Ceturtdiena, 09.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Klāvs, Einārs, Ervīns;

Liepājas Simfoniskais orķestris jaunā statusā un ar jaunu redzējumu

Gundars Venens, 07.01.2010. 17:33

2009. gada 31. decembrī darbību pārtrauca pašvaldības iestāde Liepājas Simfoniskais orķestris. No pašvaldības iestādes tas kļuvis par valsts sabiedrību ar ierobežotu atbildību. 29. decembrī Uzņēmumu reģistrā notikusi jaunā orķestra reģistrācija.

Tas varēja notikt, pateicoties Liepājas Domes priekšsēdētāja vietnieces Silvas Goldes tālredzībai, Kultūras ministra Inta Dāldera izlēmībai un Ministru kabineta nozīmīgajam lēmumam turpināt reģionālās kultūras dzīves attīstību.

Liepājas Simfoniskā orķestra dzimšana datējama ar 1883. gadu, kad Liepājā tika dibināta pirmā filharmonija Baltijā. Cauri kariem, grūtībām un varas maiņām liepājniekus vienmēr ir priecējusi un izglītojusi simfoniskā koncertdzīve. Pārskatāmā pagātnē trīs ievērojamas personības ir radījušas to orķestra skanējumu, kādu to atpazīstam šodien. Tie ir diriģenti un sabiedriskie darbinieki Valdis Vikmanis, Jēkabs Ozoliņš un Imants Resnis.

Latvijas Republikas Kultūras ministrija, dibinot jauno uzņēmumu, saskata orķestri kā mūsdienīgu, augsti profesionālu un plašai sabiedrībai vajadzīgu un mīļu kolektīvu. Lai panāktu iespējami lielāku vienprātību turpmākajai orķestra mākslinieciskajai izaugsmei, pēc Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un Rietumvalstu orķestru paraugiem notika orķestra mākslinieku viedokļu aptauja. Ar 90% balsu pārsvaru orķestris par savu galveno diriģentu izvirzīja jauno un talantīgo latviešu diriģentu Atvaru Lakstīgalu.

Atvars Lakstīgala ir mūziķis ar lielu sirdi un skanīgām rokām, kurš jau ir spoži debitējis Berlīnē un diriģē izrādes Latvijas Nacionālajā operā. LNO 90-gades jubilejas koncertā tieši Atvaram uzticēja saslimušā Maestro Marisa Jansona vietā diriģēt vērienīgā koncerta noslēgumu.

Liepājas Simfoniskais orķestris īpaši priecājas par to, ka tieši profesora Imanta Rešņa audzēknis turpinās virzīt orķestri pretī jaunām mākslas virsotnēm.

LSO ir dziļi pateicīgs ilggadējam orķestra mākslinieciskajam vadītājam Imantam Resnim par lielo ieguldījumu orķestra izaugsmē, un arī turpmāk plāno regulāru māksliniecisku sadarbību ar Maestro. Šobrīd par turpmāko sadarbību notiek sarunas. Orķestra vadība cer, ka tās vainagosies ar līguma parakstīšanu tuvākā mēneša laikā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV