Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

“YACHT” aicina pasaulīgā lidojumā

Eņģelis, 19.10.2009. 17:18 | komentāri (1)

17 oktobrī Spīķeru koncertzāle bija gatava pacelties un lidot, pirmo reizi Rīgā koncertējot jaunajiem censoņiem un pilnīgi noteikti jau elektromūzikas kulta personībām “YACHT”.
“YACHT” aicina pasaulīgā lidojumā

Galerijas:

Mēģināju iztulkot šādus vārdus: hillarious, stunning un breath taking. Sanāca tikai aptuveni. Trīs mākslinieki viens pēc otra pozitīvi sarīdīja publiku, un galu galā “YACHT” koncerts solās būt kā viens no tiem, par kuriem runās ilgi un dikti.

Viss pasākums nedaudz ievilkās, jo pirmais mākslinieks no Latvijas -=UHU=- publiku priecēja pusotru stundu pieņemtās stundas vietā. Jaunais “-=Universal Human Underground=-” veica neticamu kosmiska elektroenerģijas dzēriena devu klausītāju ausīs, kas deva ceļu un noveda publiku līdz vienam no retajiem baltiešiem, kas guvis popularitāti starptautiskajā jaunās elektropopmūzikas vidē.

Nedaudz avangardiskais Andresa Lo priekšnesums sākās ar parastām klēpjdatora sintezētām skaņām, bet, līdz ko viņš mikrofonā izteica tādus vārdus kā “Selective memory”, skaļruņus pārņēma milzīgs psihodēlisku, trokšņaini suģestējošu skaņu un trokšņu ritmisks virknējums, kas lika klausīties pat tiem, kas vēl aizvien sēdēja koncertzāles balkonā. Pēc tam pārējais, ko teica Andress, vairs nebija tīri saklausāms, izņemot vārdus, kas tika izdvesti starp skaņdarbiem un perkusiju ritmiem, kuriem viņš lika skanēt no bungu komplekta, kas atradās turpat blakus un kuras viņš reizi pa reizei “uzklapēja”. Prātā tik vien palikusi neliela frāze no kādas dziesmas – Vodka Vampires. Tīri spīdoša.

Uz skatuves tika uznesti divi plakāti un nolikti katrs savā stūrī. Viens balts, otrs melns. Uz melnā manifests – Don't Fight The Darkness, Bring The Light and Darkness will Disapear. Uz otrā atziņa – In The Beggining There Was You, In The End There Will Be You. Līdz tam slēpušies melnās parastās drēbēs skatītājos un uzņemdami pāris foto, uz skatuves parādījās “YACHT” - kā divi pretmeti ar svecēm rokās. Melnais un gaisīgais pret balto un uzvalkā tērpto. Kamēr uz ekrāna četri attēli mācīja dzīves gudrības*, mākslinieki sagatavojās, izstaipījās un..

- Esiet sveicināti Latvijā (un uz ekrāna parādās Hello Riga)!!! Mēs vispirms gribētu parādīt, kur mēs dzīvojam! - Pēc pirmās dziesmas “Ring The Bell” ar sevi iepazīstināja Džona Behtolts (Jona Bechtolt)un Klēra Evansa (Claire L. Evans). Parastā PowerPoint prezentācijā no ASV kartes viņi soli pa solim nonāca līdz satelīta vizuālajam ziņojumam par savu ielu un norādīja precīzu adresi ar mājas attēlu, kas beidzās ar šīs adreses parādīšanu uz ekrāna. Pavisam drīz visiem nācās sastapties ar YACHT atklāto vēlmi izklaidēt un arī nedaudz provocēt šeit sanākušos ļaudis. Dziesma pēc dziesmas vijās ar dažādām dzīves pamācībām, duets pieprasīja mūs ieklausīties vienam otrā, tad neparastā, amerikāņu kristietisma sludinātāju stilā ieturētā performancē lika ikvienam atkārtot, ka mēs visus mīlam, ka nevēlamies naidu, neesam atkarīgi no naudas un, protams, varam pateikt “Fuck You”.

Tā kā šis bija “YACHT” pēdējais koncerts Eiropā, viņi varēja atļauties trakot, mētāt mikrofonus, piesvīdināt apģērbus un iepludināt sevi publikā, piedodot tai “muzikālos grēkus” turpat uz vietas. Nevaldāma lēkāšana uz skatuves un tik pat nevaldāmi pozitīva mūzika noveda pie nevaldāmiem aplausiem, it īpaši tad, kad bija jāsauc dižie vārdi “More”, uz kuriem duets visnotaļ ļoti atsaucīgi atbildēja ar vēl divām dziesmām. Un, tāpēc, ka koncerts sākās vēlāk, tas ilga līdz diviem naktī, tātad, lielākā daļa apmeklētāju pēc tik milzīgas enerģijas atdeves droši vien jau devās mājup. Ja solījumi atgriezties ar lielāku uzstāšanos un grupu nākošgad, ko “YACHT” izteica pēc koncerta, piepildīsies viennozīmīgi var apgalvot, ka kāda liela nākošā gada festivāla hedlaineri ir noskaidroti. Šie cilvēki bez vārda runas spēj “noraut” jebkuru jumtu.


*Piķa pilna rokas sasveicinās viena ar otru – Gossip-don't pass it on, Adata tuvojas balonam – Just once it will hurt, Margrietiņa rožu pušķī – Be your own kind of beautiful, Dzeltens balons paceļas no zilu balonu kaudzes – Rise above the blues. Attapīgie noteikti pamanīja, ka koncerta laikā bija iespējams izlasīt vairākas citas atziņas, vai arī izcili veikli skatītāji varēja saskatīt tās kādā no surogātkadriem katrā video, kuri parādījās uz desmito daļu sekundes un tad pazuda. Slinkie varēja samierināties ar mazu bukletiņu “The Secret Teachings of The Mustery Lights” ar “YACHT” kulta skaidrojumiem viņu pašu izveidotajā “bībelē”, kur visi šie domugraudi ir sakopoti vienuviet. Pilnīgi iespējams, ka modernā sabiedrības kustību laikmeta sākums un vēstījumu jaunās formas ir šeit. Iekš Behtolta un Evansas.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV