Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Senās mūzikas festivālā dominēs Itālijas senās mūzikas skaņas

Ilze Malaševska, 06.07.2009. 21:47

XV Starptautiskās senās mūzikas festivāls Rīgu un Rundāles pili ieskandinās Itālijas baroka mūzikas skaņās. 9., 10. un 11. jūlijā festivāla programmā iekļautos dienas, nakts un bērnu koncertus piepildīs Antonio Vivaldi skaņdarbi, gregoriskie dziedājumi, Vācijas un Itālijas baroka mūzikas simpozijs.
Senās mūzikas festivālā dominēs Itālijas senās mūzikas skaņas

Galerijas:

Programmā iekļautie gregoriskie dziedājumi ir pirmie profesionālās mūzikas paraugi, kas radušies pirms vairāk nekā 1000 gadiem. “Tie aicina klausītāju ceļot pagātnē, jo koncerta programmā ietvertā svētceļojuma doma ir saistīta arī ar cilvēka miera, harmonijas un Dieva meklējumiem”, preses konferencē pirms festivāla skaidro vokālās grupas “Schola Contorum Riga” mākslinieciskais vadītājs Guntars Prānis. Gregoriskie dziedājumi izskanēs gan festivāla atklāšanas koncertā 9. jūlijā, gan 10. jūlija nakts koncertā Sv. Pētera baznīcā, ievedot klausītājus seno klosteru noslēpumu pasaulē.

Šī gada festivāls ir īpašs ar to, ka Antonio Vivaldi skaņdarbs “Glorija” piedzīvos pirmatskaņojumu. “Vivaldi ir divi skaņdarbi ar nosaukumu “Glorija”, kas tapuši līdzīgos laika periodos, tomēr šis ir mazāk zināms, virtuozāks”, atklāj baroka orķestra „Collegium musicum Rīga” mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs. “Viss no Vivaldi nav spēlēts, mēs rūpējamies, lai tā būtu”.

Koncerta programma ir veidota ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem. Jau ceturto gadu festivāla ietvaros Iecavā notiek labdarības koncerts. Šī gada labdarības koncerta mērķis ir iegūtos līdzekļus izlietot estrādes celšanai Iecavas internātpamatskolas teritorijā. Aktivitātēm bagāts ir arī Rundāles pilī notiekošais pasākums “Vasara Venēcijā”. “Par pasākumu tiek izrādīta liela interese un pēc iepriekšējo gadu festivāla apmeklētāju lūguma esam programmā iekļāvuši svētku tērpu izsniegšanu bērniem un menueta dejošanu, tomēr šogad bērniem tiks dota iespēja iesaistīties “Masku darbnīcā”, kā arī grimēšanas aktivitātēs”, informē pasākuma producente Karina Bērziņa.

“Latvijas Koncerti” vadītājs Guntars Ķirsis skaidro, ka festivālam izvelēta Itālijas baroka tēma un Itālijas komponistu darbi, jo “Itālija ir skaista vieta, tajā ir skaistas mežģīnes un labs vīns”.

G. Ķirsis lepojas ar to, ka Latvijā ar katru gadu kļūst bagātāka ar saviem meistariem. Arī M. Kupčs uzskata, ka “šogad ir iespēja izpildīt tos skaņdarbus, ko nebija iespējams izpildīt iepriekšējos gados, tikai tāpēc, ka ir jauni un spējīgi mūziķi”. Šogad festivāla ietvaros tiks spēlēts uz Latvijas meistara Jāņa Kalniņa izgatavotā pozitīva. “Mēs treknajos gados esam treknojušies – esam tikuši gan pie jauna klavesīna, gan pie jauna pozitīva”, ar lepnumu atzīst M. Kupčs.

Foto: Didzis Grodzs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV