Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Kurš nomainīs Bušu?

Ainārs Leijējs, 12.04.2007. 10:00

Līdz 2008.gada novembrī paredzētajām ASV prezidenta vēlēšanām vēl tālu. Tomēr abu šīs valsts lielāko partiju - Demokrātu un Republikāņu kandidāti uz valsts galvas amatu noskaidrosies jau nākamā gada sākumā.
Kurš nomainīs Bušu?

Nomācoši lielākas izredzes kļūt par prezidentu ir abu jau pieminēto partiju prezidenta kandidātiem. Lai iegūtu savas politiskās grupas nomināciju kandidātam no Demokrātu vai Republikāņu partijas ir jāpiedalās savas partijas priekšvēlēšanu cīņā. 2008.gada sākumā katras partijas biedri (viņu skaits ir desmitiem miljonu) balsos par sev tīkamāko kandidātu. Protams, demokrāti varēs atbalstīt tikai demokrātu kandidātu un republikāņi arī tikai savējo. Atšķirīga pieeja varētu būt atsevišķos štatos specifisku likumu dēļ.

Pašreizējais ASV prezidents republikānis Džordžs Bušs ir aizvadījis jau ¾ no sava termiņa. Ar viņa darbību apmierināti ir labi ja 30% amerikāņu. Protams, galvenais neapmierinātības cēlonis ir karš Irākā. Tāpēc rodas jautājums vai vienīgās superlielvalsts sabiedrība savu neapmierinātību vērsīs tikai pret vienu personu. Vai arī no tā cietīs visa Republikāņu partija?
Klintons vairs nevalda – lai valda Klintone!

Ja uz pēdējo jautājumu atbilde ir „jā”, tad iespēja pārņemt varas stafeti arī Baltajā namā ir Demokrātu partijai. „Arī”, jo 2006.gada novembrī ēzeļa simbola partija „parādīja muskuļus”, uzvarot Kongresa vēlēšanās.

Novembrī atkārtoti par Ņujorkas štata senatori ievēlēja demokrāti Hilariju Rodhemu Klintoni. Bijušā ASV prezidenta Bila Klintona sieva pašlaik aktīvi piedalās demokrātu kandidātu sāncensības cīņā. Pie tam veiksmīgi, jo pašlaik ir populārākā savas partijas kandidāte. Jāteic, ka, izvēloties viņu, amerikāņi izteiks atbalstu liberālai kandidātei. Senātā Hilarija balsoja pret Dž. Buša piedāvātajiem konservatīvajiem ASV Augstākās tiesas tiesnešu amata kandidātiem. Ja nemaldos, arī balsojumā par laulības definēšanu konstitūcijā kā savienību starp vīrieti un sievieti, viņas nostāja bija „pret”. Tai pašā laikā jāatceras, ka viņa atbalstīja NATO veikto Dienvidslāvijas bombardēšanu un balsoja par kara ar Irāku uzsākšanu 2003.gadā. Tagad gan viņa atbalsta laika limita noteikšanu jautājumā par amerikāņu kareivju uzturēšanos Irākā.

Otrais populārākais demokrātu kandidāts ir Baraks Obama. Viņš ir jauna „superzvaigzne”, kurš ir pirmais melnādainais augstā amata pretendents ar tik labiem priekšvēlēšanu starta panākumiem. Viņa pluss un mīnuss ir nelielā divu gadu pieredze Kongresā. B. Obamam tas var palīdzēt, jo viņš nav piedalījies balsojumā par karu Irākā. Tomēr pieredzes trūkums var būt šķērslis tautiešu uzticības iegūšanai.

Trešais populārākais ir Džons Edvards, kurš jau piedzīvoja sakāvi 2004.gadā. Tad viņš kā viceprezidenta kandidāts kopā ar Džonu Keriju zaudēja Čeinija&Buša komandai.

Liberālie republikāņi

Par Republikāņu partijas ļoti svarīgu atbalsta bāzi sauc evanģēliskos kristiešus, kur atbalsta tradicionālās vērtības. Tomēr izskatās, ka arī republikāņu kandidāts varētu būt liberālāks nekā to var sagaidīt no konservatīvas partijas.

“Ziloņu”* populārākais prezidenta amata tīkotājs ir bijušais Ņujorkas mērs Rūdolfs Džuliani. Viņa atpazīstamības iemesls ir aktīvā rīcība pēc teroristu uzbrukumiem Pasaules Tirdzniecības centram 2001.gada 11.septembrī. Tomēr R. Džuliani nestāv ģimenes vērtību sardzē, jo atbalsta abortus. Viņš ir arī liberālāk noskaņots par viendzimuma pāru laulību ideju.


Džons Makeins jau 2000.gadā Republikāņu partijas nominācijas cīņā zaudēja Dž. Bušam. Pastāv iespēja, ka vēsture var atkārtoties, jo atkal viņš ir tikai otrais populārākais partijas kandidāts. Dž. Makeinam par labu vēsta viņa Vjetnamas veterāna statuss, bet var traucēt atbalsts Buša politikai Irākā.


Nākamais pēc atbalstītāju skaita ir Mits Ramnejs, taču arī viņam var traucēt agrākie liberālie uzskati. Analītiķi atzīst, ka vēl ir brīva vieta kādam konservatīvam republikāņu kandidātam. Pēdējās vēlēšanas ir parādījušas, ka neatkarīgajiem vai citu partiju kandidātiem nav gandrīz nekādu cerību gūt uzvaru.

Dārgās sacīkstes

Jau tagad kandidāti izgrūž milzīgus līdzekļus priekšvēlēšanu cīņā. H. R. Klintone ir savākusi ap 24 miljonus dolāru, ir prognozes, ka līdzīgi skaitļi pēc informācijas appkopošanas būs B. Obamam. Mits Ramnejs ir dabūjis 21 miljonu, bet Dž. Edvarda un R. Džuliani “ kontā” katram ir 14,5 miljoni dolāru (dati no CNN).

Varam tikai iedomāties cik lieli priekšvēlēšanu izdevumi būs tad, kad noskaidrosies republikāņu un demokrāti kandidāti un sāksies lielā “divkauja”...

* - zilonis ir Republikāņu partijas simbols



Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV