Piektdiena, 03.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Uvis, Gints;

Senās mūzikas festivāla atklāšanas koncerts ieved Itālijas senās mūzikas burvībā

Ilze Malaševska, 10.07.2009. 12:15 | komentāri (1)

9. jūlijā tika atklāts XV Starptautiskais senās mūzikas festivāls. Atklāšanas koncertā izskanēja vokālās grupas „Schola Contorum Riga” gregoriskie dziedājumi un radošās apvienības „Taureņi debesīs” skaņdarbi, kas klausītājiem sniedza ieskatu plašajā festivāla programmā.
Senās mūzikas festivāla atklāšanas koncerts ieved Itālijas senās mūzikas burvībā

Galerijas:

Festivāla atklāšanas koncerts notika „Latvijas Vēstures un Kuģniecības muzeja” kolonnu zālē. Jau krietnu laiku pirms koncerta sākuma pie muzeja ieejas drūzmējās cilvēki, kas vēl steidzās iegādāties biļetes, – jauni cilvēki, ģimenes ar bērniem un cilvēki gados.

Liela kristāla lustra pie griestiem, marmora izskata kolonnas, senatnīga dizaina koka krēsli un aizkari, pirms krēslu rindām esošais pozitīvs (pārvietojamas ērģeles) veidoja kolonnu zāles gaisotni. Šķietamais Itālijas senais mūzikas skanējums un stils bija kļuvis reāls, radot iespaidu, ka senatnīgie portreti, kas atrodas kolonnu zālē pie sienas, būs šī koncerta baudītāji.

Festivālu atklāja diriģents Ints Teterovskis, kurš nolasīja atklāšanas runu. Atzinību un prieku par šī festivāla esamību izteica arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra direktors Ints Dālderis un „Latvijas Koncerti” direktors Guntars Ķirsis. Vokālā grupas „Schola Contorum Riga”, tērpušies sarkanos, mācītāju tērpiem līdzīgos apģērbos, priecēja klausītājus ar gregoriskajiem dziedājumiem. Savukārt pēc šī muzikālā snieguma, radošā apvienība „Taureņi debesīs”, muzikālās kompozīcijas radīja izmantojot pozitīvu, vijoli, Violas (16. gadsimta kājas Violu un 17. gadsimta 14 stīgu Violu). Atklāšanas koncerta noslēguma kompozīcijas izpildīšanā pievienojās arī soprāns Gunta Smirnova. Koncertā izskanējušo kompozīciju fragmentu mērķis bija klausītājiem sniegt ieskatu 9. jūlija nakts koncertā „Rīgas jumpravu stāsti” un 10. jūlija nakts koncertā „Gregoriskie dziedājumi” Sv. Pētera baznīcā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV