Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Līgo nakti Līgatnē pavadīs tradicionālā noskaņā

EasyGet.lv, 19.06.2012. 12:48

Jau izsenis Jāņu svinēšana notikusi katrā kārtīgā latviešu Jāņu sētā. Taču, mainoties laikiem un pieaugot piedāvājumam, liela daļa cilvēku aizmirst šo svētku patieso būtību. Līgatnes novada „Ratniekos" – Roberta Hirša vasaras rezidencē, tagad Latvijas Universitātes atpūtas kompleksā – 23. jūnijā no 18.00 tiks sagaidīts īstens Jāņu vakars lauku sētā. Vakars, kas sevī slēpj gan maģisko Saules ritu miju, gan cilvēku enerģiju mijiedarbības augstāko punktu.
Līgo nakti Līgatnē pavadīs tradicionālā noskaņā

Ikkatrs, kurš vēlas izjust patieso Līgo vakara burvību, 23. jūnijā tiek aicināts uz Ratniekiem. Šajos Jāņos Jūs kļūsiet par pasākumu dalībnieku un rīkotāju vienlaicīgi. Jau no pulksten 18:00 ikkatram viesim būs iespēja līdzdarboties neaizmirstamās Jāņu aktivitātēs un, turpinot latviskās tradīcijas, viesi tiks iesaistīti tādās latviskās nodarbēs, kā īstenā lauku sētas pušķošanā, vainagu un ozolu vītņu pīšanā, bet tas vēl nav viss... Katram būs iespēja izmēģināt savu meistarību tāšu tīšanas darbnīcā, pīrāgu un lazdu maizes ceplī, ugunskuru stutēšanā un īstā siera siešanā pie milzīgā saimnieces katla. Kopā darbosies 19 svētku radīšanas vienības, kurās 28 skolotāji iesaistīs visus līgotājus darbībās, lai parādītu, ka Jāņi nav tikai līgo dziesmu dziedāšana un tautisko danču dejošana vai ballīte pie atskaņotas mūzikas.

Gluži, kā agrākos laikos, Jāņu vakarā neiztikt bez aplīgošanas un sadziedāšanās, danču un rotaļu mācīšanās un izrādīšanās. Tiem, kuriem vakars izvērtīsies par karstu, tiks atvēlēta vieta siena hospitālī.

Nevienam nav noslēpums, ka latviešu tautas tradīcijās Jāņu rituālu dziesmas un dejas ir enerģētiski pārpildītas, taču šajā vakarā katram būs iespēja izbaudīt enerģētiku dubultā, jo patiesu asumu vakaram piešķirs Gruzīnu deju kolektīvu sveiciens ar nerimstošiem Gruzīnu tautas ritmiem.

Saules svinēšanai var būt vairākas nozīmes, tiem, kuri vēlas atvadīties no netikumiem, tiks paredzēts īpašs salmu bumbu grēku grozs, kurā būs iespēja sadedzināt nebūšanas un „paslīdējušās kājas", lai veiksmīgāk izdotos piepildīt nākamās apņemšanās, jaunam Saules ritumam sākoties.

Īsta svētku kulminācija būs Pliko auglības skrējiens miglas tērpā pusnakts rasā (dalībnieki tiks gandarīti ar veicinošām balvām).

Zaļumballē līdz rītam kopā ar grupu „Sestā jūdze" un rokenrola virtuoziem „Rollmens Band".

Jāņu vakara gaitā noritēs pašdarināto gaismekļu konkurss, kuram aicinām pieteikties visus interesentus! Lai svētku vakaram nezustu patiesais gars, ikviens viesis tiek aicināts ierasties tautiskā tērpā, vai tērpā ar tautisku motīvu, vakara gaitā risināsies īsti latviska dižošanās tautiskos tērpos.

Sīkāka informācija: liigosana.ratniekos@gmail.com vai pa telefonu: 29158821

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV