Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Pianisma zvaigžņu festivāla turpinājumā gandrīz internacionāls kameransamblis no Latvijas

Iveta Vēvere, 08.03.2011. 11:54

10.martā plkst.19:00 Liepājas teātrī XIX Starptautisko Pianisma zvaigžņu festivālu turpinās kamermūzikas vakars. Festivāla klausītājus priecēs Latvijā ļoti iecienīts un atzīts kameransamblis RIX klavieru kvartets, kura dalībnieki ir starptautiskā mērogā praktizējoši mūziķi.
Pianisma zvaigžņu festivāla turpinājumā gandrīz internacionāls kameransamblis no Latvijas

XIX Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla kamermūzikas koncertā Rietumeiropas romantisms klavieru kvartets RIX atskaņos pasaulē ievērojamāko romantisma laikmeta komponistu darbus. Latviešu mūziķu izpildījumā skanēs gan čehu komponista Antonīna Dvoržāka 1878.gadā sarakstītās Bagateles, gan romantisma ēras redzamāko komponistu Riharda Štrausa un Roberta Šūmaņa skaņdarbi klavieru kvartetam.

RIX klavieru kvartets ir dažādās pasaules malās dzīvojošu četru draugu un domubiedru kopums, viens no Latvijā iemīļotākajiem kameransambļiem. 1993.gadā trīs Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenti un viņu pasniedzējs Jānis Maļeckis tik labi sapratās mācību klasē, ka nolēma sākt pastāvīgu sadarbību. Kopš tā laika kvarteta mūziķi devušies kur kurais – Sandis Šteinbergs apceļo pasauli ar Kremerata Baltica, Ilze Kļava apmetusies uz dzīvi Bergenā un ir Bergenas filharmoniskā orķestra altu grupas koncertmeistare, Reinis Birznieks jau daudz gadu spēlē Tamperes fiharmoniskajā orķestrī. Jānis Maļeckis pa šo laiku kļuvis par Mūzikas akadēmijas profesoru. Par spīti attālumiem sadarbība turpinās – mūziķi satiekas vismaz pāris reižu gadā, lai veidotu konceptuāli pārdomātas koncertprogrammas, koncertētu dažādās Latvijas koncertzālēs un veiktu ierakstus. Koncertdarbība notikusi arī aiz Latvijas robežām – ASV, Čehijā, Īrijā un Skandināvijas valstīs. RIX klavieru kvartets saņēmis Latvijas Lielo Mūzikas balvu 2004 par kamermūzikas programmām. Ansambļa repertuārā ir romantisma laikmeta autoru Johannessa Brāmsa, Antonīna Dvoržāka, Gabriela Forē, Gustava Mālera, Kamila Sensānsa, Riharda Štrausa darbi, kā arī Latvijas komponistu Riharda Dubras, Rolanda Kronlaka, Tālivalža Ķeniņa, Svena Renemaņa, Pētera Vaska mūzika. Kvarteta nosaukums ir alūzija par starptautisko pazīšanas kodu, kas piešķirts Rīgas lidostai – četru pasaules cilvēku satikšanās slieksnim dzimtenē.

Biļetes uz XIX Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla koncertiem meklējamas Biļešu Paradīzes kasēs, savukārt informācija par festivālu, tā dalībniekiem, kā arī festivāla programma atrodama Liepājas Simfoniskā orķestra interneta mājas lapā www.lso.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV