Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

VAK „Latvija" Tallinā piedalīsies S. Gubaiduļinas 80 gadu jubilejas koncertā

EasyGet.lv, 08.12.2011. 11:07

Valsts Akadēmiskais koris „Latvija" 11. decembrī Tallinā piedalīsies īpašā koncertā, kas veltīts Sofijas Gubaiduļinas 80 gadu jubilejai, informē kora producente Ieva Vītiņa.
VAK „Latvija" Tallinā piedalīsies S. Gubaiduļinas 80 gadu jubilejas koncertā

Koncerta pirmajā daļā izskanēs S. Gubaiduļinas koncerts vijolei ar orķestri „Offertorium", tā atskaņojumā piedalīsies Krievijas vijolnieks Vadims Repins un Igaunijas Nacionālais simfoniskais orķestris. Otrajā daļā tiks atskaņota oratorija „Sv. Jāņa Lieldienas". Solisti būs Latvijā labi zināmie lietuvieši Raminta Vaicekauskaite (soprāns), Vītauts Jozapaitis (baritons), tenora partiju izpildīs Mati Turi (Igaunija), bet basa partiju – Vladimirs Millers (Krievija). Diriģents Andress Mustonens (Igaunija).

Koncerts norisināsies koncertzālē „Estonia" un tā sākums plkst. 17:00. Koncertā būs klāt arī pati komponiste Sofija Gubaiduļina.

Valsts Akadēmiskajam korim „Latvija" vairākkārt ir bijusi sadarbība ar Gubaiduļinu. Pēdējo reizi, kad komponiste Rīgas Domā piedalījās savas „Sv. Jāņa pasijas" Latvijas pirmatskaņojumā (11. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls, 2008).

Komponiste dzimusi 1931. gadā Tatarstānā. Sofijas Gubaiduļinas bezkompromisu mūzika ārkārtīgi nepatika padomju varai un cenzūrai. Gubaiduļinas daiļrade saņēma iznīcinošu kritiku un skarbus nosodījumus, viņai bija aizliegts izceļot no PSRS līdz 1985. gadam. Gubaiduļina kļuva starptautiski atpazīstama 80to gadu sākumā, lielā mērā pateicoties savam vijoļkoncertam, kuru Rietumos atskaņoja viņas mūzikas uzticamais piekritējs Gidons Krēmers.

Komponistes darbus ir izpildījušas tādas pasaules mūzikas izcilības kā Gidons Krēmers, Anna Sofija Mutere, Jurijs Bašmets, diriģenti Kurts Mazurs, Sers Saimons Ratls, Sers Endrjū Deiviss, Kents Nangano, ansamblis „Kronos Quartet", Pitsburgas, Ņujorkas, Čikāgas, Bostonas simfoniskie orķestri un daudzi citi.

Interesanti, ka S. Gubaiduļina komponējusi mūziku arī daudzu iemīļotajām multiplikācijas filmām „Mauglis" un „Kaķēns, kurš staigāja, kur pašam tīk", filmai „Putnubiedēklis" u.c. kino darbiem.

Sīkāka informācija par koncertu un biļešu iegādes iespējām pieejama http://www.concert.ee/uus/gubaidulina-80-repin&aid=8221&mid=22&t=1323554400&f=d

Foto: Valsts Akadēmiskais koris „Latvija". Foto (c) Ansis Starks

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV