Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

„Baltie lāči" piedāvā jaunu koncertprogrammu „Akmens stāsti"

Sigita Paula Cepleviča, 25.10.2010. 15:21

Pazīstamā dzejniece Broņislava Martuževa, kuras dziesma "Jaunība, jaunība, sārtais vīna trauks..." ir kļuvusi par visā tautā iemīļotu dziesmu, ir saraksījusi arī daudz citas ne mazāk melodiskas dziesmas, un šobrīd viņa tās visas ir uzticējusi izpildīt Andrim Baltacim ar viņa grupu "Baltie lāči".
„Baltie lāči" piedāvā jaunu koncertprogrammu „Akmens stāsti"

Koncertprogramma "Akmens stāsti" dos iespēju tuvāk iepazīt Broņislavas Martuževas krāšņās, dzīvespriecīgās un ļoti daudzveidīgās personības būtību un mūžā uzkrātās vērtības, tām izskanot dzejā un dziesmās. Jaunā koncertprogramma ir īpaši piemērota Latvijas valsts dzimšanas dienas svētku laikā.

„Domu par šādu programmu lolojām ilgi – kādus divus vai trīs gadus; par to ļoti ilgi apspriedāmies arī ar Broņislavu Martuževu, un ne tikai viņu vien," stāsta mūziķis, atklājot, ka kopā ar „Baltajiem lāčiem" izdevies savākt daudz dziesmu. „Devāmies ekspedīcijās gan pa Latgali, gan pārējo Latviju, taču šoreiz nevācām folkloru, bet gan ziņģes. Savācām pamatīgu pūru, kura lielākā daļa ir tieši Broņislavas Martuževas iedziedātās dziesmas."

Pēc Andra teiktā, jaunās programmas galvenā doma ir aktualizēt latvisko dzīves ziņu, sapni par Latviju tieši ar šo cilvēku acīm, bet – caur „Balto lāču" sapratni. Lūgts sīkāk raksturot topošo programmu „Akmens stāsti", A.Baltacis teic – tā būs literāri muzikāla kompozīcija ar video un mūzikas elementiem. „Mūziku centīsimies spēlēt tuvu autentiskajam skanējumam, tādēļ šoreiz esam izvēlējušies „dzīvo" skanējumu, izmantojot akustiskos instrumentus; nebūs nekādas elektronikas. Mēģināsim pēc iespējas atainot tā laika auru, uzdodot sev un klausītājiem retorisku jautājumu – kādēļ šī dziesma toreiz un tagad skan tieši tā."

Par koncertprogrammai izmantoto Broņislavas Martuževas dzeju mūziķis skaidro – tā visu kompozīciju „savilks" kā vadmotīvs, iznesīs un izskaidros vēsturisko daļu. „Protams, izmantosim arī gadskaitļus, lai klausītājiem būtu skaidrs, par kuru vēstures posmu runājam," piebilst „Balto lāču" līderis. Viņš arī piebilst, ka pati dzejniece diez vai koncertos piedalīsies, taču viņas klātbūtni visā noteikti veidos pašas ielasīto dzejoļu ieraksti. Daļu no tiem ielasījusi B.Martuževa pati, daļu – pērn dibinātais „Balto lāču" jauniešu teātris.

Kādēļ programmai dots tieši šāds nosaukums? „Tāpēc, ka akmens būtībā ir neitrāls: tas stāv ceļa malā, it kā nomaļus no visa, un tajā pašā laikā visu ir redzējis. Tas ir gluži tāpat kā „Pelēkā akmens stāstos". Protams, visam cauri būs galvenais – dziesma. Teiksim tā – tie būs muzikāli akmens stāsti. Vismaz tāda ir iecere." Mūziķis atklāj, ka programmā skanēs, piemēram, arī veco laiku šlāgeri, tostarp arī Broņislavas Martuževas iedziedātā, kas Šlāgeraptaujā ieguvusi 3.vietu. „Daudziem vecajiem šlāgeriem cilvēki vai nu nezina vai neatceras autorus. Savukārt mēs ne tikai tos spēlējam, bet arī cenšamies sameklēt, kur un kā šī dziesma radusies. Par vienu pēc ilgas meklēšanas izdevās noskaidrot, ka tā tapusi tālajā 1910.gadā." Meklēšanas darbu mūziķi veicot gluži vienkārša iemesla dēļ – ir taču skaidrs, ka dziesma tāpat vien nevarot rasties, tālab jārod skaidrība, kur un kā skaņdarbs tapis.

„Protams, mūsu programma šoreiz galīgi nav domāta „uz urrā". Mums pašiem to gribas izdzīvot un pieiet tam visam bišķi nopietnāk," atklāj Andris Baltacis, piebilstot – programma nekādā gadījumā nebūšot monotona. „Gribam to veidot jaunu, interesantu, citādāku nekā ierasts. Tā, lai tā nebūtu tikai vienai dienai, bet ilgākam laikam, reducējot to uz šodienas norisēm." Viņš vēlreiz uzsver: visi ir pieraduši, ka „Baltie lāči" spēlē šlāgeruas un valcerus, taču – šī programma nekādā gadījumā nebūšot tik jautra.

„Veidojot šo koncertprogrammu un tiekoties ar cilvēkiem, esam sapratuši: tagad daudzi sūdzas, ka viņiem ir grūti, ir krīze un visādas citādas nelaimes. Bet mēs esam runājuši ar tiem, kas izgājuši karus, lēģerus un īstas šausmas; Viņi tā arī teica: dēliņ, tas nav nekas; tagad nu gan nav nekādu grūtību. Būs vien jāpiekrīt..."

Un vēl Andris Baltacis uzsver – veidojot šo programmu, galvenā doma bijusi vismaz censtis panākt, lai cilvēkos atgrieztos tas pozitīvais patriotisms, kura mums tik ļoti visiem pietrūkst. „Ja kaut drusku tas izdosies, vismaz kaut ko būsim panākuši," ir pārliecināts mūziķis.
Koncertprogrammas laikā tiks izmantots videoprojektors, kas skatītājam dos iespēju tikties ar dzejnieci īpaši uzfilmētā materiālā, kā arī bagātinās koncerta norisi ar katrai dziesmai atbilstošiem fona attēliem un videokolāžām.

Programmas ilgums ir 105 min.

5.novembrī plkst.19.00 – Tukuma Kultūras namā
10.novembrī plkst.19.00 – Gulbenes Kultūras centrā
11.novembrī plkst.19.00 – Kuldīgas Kultūras centrā
12.novembrī plkst.19.00 – Dobeles Kultūras centrā
16.novembrī plkst.19.00 – Rīgas Latviešu biedrības namā

Piedāvā Radošā Apvienība „Meistaru Teātris". Biļetes pieejamas „Biļešu Paradīze" un kultūras nama kasēs.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV