Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Positivus festivāls 2010. 1. dienas apskats

Eņģelis, 17.07.2010. 14:05

Ja pirms trīs gadiem "Positivus" festivāls vēl cīnījās par popularitāti starp Latvijas muzikālajiem vasaras notikumiem, tad tagad, pēc lieliem riskiem un žilbinošiem māksliniekiem, festivāls ir kļuvis par vienu no lielākajām Latvijas eksorta precēm vasarā. Arī šogad 16.-17. jūnijs, vienmēr saulaini un vienmēr nerimstoši.
Positivus festivāls 2010. 1. dienas apskats

Galerijas:

Un šis nerimstošais ritums ir viena patiešām svarīga lieta, jo šogad festivāls pēc pirmās dienas nemaz nedomāja pierimt. Varbūt mūziķu bija daudz mazāk kā nākošajā dienā, 17.jūlijā, tomēr jautrības augstā viļņa sišana atkal bija priekšnosacījums labi pavadítam laikam. Piektdiena vairumā tika pavadīta, iepazīstot teritoriju, pludmali, programmu un, protams, neskaitāmos tirdziņus, teltis un ēdnīcas. Sākot no Lulu Picas, beidzot ar Turkebabu, sākot no Retro Spektro un "Otro Elpu", beidzot ar maziem jaukiem dārzeņu pārdevējiem un "Papardes Ziedu". Laima, Garnier, Zelta Zivtiņa, Valmieras piens un daudzi, daudzi citi.

Taču, lai kādi arī nebūtu citi piedāvajumi, pats galvenais notikums tomēr ir mūzika. Un festivāls, kā vienmēr, iesākās četros, šoreiz ar grupu "Triānas parks", kura ļoti enerģiski mēģinája iekustināt tautu. Pēc tam, uz tás pašas Cēsu alus skatuves parādījās pirmie viesi no vēlāk vērienīgi pārstāvētās Lielbritānijas un ierakstu kompānijas "Willkommen Records" (WR) no Braitonas. "Shoreline", kuri pamatā spēlēja maigu un vasarīgu ķeltu, angļu tautas un popmūzikas kokteili. Pēc tam, uz lielās Tele2 skatuves kāpa otrie "WR" pārstāvji, tiesa, daudz aktīvāki, nedaudz roķīgāki, bet tikpat angliski garā – „The Climbers", kuri sav uzstášanos nevis sāka, bet tieši beidza ar lielisko viņu debijas albuma vārdā nosaukto dziesmu "The Good Ship".

Tālāk paralēli uz Cēsu alus, bāra I Love You, Garnier Fructis Dabas un Red Bull Academy skatuvēm uzstājās visu Baltijas valstu pārstāvji – „HappyEndless" no Lietuvas, kuri paspēja piepūst visu skatītāju laukumu ar vistu dūnām, dídžejs Dave Storm no Igaunijas un Samba De Riga un Improvizācijas teātri no Latvijas. Tāpat arī grupa "Zizzou" un "I Love You" talantu konkursa uzvarētaji "Lie Lie Sister" no mūsmājām, un pēc viņiem igauņi "Bad Apples". Šogad "Positivus" festivāla organizatoru komanda ļoti daudz strādājusi, lai uz to ierastos kaimiņzemju apmeklētaji, tápēc vēl daudzos citos priekšnesumos parādīsies mūziķi no visām Baltijas valstīm.

Pirmais lielais enerģizējošais priekšnesums tika sniegts no "Babyshambles" un "Franz Ferdinand" krustojuma – īru un angļu blices "The Gin Riots". Jau nosaukums, kas radies pēc diezgan smagas iedzeršanas, un grupas dibināšanas fakts, kas abi līderi Silians Logs un Gajs Stīvensons satikušies, kad viens no viņiem nocopējis otram meiteni, liecina par muzikālo raksturojumu. Nepareizie puikas, kas traki patīk meitenēm, bet spēlē diezgan enerģisku anģļu roku. Eleganta uzstāšanās, kas tā pa īstam sāk iekustinát publiku.

Ap astoņiem rodas pirmā dilemma, jo reizē uzstājas divas interesantas balss pārstāves – Alise Joste un Lady Daisey. Tā kā festivāla apmeklētājiem jāizlemj, vai doties uz mierīgas, romantiskās un maigás Jostes vai arí uz enerģiskās, soul un jazz skatuves pārstāves Deizijas koncertu. Viens vai otrs, bet tie, kuri zināja, kur iet, nebija vīlušies. Un, kamēr uz Dabas Skatuves norisinās perkusionēšana, salsa, indiešu dejas un dzejas lasījumi, tikmēr publiku tracināt sāk ļoti laba festivālu grupa no Igaunijas "Popidiot". Pirmais sintīroks šogad, kas nedaudz atgādina pagājušogad uzstājušos "Two Door Cinema Club", kas uzstājās tieši uz Cēsu alus skatuves un vairāk vai mazāk tajā pašā laikā. Vai "Positivus" jau radījuši konkrētu uzstašanās struktūru?

Pēc tam uz skatuvēm pienāk latviešu invāzija, lielākais notikums vienpadsmitos uz Cēsu Stage, kad ausīm paveras "Astro'n'out" muzicēšana, kamēr festivālu šajā dienā jau ir iesildījis Māras Upmanes-Holšteines vīrs ar savu blici "Goran Gora and the Yrs". Aptuveni tajā pašā laikā, nedaudz nepilná sastāvā, taču tikpat energiski un skaļi kā vienmēr spēlē "Mona De Bo". Visu lielo Latvijas muzikantu piektdienas odiseja noslēdzas ar "Soundarcade" un "Satelites LV", pēdējie paspējuši pabūt jau visos "Positivus" festivālos. Pavisam nostāk, taču ar fantastisku priekšnesumu Red Bull Academy skatuvē izpaužas somu sintīroka un dídžeju duets Jesse Live. Kaut kas no reiva, kaut kas no glitch un kaut kas no visa kā. Sajūta tāda, ka viens ar otru Kalifornia Keke un Stilleti Ana cīnás uz dzīvību un nāvi, kamēr par viņu vidutāju kalpo pieaicinātais gitārists, kas rada vēl dzīvāku un roķīgāku noskaņu.

Un tad, ap vakara beigām nāca piektdienas lielie hedlaineri - "Happy Mondays" un "Unkle live". Kā dzirdēts dažādos salīdzinājumos – vieni cilvēkiem virs trīsdesmit, otri paaudzei zem. Taču, ja "Happy Mondays" nospēlē vienmēr spēlēto un mūžam zinamo "Step on" un pasaka leģendāro frāzi "You' re twistin' my melon man..", vakars jau ir izdevies. Taču viņiem ar to nepietiek, vienmēr britpopiskās ģītāras skaņas, reiviskās klavieres un sintizators, kā arī nedaudz no hiphopa, un tas viss kopā rada pirmo lielo enerģisko uznācienu šogad. Tikai bieži vien škiet, ka skaļruņi strādā uz pusslodzi, jo viņu dziedājums liekas pārāk kluss. Taču tas pierādās arī nákošajā, "UNKLE" priekšnesumā, kura "punkts uz i" pazūd maigajos basos un skaļajā, taču ne pietiekoši skaļi izpildītajā mūzikā.

"UNKLE", tieši tápat kā viņu vienaudži "Massive Attack", spēlējas ar triphopu un ambientu, kā arī pieacina neskaitāmus viesmāklsiniekus. Tieši tápēc uzstášanās saucas "UNKLE live", jo, piemēram, Aiens Brauns no "The Stone Roses" "ierodas" tikai uz ekrāna aiz māksliniekiem, kā arī jāņem vērā fakts, ka Unkle tā vai savādāk ir duets, tāpēc jāņem līdzi vēl arī bundzinieks un divi ģitāristi, lai radítu pietiekamo efektu, kas studijā ir iegūstams daudz vieglākā veidā.

Vairāk kā stundu garajā koncertā tiek izpildītas gan vecākas superdziesmas, koncertu sākot ar "Chemistry, tad "Reign", "Eye on an Eye", "Restless", "Heaven", turpinájumá atskañojot arī kaut ko no jaunā albuma, piemēram, "Ablivion" un "Natural Selection". Taču ļoti daudzi ir vīlušies, ka netiek nospēlēta viena no Unkle fantastiskākajām kompozicijām "Rabbit in Your Headlight".

Taču tas nemaina kopējo sajūtu, jo darbība un aktivitātes notiek visu nakti, kas nav beigušās un ir atkal sākušás no jauna. Taču "UNKLE live" pilnīgi noteikti bija ļoti labi iesildītāji sestdien gaidāmajiem "Muse". Cerams, ka viņi gan būs skaļáki, nekā pirmā diena uz lielās skatuves. Taču šovs un fascinējoša mūzika ir garantēta.

Foto: Vladislavs Punculs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV