Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

''Reel Big Fish'' apmetušies Eiropā

Ilze Malaševska, 29.02.2012. 13:07

Katru dienu pa koncertam - tā jādzīvo ir grupai un tāds arī ir daudzu mūziķu sapnis. Šāda ir arī Kalifornijas ska grupas "Reel Big Fish" ikdiena - praktiski visu gadu atrasties ceļā, lai ik vakaru kāptu uz skatuves. 2012. gadu grupa iesāka okeāna otrā pusē - kopumā Eiropas tūres ietvaros nepilna mēneša laikā nospēlējot 25 koncertus Lielbritānijā, Vācijā, Nīderlandē, Čehijā, Austrijā, Šveicē un Francijā. 22. februāra naktī 'Fishinieki' kāpa uz kluba "Cassiopeia" skatuves Berlīnē, īsi pirms došanās uz Franciju, kur tūri noslēdza ar diviem koncertiem.
''Reel Big Fish'' apmetušies Eiropā

Parasti ir lielāka skatuve un lielāka zāle, nākas atskārst, ieejot "Cassiopeia" telpās un neviļus tās salīdzinot to ar klubu "Magnet" vai "Astra", kur 'Fishinieki' ir spēlējuši iepriekš, apartamentiem. Berlīnē viņi nav pirmo reizi - kopš 2007. gada tieši februāris ir mēnesis, kad puiši ierodas ‚mājās'. Šogad citā klubā un bez "Streetlight Manifesto" - tik uzticamajiem pavadoņiem, ka pat grupas mājaslapā pie tūres datumiem rakstīts: ņemiet vērā, ka "Streetlight Manifesto" šoreiz nebūs. Tomēr iesildītāji, Lielbritānijas ska grupa "The JB Conspiracy", kas var lepoties ar vairāk nekā 14 gadu ilgu muzikālo darbību, un Kalifornijas punk roka apvienība "Orange", sev uzlikto uzdevumu neizpildīja sliktāk.

Pulksten 20 ''The JB Conspiracy'' skandē pirmos akordus. Vakara sākums ir nedaudz kūtrs - vai nu koncerts par agru sācies un lielākā daļa klausītāju vēl ir ceļā, vai nu cilvēki vēl nav paspējuši pie bāra ''iesildīties'. Neskatoties uz to, jau pēc otrās dziesmas "The JB Conspiracy" frontmena Meta Karsona krekls ir viscaur sviedru slapjš un skatuves prožektori izgaismo mūziķu nosviedrētās pieres. Vērojot grupas vokālista un mūziķu enerģisko atdevi, šķiet, ka puiši uz skatuves atrodas, lai darītu to, kas viņiem patīk un vienkārši izbaudītu koncertu. To jūt arī publika, kas pēc piecām nospēlētajām dziesmām ir atraisījusies un sauc "Atkārtot!". Tomēr šoreiz laiks ir valdnieks un izskatās, ka viss ir saplānots pa minūtei, tāpēc puišiem nākas atteikt.

Kā auksta duša koncerta apmeklētājiem bija Kalifornijas punk grupa ''Orange''. Grupas vizuālais tēls atgādināja dažādu mūzikas apvienību sajaukumu. Vokālista Džoja Dekstera tumši uzkasītais matu ērkulis, lielās acis un aristokrātiski sarkanā jaka ar zelta uzšuvēm atsauca atmiņā kādu animācijas filmas tēlu, ko uz pāris sekundēm iekrāso arī Džereda Leto (''30 Seconds to Mars'') vaibsti. Tikmēr ģitārista Aleksa Gomeza fenomenālo līdzību ar ''Foo Fighters'' vokālistu Deivu Grolu nevar ignorēt, gluži tāpat kā otra ģitārista Zaka Glossermana pieklusināto apģērbu un blondi izbalinātos matus var asociēt ar skolas punk roka grupu "Blink 182". Netipisks ir arī viens no grupas dibinātājiem, bundzinieks Perijs Ladišs, kurš savos apmēros ir bundziniekiem tik neierasti liels, ka mūzikas instruments šķiet par mazu esam. Vizuāli kontrastains salikums.

Atzīstams ir iesildītāju salikums. Viena grupa izpilda ska, otra – pankroku, bet paši vakara galvenie viesi atrodas kaut kur pa vidu starp abiem stiliem. Perfekta ir grupu uzstāšanās secība – viena ska grupa neseko otrai, un publika paspēj noilgoties pēc pūšaminstrumentu skaņām

Ska ritmu radītāji ''Reel Big Fish'' muzikālo karjeru uzsāka 1992. gadā Kalifornijā. Šobrīd skatuviski pieredzējusī grupa var atļauties doties arī Eiropas tūrē (2008. gadā tūres ietvaros kopā ar "All Day Long" un "Voiceks Voiska" tika kāpts arī uz kluba "Melnā Piektdiena" skatuves) un lepoties ar to, ka koncertu telpas ir pārpildītas gan ar jauniešiem, gan ar nu jau gados vecākiem cilvēkiem, kas, visticamāk, ar grupas daiļradi ir pazīstami kopš tās pirmsākumiem.

Pozitīva mūzika un jautri dziesmu teksti par nopietnām attiecību tēmām – tā sevi pozicionē grupa. Visticamāk, tieši tas uzrunā auditoriju, arī tos 300 cilvēkus, kas apmeklēja 22. februāra koncertu.

Miesassargs, mūziķi, kas seko viens otram, vēl viens miesassargs. Karavāna, kas dodas cauri pūlim skatuves virzienā. Pulkstenis vēsta, ka ir 21:30, un sākas šovs.

Muzikāli pieredzējušie vīri koncerta ievadā izskatās manāmi atpūtušies un nekas neliecina par to, ka viņi jau gandrīz mēnesi ir kustībā no viena koncerta uz otru. Aina mainās jau pēc pāris dziesmām, kad mūziķu sejas sāk rotāt sviedru lāsītes un arī publika vairs nav tik savākusies – vai nu iesildītāji perfekti paveica savu ''darbu'', vai arī visa enerģija tika taupīta dejām 'Fishinieku' pavadījumā.

Pievēršos uzmanību koncerta programmai, nepamet sajūta, ka tā ir atstrādāta līdz sīkākajai detaļai. Kā gan lai nebūtu, ja uz skatuves grupa ir gandrīz katru vakaru?! Tomēr ir koncerti, kuros grupa ne tikai fiziski sevi pilnībā ‚izliek' , bet arī dot savu enerģētiku publikai. Kā saka - enerģijas un sviedru apmaiņa. Šajā koncertā viss it kā bija - bilde un skaņa, bet iztrūka galvenais komponents.

Protams, skanot tādiem hitiem kā 'I Want Your Girlfriend to Be My Girlfriend Too'' no grupas 1995. gada debijas albuma, ''She Has A Girlfriend Now'' (1996), ''Where Have You Been?'' (2002), ''The Bad Guy'' (2005) nevar nedziedāt, vai nedoties 'circle dance' dejā, jo tāda ir 'fishinieku' radītās mūzikas elpa - pozitiīvi ritmi, kas, gribot negribot, ja ne mudina laisties dejā, tad vismaz iekustina vienu vai abas kājas.

Pēc 80 minūšu uzstāšanās ''Reel Big Fish'' ir nosvīduši un publika tāpat. Koncerta baudītājiem nepietiek spēka kliegt "Atkārtot!" un līdz ar dziesmas "Take on me" izskaņu mūziķiem ir ļauts nokāpt no skatuves.

24. februārī pēdējais Eiropas tūres koncerts tika nospēlēts Francijas galvaspilsētā Parīzē. Diemžēl autotransporta tehnisko likstu dēļ grupai "Orange" tas gāja secen. Tomēr tie nebūtu "Reel Big Fish", ja pēc šīs tūres nedotu par sevi atkal dzirdēt - aprīlī viņi būs dzirdami Beļģijā un arī Krievijā. Iespējams, nākamgad atkal Berlīnē un jācer, ka visā drīzumā - atkal Latvijā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV