Piektdiena, 10.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Maija, Paija;

Trīs pirmatskaņojumi Latvijā noslēgs Pavasara festivālu Windstream

Easyget.lv, 28.03.2013. 13:48

2009. gadā sacerētais Skota Makalistera skaņdarbs „Freebirds” un 1997. gadā Maikla Dogertija komponētā skaņu glezna „Niagara Falls” līdzās franču mūzikai - Morisa Ravēla „Bolero” un Serža Lancena Arfas koncertam. Ar šo programmu sestdien, 6. aprīlī Lielajā ģildē noslēgsies Pavasara festivāls Windstream.

Profesionālo pūtēju orķestri „Rīga” diriģēs Mārtiņš Ozoliņš, solisti būs arfiste no Francijas Anaela Turē un klarnetisti Jānis Tretjuks un Raivo Lallo, informē orķestra „Rīga” mārketinga speciāliste Ilze Pleša.

Seržs Lancens (Serge Lancen, 1922. – 2005.) dzimis Parīzē, studējis Parīzes konservatorijā un 1950. gadā ieguvis prestižo Romas prēmiju, kurai sekojušas uzvaras daudzos starptautiskos kompozīciju konkursos. Līdzās simfoniskajai mūzikai jau kopš jaunības komponējis pūšaminstrumentu orķestrim, jo viņa draugu lokā bija 20. gadsimta vidus Francijas labākā pūtēju orķestra Paris Metropolitan Police Band vadītājs Dezirē Dondeine. Savukārt S. Lancena dzīvesbiedre bija arfiste un iedvesmoja komponēt skaņdarbus arfai. Koncerts arfai un pūtēju orķestrim ir sacerēts 1990. gadā. Arfas solo pirmatskaņojumā Havrā spēlēja slavenā franču arfiste Marī-Pjēra Košro (Marie-Pierre Cochereau). Rīgā arfas solo atskaņos jaunā franču arfiste, vairāku starptautisku konkursu laureāte Anaela Turē (Anaëlle Tourret). No franču mūzikas šedevriem koncertā skanēs Morisa Ravēla „Bolero” Boļeslava Voļaka pārlikumā.

Amerikāņu komponists un klarnetists Skots Makalisters (Scott McAllister, 1969.) īpašu atzinību izpelnījies ar darbiem, kuros svarīga loma piešķirta tieši klarnetei – „Black Dogs”, „X Concerto” un „Freebirds”. Dubultkoncerts divām klarnetēm ar orķestri „Freebirds” sacerēts 2009. gadā un ir veidots pēc amerikāņu rokgrupas „Lynyrd Skynyrd” par ikonu kļuvušās dziesmas „Free Bird” motīviem, kas ieskaņota grupas debijas albumā 1973. gadā. Dziesma kļuvusi par Top 40 hitu Billboard Hot 100 topā 1975. gadā un izdevuma „Guitar World” vērtējumā ieņem 3. vietu izcilāko ģitāras solo topā. S. Makalistera Dubultkoncertā virtuozie ģitāru elementi pārveidoti divām solo klarnetēm, ko 6. aprīļa koncertā Lielajā ģildē spēlēs labākie orķestra „Rīga” klarnetisti – Jānis Tretjuks un Raivo Lallo.

Maikls Dogertijs (Michael Daugherty, 1954.) ir amerikāņu pianists un viens no savas paaudzes visplašāk atskaņotajiem komponistiem ASV. Dzimis mūziķu ģimenē, kas kopā daudz laika pavadījuši ceļojot, tādējādi guvis iedvesmu skaņdarbam ar nosaukumu „Niagara Falls”. Tas sacerēts un pirmo reizi atskaņots 1997. gadā par godu Mičiganas Universitātes simfoniskā pūtēju orķestra simtgadei un veltīts tā ilggadējam diriģentam H. R. Reinoldsam. Iekļauts lielākā ASV televīzijas tīkla PBS augstu novērtētajā dokumentālajā filmā „Niagara Falls”.

Biļetes uz Pavasara festivāla Windstream Noslēguma koncertu 6. aprīlī plkst. 19.00 pieejamas visās „Biļešu paradīzes” kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Plašāka informācija par Pavasara festivāla Windstream koncertiem ir pieejama www.facebook.com/RIGAorchestra un www.music.lv/riga. Festivāla dienasgrāmata www.draugiem.lv/windstream un www.twitter.com/orkestrisRIGA.

Pavasara festivālu Windstream atbalsta Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Francijas Institūts Latvijā, Avalon Hotel, Latvijas Radio 3 – Klasika, Mūzikas Saule, Riga This Week, Double Coffee, Telegraf, portāli Tvnet, Easyget, E-padomi.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV