Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Festivālu „Mūzika un kino" noslēgs Emirs Kusturica un „The No Smoking Orchestra"

EasyGet.lv, 30.06.2011. 17:14

16. jūlijā plkst. plkst. 19.30 koncertzālē „Dzintari" Starptautiskā festivāla „Mūzika un kino" ietvaros koncertēs Emirs Kusturica un „The No Smoking Orchestra" (Serbija).
Festivālu „Mūzika un kino" noslēgs Emirs Kusturica un „The No Smoking Orchestra"

Lai uzskaitītu visus Emira Kusturicas titulus, vajadzētu uzaicināt profesionālu heroldu, lai viņš, attinis garu, ar ģerboņiem rotātu papīra rulli, skaļi un skaidri nolasītu: „Serbu kinorežisors, mūziķis un komponists! Divu Kannu kinofestivālu Zelta Palmas Zaru, Berlīnes un Venēcijas kinofestivālu Sudraba Lāča un Sudraba Lauvas ieguvējs kā labākais režisors! Cēzara prēmijas laureāts par labāko filmu ES, Francijas Literatūras un Mākslas ordeņa komandors, grupas „The No Smoking Orchestra" līderis!" Un kas tik vēl ne... Taču jau pēc uzskaitītā ir skaidrs, ka Kusturicas ierašanos droši var uzskatīt par gada nozīmīgāko kultūras notikumu.

Emirs Kusturica un viņa „The No Smoking Orchestra" uzstāsies starptautiskā festivāla „Mūzika un kino, 2011" ietvaros, turklāt viņš ir arī šī festivāla patrons. Lai gan šī nebūs kolektīva pirmā uzstāšanās Jūrmalā, šoreiz tiks piedāvāta īpaša, pārsteigumu pilna programma.

Emira Kusturicas filmas ir kā nebeidzams stāsts par dzīvniekiem, čigāniem, ūdeni, mīlestību un nāves neesamību. Emiru dēvē par Balkānu Fellīni, lai gan dzimtenē viņš nav pārāk ieredzēts. Serbiem netīk, ka Emirs ir musulmanis, bet bosniešiem – ka viņš nav gana pārliecināts musulmanis. Tomēr tas netraucē viņam būt par favorītu gandrīz visos lielākajos festivālos. Vēl būdams jauns, viņš ieguva tādas balvas, par kurām sapņo daudzi atzīti režisori. Taču viņš ir dabūjis uzklausīt arī bargu kritiku. Savulaik Kusturica pat draudēja pamest kino. Tiesa, toreiz neviens viņam neticēja, jo viņš ir plaši pazīstams mistificētājs. Ikreiz, kad kritiķi vai skatītāji cenšas ielikt viņu kādos rāmjos, viņš nekavējoties rada jaunu filmu vai skandalozu projektu un sagrauj visus stereotipus. Kusturica sludina, ka viņš ir ne vien režisors, bet arī mūziķis, turklāt mūzika ieņem viņa dzīvē galveno vietu. Intervijās Emirs bieži apgalvo, ka ir rokmūziķis, kas nejauši pievērsies režijai un koncertu un mēģinājumu starplaikos „taisa kino".

Balkānu kolektīvs „The No Smoking Orchestra" ir cieši saistīts ar kinematogrāfu. Gandrīz ikviens grupas mūziķis ir piedalījies filmā „Dzīve ir brīnums", tāpēc var droši uzskatīt sevi arī par aktieri. Tomēr nekādā ziņā nevar apgalvot, ka grupas panākumi ir saistāmi vienīgi ar Kusturicas filmām. „The No Smoking Orchestra" aizvien ir bijusi pašpietiekama kopa, kuru režisora klātbūtne padarījusi tikai vēl labāku.

„The No Smoking Orchestra" izveidojās 1980. gadā. Grupas idejiskais tēvs bija Nenads Jankovičs jeb Doktors Nelle Karažličs. Tobrīd bija grūti iedomāties, ka maršala Tito pakļautībā esošajā Dienvidslāvijā ir uzradies dumpinieks, kurš dzied par to, kas uztrauc visus, turklāt dara to visiem saprotamā valodā. Savos tekstos grupa daudz izmantoja ielu žargonu. Aktuālākās tēmas bija kalnraču dzīves problēmas, serbu migrācija un Kosovas etniskie konflikti.

1986. gadā pēc otrā albuma „Waiting For The Sabbath With The Devil" izgāšanās grupai pievienojas jauns panks no Serbijas – Emirs Kusturica. Viņš kļūst par grupas jauno basģitāristu. Taču Emirs piedalās tikai trešā albuma „Greetings From Safari Land" ierakstā. Pēc darba pabeigšanas viņš pamet grupu, lai uzņemtu filmu „Čigānu laiks". Kad Karažličam jautā par Emira lomu kolektīvā, viņš atbild: „Neaizmirstiet, ka viņš mums nopirka pastiprinātāju un ģitāru."

90. gadu sākumā Dienvidslāvijā sākas karš, un grupa izjūk. Taču jau 1994. gadā tā atkal sanāk kopā, tikai jau citā sastāvā. Prese uzņem viņus ar sajūsmu un sauc grupu par „pravietisku". Tajā pašā gadā viņi ieraksta albumu „Unza Unza Time".

"The No Smoking Orchestra" ir kā laba filma – tajā virmo negaidīti sižeta samezglojumi un pavērsieni. Savas pastāvēšanas laikā grupa ir sniegusi tūkstošiem koncertu, un, lai kurā pasaules malā viņi uzstātos, zāle allaž ir pārpildīta. Huligāniskā izturēšanās un šķietami nesavietojamu stilu apvienojums, sākot no folkmūzikas un beidzot ar pankroku, aizrauj skatītāju. Ļaudamies neizmērojamajam pozitīvisma lādiņam, kas plūst no skatuves, ikviens kļūst par šova daļu un jūtas kā jautrā balagānā vai čigānu taborā.

16. jūlijā "The No Smoking Orchestra" un Emirs Kusturica jeb un Emirs Kusturica un "The No Smoking Orchestra" (kā nu kuram labāk tīk!) kāps uz Dzintaru koncertzāles skatuves.

Biļetes iegādājamas "Biļešu Servisa" kasēs un www.bilesuserviss.lv.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV