Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Nezināmais Valdis Zatlers

Ainārs Leijējs, 23.05.2007. 14:30 | komentāri (2)

Atsakoties no pozīcijas partiju izvirzītajiem kandidātiem, koalīcija ir nolēmusi prezidenta amatam virzīt ārstu Valdi Zatleru. Jāsaka, ka tas ir pārsteigums, ņemot vērā arī to, ka viņš pēdējā desmitgadē darbojies nav politikā. Tāpēc plašākai sabiedrībai nav zināmi viņa uzskati būtiskos jautājumos.
Nezināmais Valdis Zatlers
Tiem, kurus interesē, kāds varētu būt Latvijas valsts prezidents, turpmāko nedēļu būs jāpavada sasprindzinātā ķirurga V. Zatlera dzīves un izteikumu pētīšanā. No agrākiem izteikumiem var sākt vērtēt viņa labās un sliktās puses.

Kāpēc Valdis Zatlers varētu būt labs prezidents?

Koalīcijas atbalstītais prezidenta kandidāts ir pierādījis, ka spēj būt labs ārsts un slimnīcas vadītājs. Ļoti iepriecina, ka viņš par atslēgas vārdiem laimīgai valstij sauc dzīvību, brīvību un mīlestību (1). Tas liek domāt, ka viņš izprot, kas ir demokrātijas vērtības un atbalsta tās. Vērtību apliecināšana ir ļoti nozīmīgs un nepārvērtējams faktors. Tas skaidri parāda, kāda ir cilvēka principu sistēma un ko no viņa var sagaidīt. Dzīvības un brīvības atbalstīšana ir vairāk, nekā iepriecinoši faktori.

Pozitīvi ir vērtējams, ka V. Zatlera ir pret nāvessodu. Tas vēlreiz apliecina demokrātisko vērtību izpratni un parāda viņa spēju pacelties pāri populistiskiem aicinājumiem.

Zinātāji viņu sauc par sociāli aktīvu cilvēku un to pierāda viņa drosme atklāti runāt par problēmām slimnīcā un medicīnā (2). Kā svarīgs aspekts ir jāpiemin viņa darbošanās Latvijas Tautas frontē. Tā kā viņš darbā aktīvi izmanto jaunāko tehnoloģiju dāvātās priekšrocības, nav jāšaubās, ka viņš iet līdzi laikam.

Problēmjautājumi

Tomēr ir arī vairāki aspekti, kas liek apšaubīt V. Zatlera pilnīgo piemērotību. Un tie parādās jau pieminētajā vērtību sfērā. Cienījamais ārsts ir izmetis domu par pilnīgu dopinga legalizēšanu. Tā nebūt nav prātīga ideja, jo civilizācijai nav jāpiekāpjas to spiedienam, kuri pārkāpj noteikumus.

Jācer, ka arī viņa izteikumi par musulmaņu tiesībām(!?) nogalināt Muhameda karikatūru zīmētājus nebija domāti nopietni. Brīvība ir ļoti svarīgs demokrātijas balsts, bet arī tā nav neierobežota. Kā zināms, viena cilvēka brīvība beidzas tur, kur sākas otra cilvēka brīvība. Slepkavība ir noziegums, kuram ar šo svarīgo demokrātijas balstu nav nekāda sakara.

Protams, lai gūtu kaut cik labu priekšstatu par koalīcijas izvirzīto prezidenta kandidātu, viņam vajadzētu vēl publiski atbildēt uz daudziem jautājumiem. Tas ir ļoti būtiski. Jo, ja atbalsts tiks gūts no pozīcijas frakciju deputātiem, tieši V. Zatlers kļūs par reālāko kandidātu uz valsts galvas amatu.

1 – www.tvnet.lv/vīriešiem/ dzīves stils
(03.05.2007.) („NRA”/”Mēs”)
2 - http://www.apollo.lv/portal/life/1425/articles/35334/0

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV