Pirmdiena, 20.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Venta, Salvis, Selva;

Skaņu Mežs Baltajā naktī aicina atcerēties Hardiju Lediņu

EasyGet.lv, 28.08.2012. 11:46

Skaņu Meža pirmais pasākums oficiālās festivāla programmas ietvaros notiks 8. septembrī Anglikāņu baznīcā. Sadarbībā ar Vācijā dzimušo starptautisko muzikālo vērtību apmaiņas projektu Sound Exchange Skaņu Mežs Anglikāņu baznīcā prezentēs projekta Rīgas versiju, veidotu no Franka Bretšneidera un ungāru mākslinieka én priekšnesumiem, kā arī latviešu mākslinieku performances, veltītas Hardija Lediņa piemiņai. Tajā piedalīsies Gas Of Latvia, Stropu Jurka, TV Maskava, Toms Auniņš un Indriķis Ģelzis, vēsta informācija festivāla mājaslapā.
Skaņu Mežs Baltajā naktī aicina atcerēties Hardiju Lediņu

Vakaru ievadīs ungāru elektronikas mūziķis vārdā én jeb Pols Tots (Pál Tóth), kas savā performancē restaurēs aizmirstā, bet leģendārā ungāru avangarda komponista Erno Kiralī unikālo mūziku.

Savukārt ''Tava bārda laikā un telpā'' ir īpaša audiovizuāla performance, veltīta Hardijam Lediņam - māksliniekam, mūziķim un arhitektam, kā arī latviešu elektroniskās mūzikas pionierim, leģendārās mākslas un eksperimentālās mūzikas apvienības NSRD dibinātājam, kurš pameta šo pasauli 2004. gadā. Lediņa neformālais ieguldījums Padomju Latvijas septiņdesmito un astoņdesmito gadu kultūras attīstībā un radošās, savdabīgās un vitālās ekskursijas mākslā un mūzikā, kas ilga vairāk nekā trīsdesmit gadus, līdz pat viņa miršanas dienai, ir bijusi vārdos neizsakāma ietekme uz vairākām mākslinieku un mūziķu paaudzēm Latvijā. Daži no šīs radošās elpas skartajiem ir apvienojušies šajā projektā, lai izveidotu audiovizuālu priekšnesumu, veltītu Hardijam Lediņam un tai tēlu, izteicienu, attieksmju, ideju un iedomu ainavu pasaulei, ko viņš ir aiz sevis atstājis. Tās ir nozīmīgas figūras Rīgas laikmetīgās mākslas un pagrīdes mūzikas scēnā, komandu veido Andris Indāns, Hardija Lediņa draugs un – ar projektu Gas Of Latvia – arī ievērojams latviešu elektroniskās mūzikas pionieris; Stropu Jurka, inteliģents un delikāti agresīvs mūziķis no Latvijas industriālās mūzikas scēnas, pazīstams ar projektiem ''Strops'' un ''V.S.K.B.''; Normunds Griestiņš, populārs ar saviem sarkastiskajiem breakcore darbiem, ko viņš rada ar savu projektu TV Maskava; humorpilnās un nihilistiskās improvizētas trokšņu mūzikas apvienības PuseH PuseW dalībnieks Toms Auniņš, arī solo mākslinieks, kura darbi pastāv dažādos un nedefinējamos žanros, kā arī vizuālās mākslas pārstāvis Indriķis Ģelzis, kurš ar saviem atmosfēriskajiem un viegli absurdajiem video darbiem cenšas ģenerēt jaunus percepcijas veidus visām pašsaprotamākajām cilvēka ikdienas sastāvdaļām. Kopā šī apvienība radīs pus-improvizētu, pus-iestudētu-un-sacerētu nomoda sapni, kurš, lai arī uzbūvēts no visu dalībnieku unikālajām balsīm, pastāvēs pēc fizikas likumiem, ko diktē pasaule, kuru ilgu laiku atpakaļ radīja Lediņš.

Naktij noslēdzoties, ievērojamais Austrumvācijas elektroniskās mūzikas komponists Franks Bretšneiders (Frank Bretschneider) uzstāsies ar audiovizuālu priekšnesumu "Kippschwingung", kurā izmantos 1970. gadu austrumvācu sintezatoru Subarchord.

Sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā un projektu Sound Exchange no 3. līdz 8. septembrim norisināsies arī organizācijas Standuino vadīta meistarklase elektroniskās mūzikas instrumentu izgatavošanā. Tās dalībnieku skaita maksimums jau ir sasniegts, tādēļ tai vairs nevar pieteikties, taču visi pārējie interesenti būs laipni lūgti 3. septembrī ierasties Gētes institūtā Rīgā, kur organizācijas dalībnieki demonstrēs savu instrumentu modeļus un uzstāsies ar informatīvu lekciju. Tāpat arī 8. septembrī plkst. 18:00 šajās telpās notiks meistarklases prezentācijas koncerts, kurā ar sevis izgatavotajiem instrumentiem uzstāsies meistarklases dalībnieki. Pēc šī koncerta tiks atklāta izstāde „SOUND EXCHANGE – eksperimentālā mūzika Centrālajā un Austrumeiropā", kas no 8. līdz 22. septembrim iepazīstinās ar individuālām mākslinieciskajām pozīcijām, reģionāliem grupējumiem un strāvojumiem Centrālās un Austrumeiropas eksperimentālās mūzikas kultūrā no 20. gs. sešdesmitajiem gadiem līdz pat mūsdienām.

Skaņu mežs ir dalībnieks Eiropas eksperimentālās mūzikas festivālu asociācijā European Cities of Advanced Sound. Šo tīklu atbalsta Eiropas Savienības programma Kultūra 2007-2013 un LR Kultūras ministrija. Festivāla galvenais komerciālais sponsors ir iRobot.

Septembra sākuma aktivitātes un Baltās nakts pasākumus Skaņu Meža ietvaros atbalsta Rīgas dome, Baltās Naktis un projekts Sound Exchange.

Publicitātes foto 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV