Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Aizvadīts „ Fonofest 2011"

Aiga Leitholde, 11.07.2011. 12:02

No 8.līdz 9. jūlijam Uplandos norisinājās „Fonofest", kas klausītājus iepriecināja gan ar labi zināmām pašmāju grupām, gan Frenku Tērneru festivāla galvenā mākslinieka godā.
Aizvadīts „ Fonofest 2011"

Galerijas:

2011. gada „Fonofest" bija trīs oficiālās skatuves, bet ceturto pārvaldīja VETO komanda. Piektdienas programmā bija vērojama ievērojama stilistiskā daudzveidība – sākot no underground pārstāvošām grupām beidzot ar aktuālākajiem popkultūras pārstāvjiem. Uz Rock skatuves spēlējošie pārdaugavieši „ PND" savu koncertu beidza ar dziesmu „Ei tu skaistā meitene". Dziesmas laikā grupai uz skatuves pievienojās aptuveni divdesmit klātesošās meitenes. Grupas „Inokentijs Mārpls" koncerta laikā klausītājus pārsteidza negaidīti stiprs, bet ļoti patīkams lietus, kas daļai lika meklēt pajumti, bet pārējiem aktīvāk atdoties mūzikai. „Inokentijs Mārpls" programmā bija jaunas dziesmas - „ Laikmeta seja" un „Suns". Uz Galvenās skatuves vairāku vīru sastāvā publiku ballītei uzkurināja Gacho, gaisu ievibrējot transa ritmos. Kamēr Roka teltī dārdēja „ Huskvarn", uz Radio 101 skatuves spēlēja „Pienvedēja piedzīvojumi". Uz abām skatuvēm tika spēlēts vienā laikā, žanriski grupas atšķīrās, dodot iespēju izvēlēties, bet traucējoša bija skaņas pārklāšanās, kas rezultātā veidoja troksni. Deju mūzikai godu apliecināja arī DJ Toms Grēviņš, popmūzikas hītus sakausējot ar tehno ritmiem. Neiztrūkstoši uz skatuves bija roboti un krāsainas video projekcijas. Cita veida mashup bija dzirdami Rock teltī, kur DJ Artis Dvarionas, piemēram, grupai „Led Zeppelin" lika cīkstēties ar Džeimsu Braunu. Ļoti aktīvas dejas sešos no rīta bija redzamas uz VETO skatuves, uz kuras priecīgi lēkājošs cilvēku pūlis mēģināja pārbaudīt tās izturību.

Laika apstākļi apmeklētājus lutinājā, bet gaismā naktsmiers izpalika. Iespējams, šī aspekta dēļ festivāla programma bija lasāma uz melnām brillēm, izmantojamām nakts tumsas imitēšanā vai vienkārši kā matu dekors. Saulē un dejās sakarsušos ķermeņus atveldzēja Zelta Zivtiņas SPA. Āraišu ezera krastos esošo māju iedzīvotāji laicīgi bija norobežojuši savas pludmales pret negaidītajiem apmeklētājiem, tāpēc vienīgajās pieejamajās vietās pulcējās liels skaits peldētāju. Kas meklēja, „Fonofest" teritorijā varēja atrast pietiekami daudz izklaides, piemēram, iepērkoties veikaliņos vai ar gumijām katapultējoties debesīs. Sportiskās vēlmes tika realizētas uz volejbola laukuma vai uz rampas. „Fonofest" organizatoru komanda strādāja ļoti operatīvi. Festivāla programma ritēja pēc grafika, arī uzkopšanas darbi tika veikti bez aizķeršanās.

Ņemot vērā, ka otrās diena ir jo īpaši gausa, sestdienas pusdienlaika programma bija ļoti melodiska. Ar visdažādākajiem mūzikas instrumentiem – tajā skaitā flautu un arfu – Uplandus pieskandināja astoņu meiteņu kolektīvs „Sus Dungo". Čārls Bronsons un „ The Voodoo Five" no Somijas izpildīja grūvīgu fanku. Savu koncerttūri „ Fonofest" atklāja francūži „P.O.Box", piemērojoties labajam laikam, koncertā iekļāva regejiskāks dziesmas. Grūtāk sestdienas pēcpusdienā bija savākt apmeklētājus piekarsušajā Roka teltī, kur uzstājās ārzemju viesi. Visklusākā vieta festivālā bija „Chill zona", kur spēkus varēja atgūt, sēžot šūpuļtīklā vai vienkārši guļot priežu paēnī. Skanīgiem stāstiem par draudzību, nāvi un mīlestību dalījās kanādieši „The Burning Hell", bet par slepkavniecisku mīlestību dziedāja Luijs Fonteins un „The Starlight Searcher".

Iestājoties krēslai, uz skatuves kāpa Frenks Tērners ar grupu. Galvenokārt koncerta programma sastāvēja no mūziķa jaunākā albuma „England Keep My Bones" dziesmām, kas klātesošajiem bija labi zināmas. Tērnera dziesmas apvieno stāstnieka skanīgo vārdu plūdumu ar pankroka dumpinieciskumu un sāpi. Starp dziesmām mūziķis pasmējās par savām ģitāras solo spēlēšanas dotībām, iepazīstināja ar stāstiem, kuri ir albuma dziesmu iedvesmas avots, un likās patiesi apmierināts par iespēju atkal spēlēt Latvijas publikai. Frenka Tērnera mūzika piestāv siltai vasaras naktij. Kā piecu kafijas tasīšu trieciendeva tieši pusnaktī miegu aizdzina Rock teltī spēlējošie „Sanctimony", sagatavojot klausītājus pašmāju rokmūzikas leģendām grupai „Dzelzs vilks". Šīs vasaras „ Fonofest" stilistiskā daudzveidība neizcēla vienu konkrētu zvaigzni, bet gan iezīmēja Latvijas muzikālās tendences, līdz ar to radot nepiespiestības sajūtu, kas tik ļoti piestāv vasarai!

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV