Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

Tuvojas 14. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls

Ieva Vītiņa, 02.08.2011. 14:42

Valsts Akadēmiskais koris „Latvija" un tā mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais šovasar jau 14. reizi aicina uz Starptautisko garīgās mūzikas festivālu, kas norisināsies no 13. līdz 28. augustam.
Tuvojas 14. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls

Festivāla atklāšanas koncerts izskanēs 13. augustā Rīgas Domā plkst. 19.00. Koris „Latvija" amerikāņu diriģenta Donalda Nellija vadībā piedāvās Latvijā mazāk zināmus nozīmīgu mūsdienu amerikāņu komponistu garīgos opusus. Programmā Edvīna Fisindžera, Lī Hoibija, Semjuela Bārbera, Deivida Lenga, Viljama Olbraita, Ingrema Māršala darbi. Donalds Nellijs bijis Čikāgas Liriskās operas kormeistars, šobrīd vada vienu no ievērojamākajiem ASV profesionālajiem korim 'The Crossing" un ASV daudz atskaņo latviešu mūziku (Ešenvalda, Vaska, Einfeldes u.c. darbus). Par repertuāru izvēli koncertos saņēmis Amerikas Koru asociācijas speciālbalvu.

16. augustā Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē un 17. augustā Rīgā, Lielajā ģildē plkst. 19.00 būs dzirdami trīs komponistiu darbi. Ar šiem koncertiem festivāls turpina trīs tradīcijas uzreiz - sadarbību ar Liepājas Simfonisko orķestri, latviešu komponistu jaundarbu pasūtināšanu un pasaulē atzīta komponista aicināšanu par festivāla goda viesi.

Pāvels Lukaševskis šobrīd ir viens no nozīmīgākajiem autoriem Polijas mūzikā, viņa darbi bieži tiek atskaņoti Eiropas festivālos. Liepājā un Rīgā savus Latvijas pirmatskaņojumus piedzīvos Pāvela Lukaševska 2. simfonija „Festinemus amare homines" un „Veni creator" korim a cappella.

Daudzsološais jaunais latviešu komponists Kristaps Pētersons īpaši festivālam radījis jaunu opusu „Paradīze", kur pievērsies Paradīzes konceptam dažādās pasaules reliģijās.

Abos koncertos izskanēs arī Ērika Ešenvalda skaņdarbs simfoniskajam orķestrim „Mākoņi", ko komponists veltījis sava brāļa piemiņai.

Atskaņo Valsts Akadēmiskais koris „Latvija", Liepājas simfoniskais orķestris, solisti Sandis Šteinbergs (vijole), Kristīne Gailīte un Liene Kinča (soprāni). Diriģents Māris Sirmais.

19. augustā plkst. 19.00 Rīgas Sv. Pētera baznīcā gaidāms vēl viens pasaules pirmatskaņojums festivālā - igauņu komponista Pētera Vehi darbs „Marijas Magdalēnas evaņģēlijs". Šis ir viens no noslēpumainākajeim Jaunās Derības evaņģēlijiem. Atšķirībā no citām pasijām, šis skaņdarbs nevēsta par Kristus ciešanām, bet pievēršas Jēzus pārdomu atspoguļošanai. Darbs ir koptu valodā (runāta Ēģiptē līdz 16. gadsimtam). Atskaņojumā piedalīsies Valsts Akadēmiskais koris „Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Rīgas Doma zēnu koris, Sevara Nazarkhana Marijas Magdalēnas lomā (Uzbekistāna). Diriģents Risto Josts. Sevara Nazarkhana plašu starptautisku atzinību guvusi darbojoties pasaules mūzikas žanrā un regulāri koncertējot kopā ar Pīteru Gebrielu.

Pēc koncerta klausītājiem būs iespēja tikties ar mūziķiem neformālā gaisotnē pasaules mūzikas klubā „Bubamara" (Audēju ielā 8).

27. un 28. augustā Dzelzceļa vēstures muzejā plkst. 19.00 festivāls piedāvā savu īpašo šī gada koncertuzvedumu. Programmā tiks apvienoti divu žanriski atšķirīgu komponistu darbi – Luisa Bakalova „Tango mesa" un Artūra Onegēra „Nāves dejas".

Luiss Bakalovs ir argentīniešu izcelsmes itāļu komponists, daudz komponējis kino mūziku, piemēram, Pjēra Paolo Pazolini filmai „Sv. Mateja Evanģēlijs" par par ko saņēmis Oskara nomināciju. Par mūziku Maikla Redforma filmai „Pastnieks" ieguvis Oskaru. Filmas pamatā ir izdomāts stāsts par kādu Pablo Nerudas dzīves epizodi. Daži Bakalova skaņdarbi izmantoti arī Kventina Tarantino kulta filmā „Kill Bill".

Artūrs Onegērs ir viens no dižākajiem franču komponistiem, kura mūzika Latvijā ir salīdzinoši reti atskaņota. „Nāves dejas" ir vērienīgs iestudējums korim, orķestrim, solistiem, aktieriem, dejotājiem. Tas risina viduslaiku tradicionālā Danse Macabre (mirošo dejas, nāves dejas) tēmu, kad tika veiktas rituāla dejas kapsētās.

Uzveduma tapšanā iesaistīta plaša radošanā komanda – argentīniešu bandoneona virtuozs Hektors Ulisess Pasarella, solisti Inga Šļubovska, Ilona Bagele, Jānis Apeinis, Olgas Žitluhinas deju grupa un horeogrāfe Olga Žitluhina, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, režisore Margita Zālīte, Valsts Akadēmiskais koris „Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Māris Sirmais.

Biļetes uz festivāla koncertiem pieejamas „Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.

Plašāka informācija par Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla koncertiem pieejama www.koris.lv.

Publicitātes foto, VAK "Latvija"

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV