laikā ir apņēmies iesniegt Saeimā precīzu Satversmes grozījumu redakciju.

Otrkārt, Saeimai pēc prezidenta uzstādījuma ir jāveic grozījumi vēlēšanu likumos, kas nepieļautu tā dēvēto lokomotīvju principu, kā arī liegtu deputātiem mainīt partiju piederību viena parlamenta sasaukuma laikā.

Trešais prezidenta uzdevums Saeimai ir pēc iespējas ātrāk izveidot uzraudzības padomi, kas uzraudzīs ekonomikas stimulēšanas plāna izstrādi un starptautiskā aizdevuma izlietošanu.

Tāpat Zatlers izvirzījis trīs uzdevumus valdībai - Ministru kabinetam vienā vai divās nedēļās jānāk klajā ar skaidru valdības reorganizācijas modeli un valsts institūciju reformu plānu.

Kā otrs uzdevumu valdībai Zatlers minēja jau savulaik izteikto vēlmi valdībā redzēt jaunas sejas, kuru izvēlē jāvadās pēc profesionalitātes principa, tostarp jaunajiem ministriem jāpārvalda svešvalodas. Zatlers pieļāva iespēju, ka varētu būt nepieciešams paplašināt valdošo koalīciju, vai arī veidot tā saucamo izlīguma valdību.

Savukārt trešais prezidenta uzdevums valdībai ir pēc iespējas ātrāk izvēlēties jaunu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju. Šis process, pēc Zatlera domām, ir neattaisnojami ievilcies.

"Tikai ar šiem konkrētiem darbiem mēs varam nomierināt sabiedrību," sacīja Zatlers.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV