Svētdiena, 19.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sibilla, Teika, Lita;

UMS 'N JIP uzstāsies Totaldobže mākslas centrā

EasyGet.lv, 14.03.2012. 14:06

Festivāla "Latvijas Jaunās mūzikas dienas 2012" viesi UMS 'N JIP 17. martā plkst. 20:00 uzstāsies Totaldobže mākslas centrā VEF teritorijā, sniedzot muzikālo performanci (~60'') "John Cage 
Lecture of nothing
".

UMS 'N JIP [umsnjip] ir viens no visnovatoriskākajiem un izcilākajiem šveiciešu mūsdienu mūzikas ansambļiem. Kolektīvu 2007. gadā dibināja Ulrike Mayer-Spohn [UMS] un Javier Hagen [JIP]. Šobrīd tas ir viens no aktīvākajiem modernās mūzikas ansambļiem visā pasaulē, sniedzot apmēram 70 koncertus gadā un pasūtot apmēram 10 jaundarbus gadā.

UMS 'N JIP atskaņo novatoriskus, bieži skatuviskus uzvedumus balsij, ierakstiem, elektronikai, atspoguļojot dzīvās un digitālās performances mijiedarbi. Ansamblis atskaņo gan Eiropas, gan ārpus Eiropas mūziku. Kopš studijām (kompozīcijā, audio dizainā un mūzikas performancē) Nīderlandē, Vācijā, Itālijā un Šveicē, UMS un JIP tiek aicināti uz prestižiem modernās mūzikas festivāliem (Aviņjona, Cīrihē, Lozannā, Šanhajā , Donauešingenā, Honkongā, Ņujorkā, Karlsrūē, Berlinē, Bāzelē, Bernē, Parīzē, Strasbūra), kur tie uzstājās gan kā solisti, gan kā duets, izpildot tādu komponistu mūziku kā, piemēram, Gēbels, Rims, Kāgels, Reimans u.c. UMS 'N JIP izpildījums reizē ir emocionāli piepildīts un tehniski virtuozs.

Ulrike Mayer-Spohn pabeigusi ērģeļspēles un kordiriģentu klases Štutgartē, vēlāk mācījās ierakstus Karlsrūes Mūzikas akadēmijā pie Ulrike Mauerhofer. Viņa turpināja izglītoties Schola Contorum Basiliensis (Šveicē) pie Conrad Steinmann un Corina Marti, kā arī Koninklijk Conservatorium Den Haag pie Dorothea Winter. Piedalījusies meistarklasēs pie Marion Verbruggen, Peter van Heyghen, Sebastien Marq un Gerd Lunenburger. Papildus apguvusi baroka vijoli (pie Martina Graulich un David Plantier), fideli (pie Randal Cook Bāzelē), kompozīciju un audio dizainu. Ulrike Mayer-Spohn sadarbojas ar tādiem komponistiem kā Beat Gusin, Boris Yoffe, Gabriel Pareyon, Andreas Zurbriggen, Paul Newland u.c. Daudzi no skaņdarbiem ir bijuši veltījumi tieši viņai. Kopā ar šveiciešu komponistu un dziedātāju Javier Hagen, Ulrike Mayer-Spohn 2007. gadā dibināja duetu UMS 'N JIP, kas atskaņo mūzikas uzvedumus, kuros iekļauts ieraksts, balss un elektronika. Paralēli viņa darbojas kā ierakstu atskaņotāja, un spēlē fīdeli un vijoli dažādos agrīnās mūzikas ansambļos.

Javier Hagen – komponists un dziedātājs (1971), dzimis Barselonā. Kompozīciju mācījies pie Heiner Goebbels un Wolfgang Rihm. Kā tenors un kontratenors Javier Hagen ir viens no pārsteidzošākajiem klasiskās mūzikas izpildītājiem šajā paaudzē. Parādot savu četru oktāvu diapazonu viņš ir pirmatskaņojis vairāk kā 200 dažādu komponistu darbu, kā, piemēram, Aribert Reimann, Maricio Kagel, Pierre Marietan u.c. Piedalījies dažādos festivālos kā viesis (Donauešingenā, Ņujorkā, Honkongā, Strasbūra, Karlsrūē, Cīrihē, Ženēvā, Prāgā, Boloņā, Milānā, Amsterdamā, Parīzē un Berlīnē). Piedalījies daudzos radio un TV ierakstos Vācijā, Francijā, Čehijā un Šveicē. Blakus „standarta" operas lomām, Javier Hagen izpilda arī mūsdienu operas (Daniela Mouthon „air a l'en verre" (1997), Christoph Schiller „eismeer" (2004), Regina Irman „poem ohne held" (2005)). Hagena daiļrade aptver instrumentālu, skatuves un vokālās mūzikas žanrus, kā arī elektroakustisko mūziku un instalācijas. Viņa darbi regulāri tiek augsti novērtēti un atskaņoti dažādos festivālos Eiropā un Centrālamerikā. Viņš darbojas arī kā komponists un dziedātājs duetā UMS 'N JIP (kopā ar Urike Mayer-Spohn), šveiciešu mūsdienu mūzikas festivāla foruma direktors, kā arī bijis žūrijas loceklis modernās mūzikas konkursos. Javier Hagen pasniedz arī lekcijas un meistarklases Šanhajas un Honkongas universitātēs (Ķīnā).

Koncerts iespējams, pateicoties sadarbībai ar Latvijas Komponistu savienību.

Ieeja koncertā - bez maksas.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV