Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Latvijas Universitātes jauktais koris „Juventus" aicina kopā svinēt savu 90 gadu jubileju

Inga Raubena-Upmale, 09.10.2010. 16:29

LU jauktā kora „Juventus" 90 gadu jubilejas koncerts notiks 30.oktobrī Latvijas Universitātes Lielajā aulā plkst.18:00. Svētku koncerta programmā Pētera Vaska, Jāzepa Vītola, Indras Rišes, Raimonda Paula, Karla Orfa, Luija Primas un citu komponistu skaņdarbi. Koncerta īpašais notikums – Ērika Ešenvalda „Dvēseles dziesma" pasaules pirmatskaņojums, kas tiks izpildīts kopā ar bijušajiem kora dalībniekiem – vecbiedriem. Diriģenti: Jānis Petrovskis, Mārcis Imants, Juris Kļaviņš.

„Šis pasākums nebūs klasisks jubilejas koncerts ar daudz sveicējiem", stāsta kora „Juventus" mākslinieciskais vadītājs Jānis Petrovskis, „tas būs muzikāliem un vizuāliem pārsteigumiem bagāts piedzīvojums. Klausītāji varēs izjust ūdens spēku un atdzimšanu Ērika Vitakra kinētiskās enerģijas piesātinātajā skaņdarbā „Mākoņu eksplozija", kurā meditatīva noskaņa pāraugs grandiozā negaisa un pērkona imitācijā. Koncertā izmantosim oriģinālus sitaminstrumentus, gaismas režiju, video projekcijas, arī dziedātāju ķermeņi darbosies kā instrumenti. Vēl jāpiemin ritma sarežģītības ziņā virsotni sasniegusī Gvido Lopeza Gaviljāna kompozīcija „Dejoju mambo", kā arī Raimonda Paula nesen komponētā studentu dziesma „Universitas Latviensis". Otrajā koncerta daļā varēsim ļauties populāru pasaules džeza melodiju valdzinājumam."

Starpbrīdī būs iespēja aplūkot Juventus ilggadējā dziedātāja Induļa Krauzes jaunās grāmatas par kora 90 gadu vēsturi pirmos eksemplārus, kā arī fotogrāfijas no kora arhīva.

Koncerta norisi tiešraidē varēs vērot interneta vidē – informācija Juventus mājaslapā www.juventus.lv.

Latvijas Augstskolas studentu koris dibināts 1920.gadā un nesaraujami saistīts ar diriģentu Artūru Bobkovicu (1885-1959), kurš jau tobrīd bija iegājis Latvijas mūzikas vēsturē kā „latviešu zimfoniskās mūzikas karalis", simfonisko koncertu organizētājs un popularizētājs. Pirmā kora sanāksme notika 1920.gada 18.oktobra vakarā, savukārt 24.novembrī Latvijas Augstskolas organizācijas padome „Latvijas Augstskolas studentu kori" apstiprināja par pirmo un oficiālo jaunās mācību iestādes kori. Kora mākslinieciskie vadītāji bijuši Latvijas kordiriģēšanas leģenda – maestro Haralds Mednis, diriģents Daumants Gailis, kura vadībā koris sāka savu kāpumu pa muzikālās slavas kāpnēm, un to veiksmīgi turpināja kora ilggadējais diriģents Juris Kļaviņš. Tagad kora vadība ir mākslinieciskā vadītāja Jāņa Petrovska un diriģenta Mārča Imanta rokās.

Koncerta biļetes „Biļešu servisa" kasēs, kā arī pirms koncerta tā norises vietā.

Sīkāka informācija: www.juventus.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV