Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Starptautiskajā garīgās mūzikas festivālā skanēs Artūra Onegera „Žanna d’Arka uz sārta”

Ieva Vītiņa, 10.08.2009. 10:34

12. Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla ietvaros 28. augustā Rīgā izskanēs ievērojamā franču komponista Artūra Onegera muzikāli dramatiskā oratorija „Žanna d’Arka uz sārta”. Projekta iniciators ir Valsts Akadēmiskais koris „Latvija” un tā galvenais diriģents Māris Sirmais.

Vērienīgais Onegera opuss ar Pola Klodela tekstu komponēts 1935. gadā, tajā piedalās ļoti plašs un daudzveidīgs izpildītāju saraksts – dramatiskie aktieri, solisti, jauktais koris, zēnu koris, simfoniskais orķestris, saksofoni, čelesta, divas klavieres un Marteno viļņi.

Darbs vēsta par Francijas tautas varones, 19 gadus vecās zemnieku meitenes Žannas varonību, glābjot karali un Franciju no angļu iebrukuma. Leģenda vēsta, ka Žannai, lūdzoties baznīcā, parādījusies Dievmāte un teikusi, ka Žannas uzdevums ir glābt Franciju. Pēc vairākām veiksmīgām kaujām, Francijas karaļa gļēvulības un angļu sazvērestības rezultātā Žanna tiek pārdota angļiem (skaņdarbā šī nodevība ļoti spilgti simboliski izspēlēta ainā „Kāršu spēles izgudrošana”), pret viņu safrabicēta apsūdzība un meitene sadedzināta uz sārta kā ķecere.

Astoņdesmito gadu sākumā Latvijā šo darbu iestudēja Ādolfs Šapiro, un tajā piedalījās Krievu Drāmas un Dailes teātra aktieri.

Festivāla iestudējumā Žannas d’Arkas lomā būs Rēzija Kalniņa; brālis Dominiks – Ģirts Ķesteris. Svētās Jaunavas lomu dziedās Kristīne Gailīte, Svētā Margarita – Baiba Berķe, Svētā Katrīna – Ilona Bagele. Basa partijas izpildīs Jānis Apeinis, bet tenora partijas -  franču tenors Fabriss Dalī. Nacionālā teātra aktieri Mārtiņš Egliens un Gundars Grasbergs būs iejutušies dažādās lomās. Iestudējumā piedalīsies arī Valsts Akadēmiskais koris „Latvija”, Rīgas Doma zēnu koris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Iestudējuma režisore ir Indra Roga, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, gaismu mākslinieks Igors Kapustins (Igaunija). Iestudējuma mākslinieciskais vadītājs un diriģents būs Māris Sirmais.

Ideju iespējams realizēt pateicoties Francijas Kultūras centra atbalstam. Sadarbībā ar franču partneriem, klausītājiem koncerta sākumā būs iespējams noklausīties mūsdienu franču komponista H. Ditijē (H. Detilleux) opusu „Mystere de l’Instant”, ko diriģēs franču diriģents Denī Komtē (Denis Comtet). Šis sadarbības projekts notiek starptautiska projekta „Baltic Sounds French 2009” ietvaros.

Atskaņojums paredzēts Sv. Pētera baznīcā, Rīgā 28. augustā plkst. 19:00. Biļetes pieejamas „Biļešu Paradīzes” kasēs.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV