Otrdiena, 21.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna;

"Oasis" izjūk? Pilnīgi iespējams

Egija Petrova, 03.09.2009. 17:57

Strīdi un atcelti koncerti nav nekas jauns grupai "Oasis". Viņiem graujoša popularitāte ir vienmēr gājusi roku rokā ar graujošiem skandāliem.
"Oasis" izjūk? Pilnīgi iespējams

Bet neviens no brāļiem nav bijis oficiāli pametis grupu līdz šim brīdim. Nu Noels Galahers kolektīvu ir atstājis, sakot, ka vairs nespēj strādāt kopā ar brāli un grupasbiedru Laeimu.

Fani šaubās, vai tās tiešām ir beigas, par gadu gaitā piedzīvotajām problēmām un sasniegumiem ir lasāms turpinājumā.

SĀKUMS

• 1991. gadā – Izveidojas grupa, kuras sākumsastāvā ietilpst brāļi Galaheri, Pols ’’Bonehead’’ Artūrss, Pols ’’Guigsy” Makdūgans un Tonijs Makkarols, sākotnēji saukts par Reinu.

• 1993. gada maijā - Creation Records īpašnieks Alans Makgijs atklāja grupu, kad viņi uzstājās trešie pēc saraksta koncertu norises vietā King Tut's Wah Wah Hut, Glāsgovā. Īpašnieks viņiem uzreiz piedāvāja parakstīt ierakstu līgumu.
 
"Oasis" kļuva slavena, kad britu popmūzika sāka kļūt populāra

• 1994. gada februārī – Pasaule izbauda viņu neprasmi uzvesties, kad Laeims un ’’Guigsy’’ aiztur uz kuģa par kautiņa izraisīšanu bārā. Koncerts Amsterdamā tiek atcelts. Puišus nekavējoties deportē.

• aprīlī – Nāk klajā debijas sings "Supersonic". "Oasis" atrodas britu popmūzikas priekšplānā. Šis ir pēkšņs britu ģitārmūzikas augšupejas posms ar grupām, kuras atradās visu dziesmu sarakstu augšgalos, kā arī radio un televīzijā.

• aprīlī – Laeims un Noels kādas kaunpilnas NME intervijas laikā metas viens otram pie rīkles, pierādot, ka trači nav nekas jauns. Nākamajā gadā ieraksts tiek laists klajā 7" platē, kuras nosaukums ir "Wibbling Rivalry.

PANĀKUMI

• 1994. gada septmebrī – Debijas albums "Definitely Maybe" iegūst pirmo vienu Apvienotajā Karalistē.

• augustā – Kāds fans uzlec uz skatuves un iesit Noelam pa seju, sagriežot viņu ar savu gredzenu, pirms Noels un Laeims spēj atvairīt viņa sitienu. Tiek mestas pudeles, līdz grupa pamet uzstāšanos, un, kad grupa pamet koncerta norises vietu, pūlis izsit koncerta tūres autobusam logus .

• 1995. gada februārī - "Oasis" iegūst Brit Awards balvu par labāko britu debiju, bet sīvākie konkurenti "Blur" iegūst četras balvas, tai skaitā, par labāko britu grupu.

• augustā - "Oasis" laiž klajā savu singlu "Roll With It" tajā pašā dienā, kad "Blur" laiž klajā Country House. Lielajā britu popmūzikas cīņā "Blur" iegūst pirmo vietu un "Oasis" zaudē.
 
Grupa 1996. gadā ieguva trīs Brit Awards balvas

• septembrī – ”Guigsy” cieš no nervu sabrukuma un atsakās doties tūrē. Grupa pieņem kādu nezināmu aizstājēju – Skotu Makleodu. Bet viņš pēkšņi pamet grupu pēc mēneša, mudinot brāļus Galaherus turpināt tūri pārējās ASV daļās noteiktajos laikos. ”Guigsy” vēlāk atgriežas grupā.

• 1996. gada februārī - "Oasis" atriebjas "Blur" Brit Awards, saņemot trīs balvas, tostarp par labāko grupu un labāko albumu ar nosaukumu "What's The Story Morning Glory".

• augustā – Viņi muzicē 250000 cilvēkiem divu vakaru laikā Nebvortā. Šobrīd tas ir pazīstams kā britu popmūzikas un "Oasis" veiksmju augstākais punkts.

• septembrī – Hītrovas Lidostā Laeims 5 minūtes pirms lidojuma atsakās doties ASV tūrē. Viņš apgalvo, ka „viņam jāmeklē jaunas mājas kopā ar sievu Petsiju Kensitu tai vietā, lai spēlētu ”muļķīgajiem jeņķiem”. Tūre sākas bez viņa un viņš pievienojas grupai vēlāk. Bet attiecības mutuļo un pēc divām nedēļām Noels atceļ atlikušos koncertus.

• 1997. gada augustā – Trešais albums "Be Here Now" pirmajā nedēļā Apvienotajā Karalistē pārdots 663000 eksemplāros. Tas joprojām saglabā visātrāk pārdotākā albuma statusu.

GLOBĀLAS PROBLĒMAS

• 1999. gada augusts – ’’Guigsy” un ”Bonehead” ātri viens pēc otra pamet grupu. Viņus nomaina basģitārists Endijs Bells, kādreizējās indie roka grupas "Ride" dalībnieks, un ģitārists Džems Arčers, iepriekš spēlējis grupā "Heavy Stereo".

 
Brāļi Galaheri ir vienīgie grupas dalībnieki, kas saglabājušies grupā, kopš tās pirmsākumiem.

• 1999. gada novembrī - Laeims pārbiedē visus, pazūdot uz 48 stundām, pāris dienas pirms ļoti svarīgās ASV tūres sākuma.

• 2000. gada maijā - Noels Gallahers aiziet no grupas pasaules tūres, vainojot tājā kādu ”milzīgu strīdu” ar Laeimu, kuru viņš nosauc par „mazliet pamuļķi”. Noels skaidro: „Es vienkārši nevaru atrasties uz vienas skatuves kopā ar viņu, pat ne vienā telpā”. Pārējie grupasbiedri turpina tūri bez Noela.

• jūlijā - "Oasis" joprojām bez Noela – grupa noiet no skatuves Šveicē, jo to apmētā ar pudelēm, bundžām un monētām. Pēc pāris dienām Noels atkal pievienojas grupai, lai piedalītos koncertā Dublinā.

• 2002. gada septembrī – Viņiem jāatceļ vairāki koncerti, jo Noels un Bells iegūst miesas bojājumus taksometra avārijā Indianapolē, Indiānā, avārijā tika bojāta automašīnas priekšējā daļa.

• 2002. gada decembrī – Vācijas tūre tiek atcelta, jo Laeims zaudē divus zobus kādā Minhenes bāra tracī. Prasītājs pagalvo, ka Laeimam un vēl kādam nenosauktam grupasbiedram asinīs ir atklāts liels daudzums alkohola un narkotikas, un Laeimam piespriež 50,000 eiro (£35,000) lielu naudas sodu.

BEIGAS?
 
Ļoti daudzas jaunās grupas par saviem elkiem sauc grupu "Oasis"

• 2007. gada februārī - "Oasis" saņem izcilu ieguldījumu pagodinājuma balvu Brit Awards.

• 2008. gada oktobrī - "Oasis" laiž klajā savu septīto albumu "Dig Out Your Soul", kas kļūst par grupas septīto albumu, kas Apvienotajā Karalistē ieguvis pirmo vietu.

• 2009. gadā – Laeims paziņo NME, ka sarunājas ar brāli ļoti reti, ka neceļo kopā un satiek viens otru tikai uz skatuves. „Man nepatīk viņš un es nepatīku viņam, tā tas ir”.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV