Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Pēc nominēšanas prezidenta amatam laikrakstos parādās pirmās negatīvās ziņas par Zatleru

LETA, 24.05.2007. 11:10 | komentāri (3)

Masu medijos, vērtējot Valsts prezidenta amata kandidātu, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) valdes priekšsēdētāju Valdi Zatleru, par viņu parādās pirmās negatīvās ziņas, kurās paustas bažas par mediķa morālo un ētisko stāju.
Kā vēsta laikraksts "Diena", prezidenta amata kandidāts ir atzinis, ka ir saņēmis aplokšņu naudu, taču pats to nekad neesot prasījis. Zatlers nav noliedzis, ka no saviem pacientiem kā pateicību par darbu ir saņēmis naudu aploksnēs.

"Tādēļ nav izslēdzama iespēja, ka viņš par šiem saņemtajiem līdzekļiem nav nomaksājis nodokļus, jo šādi ieņēmumi viņa pēdējo gadu ienākumu deklarācijās nav uzrādīti. Tāpat dakteris, kas jau gadiem iestājies par aplokšņu naudu legalizāciju, savulaik pats ir uzsvēris - pacientu pateicības saņemšana nebūtu nekas nelikumīgs, ja vien ārsti to deklarētu un nomaksātu nodokļus," teikts laikrakstā.

"Es būtu melis, ja teiktu, ka nekad neesmu ņēmis," tā uz jautājumu, vai viņš ir saņēmis pacientu pateicības, tai skaitā naudas izteiksmē, atbildējis Zatlers. Taču viņa sirdsapziņa esot tīra, jo "jūs neatradīsiet pacientu, kam es būtu prasījis". "Pats neprasa, bet, ja dod, tad ņem," tā vairāki laikraksta avoti neoficiāli esot raksturojuši Zatlera attieksmi pret pacientu pateicībām naudas izteiksmē.

Kāda viņa paciente, kas nav vēlējusies minēt savu vārdu, jo cer vēl pie Zatlera ārstēšanos turpināt, stāstījusi, ka dakteris labprāt no viņas paņēmis aploksnē ieliktos 20 latus.

Savukārt laikraksta "Biznes & Baltija" publikācijā, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, tiek pieļauts, ka TOS, kuru vada Zatlers, "līdz pat šim brīdim savu pacientu ārstēšanai izmanto nekvalitatīvus implantus - locītavu un mugurkaula disku protēzes".

"Cilvēkiem pēc šīm operācijām rodas sarežģījumi," laikrakstam sacījis kāds medicīnai tuvu stāvošs cilvēks, taču ortopēdiem neesot citas izvēles - "kas nopirkts, ar to arī jāveic operācijas".

Laikraksta informācijas avots stāstījis, ka implanti tiekot pirkti no Zatlera kolēģim, TOS ķirurgam Jānim Ābolam piederošā uzņēmuma "Scruples". Šī uzņēmuma piegādātie implanti esot lētāki, bet sliktas kvalitātes Šveices produkcijas atdarinājumi.

"Līdz ar to ortopēdiem nākas veikt eksperimentus ar dzīviem cilvēkiem, lai gan dažreiz šie eksperimenti esot noslēgušies veiksmīgi," stāstījis laikraksta informācijas avots, apgalvojot, ka pats Zatlers ar šiem nekvalitatīvajiem implantiem neesot strādājis un operācijās izmantojis dārgus un kvalitatīvus implantus.

Tāpat laikrakstā izteikti pieļāvumi, ka Zatleram esot veiksmīgi izstrādāta sistēma aplokšņu algu saņemšanai. Laikraksta informācijas avots, raksturojot Zatleru, sacījis: "Zatlers slimnīcu izveidojis tā, lai tā strādātu tikai viņam. Un ar aplokšņu algām situācija ir nedaudz līdzīga kā bija Ārim Auderam, kurš no slimnīcas ķirurga kļuva par veselības ministru."

Jau ziņots, ka 2003.gadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pēc Audera iesnieguma ierosināja krimināllietu par TOS amatpersonu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Slimnīcā tika veiktas vairākas pārbaudes saistībā ar apstrīdēto mugurkaula implantu iegādi, kas iepirkti bez konkursa no Zatlera sievas firmas un slimnīcas direktora vietnieka Ābola uzņēmuma. Auders, kas vēlāk pats zaudēja posteni, Zatleru uz izmeklēšanas laiku bija atstādinājis no amata, kurā toreizējais premjers Einars Repše (JL) viņu vēlāk atjaunoja, jo izmeklēšanā nelikumības nekonstatēja.

KNAB ir apstiprinājis, ka 2006.gada maijā šī lieta ir izbeigta, jo nav konstatētas noziedzīga nodarījuma pazīmes. TOS amatpersonu darbība ir bijusi atbilstoša likumdošanai.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV