Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Hollijas Herndones koncertu Rīgā iesildīs Astrowind un UD

Easyget.lv, 03.06.2013. 12:19

Hollijas Herndones koncertu 11. jūnijā Eduarda Smiļģa Tēatra muzejā ievadīs pašmāju ambientās mūzikas projekts Astrowind un trokšņu mākslinieka Riharda Bražinska projekts UD
Hollijas Herndones koncertu Rīgā iesildīs Astrowind un UD

Eduarda Smiļģa Tēatra muzejā 11. jūnijā ar koncertu viesosies amerikāņu post-tehno mūziķe Hollija Herndone (Holly Herndon), kas kritiķu un laikmetīgās vai advancētās deju mūzikas cienītāju vidū izpelnījusies uzmanību ar savu 2012. gada beigās izdoto debijas albumu ‘’Movement’’. Mākslinieces koncertu ievadīs pašmāju ambientās mūzikas projekta Astrowind un trokšņu mākslinieka Riharda Bražinska projekta UD, informē festivāla Skaņu mežs pārstāvis Rihards T. Endriksons.

Koncertvakaru atklās UD - žurnālista un dīdžeja, Riharda Bražinska eksistenciālā trokšņa solo projekts, ko iedvesmojusi Žana Pola Sartra filozofija. UD ir abreviatūra vārdu savienojumam "uzbudinātais dievs" jeb Cilvēks. Projekta darbības pamatšķautne ir noise scēnas galējais atzars - Harsh noise wall jeb HNW, kurā tiek radīti statiska, teksturāla trokšņa blāķi jeb "sienas", reflektējot par tukšumu, klusumu vai neesamību. HNW ir aplūkojams arī kā mūsdienu minimālisma iemiesojums. Gada sākumā amerikāņu noise izdevniecības "Deadline Recordings" blakus izdevniecībā "H Series HNW", kas veltīta tikai HNW žanram, tika izdota UD debijas kasete "Nekas", kā pamatā ir gāzes noplūdes ieraksts Ziedoņdārzā, Rīgā pērnā gada vasarā. "UD" uzstāsies ar performances, skaņu instalācijas un ķermeņa mākslas hibrīdu. Tā skanisko pusi pildīs maksimālas jutības pašģeneratīvs, tukšs pastiprinātāja izejas signāls jeb dabiskais kanāla fons bez ievades impulsa un nošļukusi plašu atskaņotāja adata uz rotējoša atskaņotāja diska, bet vizuālo pusi veiks pats autors, izpildot nekustīga ķermeņa skulptūru. Priekšnesums jāuztver kā treniņš intravertumā - kā ārkārtīgas koncentrēšanās un absolūtas garlaikotības notikšana vienlaikus.

UD priekšnesumam savukārt sekos pašmāju ambientās mūzikas projekta Astrowind koncerts ar vizuāliem elementiem. Astrowind raksturīgs analogo sintezatoru un aprīkojuma lietojums, daudzslāņaina, bet rafinēta un savdabīgi melanholiska noskaņa, ko papildina piezemēti noise un glitch akcenti. Kirils Lomunovs, bieži dēvēts arī par Kriipis Tulo (savulaik – Bongo no Yaputhma Sound System), ir Latvijas elektroniskās un neatkarīgās mūzikas ilgdzīvotājs, kas ar šo un citiem saviem projektiem, kā „Kriipis Tulo”, „Oloolo”, „Kolka-music” izdevniecību, koncertu organizēšanu un citām aktivitātēm teju divdesmit gadu garumā ir ietekmējis ambient un electronica žanru attīstību Latvijā.

Koncertvakara galvenā viese Hollija Herndone savā daiļradē atspoguļo dažādu un, iespējams, savstarpēji kontrastējošu ietekmju klāstu – akadēmisko vidi, kurā viņa ir skolota un vēl joprojām turpina attīstīties, kā arī savu uzticīgo mīlestību pret klubu mūzikas kultūru tās vismūsdienīgākajās formās. Par sevi ietekmējušajām komponistēm nosaucot Gaļinu Ustvoļsku un Mariannu Amačeri (Maryanne Amacher), savukārt elektroniskās mūzikas sfērā atsaucoties uz tādiem māksliniekiem kā Pan Sonic vai producentu klāstu no Berlīnes un Birmingemas 90. gadu tehno scēnas, Herndone rada telpisku un fiziski sajūtamu elektronisko mūziku, kas drosmīgi un intensīvi maina režīmus un žanru iezīmes viena skaņdarba vai koncerta ietvaros, robežojoties no ritmiskas un gandrīz industriālas klubu mūzikas līdz estētiski savdabīgām laikmetīgās mūzikas kompozīcijām.

Šis ir viens no vairākiem biedrības Skaņu Mežs rīkotajiem pasākumiem, kas 2013. gada garumā publiku ievadīs oktobrī gaidāmajā Skaņu Meža festivāla vienpadsmitajā izlaidumā. Ņemot vērā Herndones mūzikas novatorisko dabu, viņas mūzikas spēju izteiksmīgi pārraut žanru robežas un veidot saikni starp akadēmisko un pagrīdes mūziku, pasākums tiek pozicionēts kā biedrības veltījums ar Rīgu saistītā komponista Riharda Vāgnera 200. jubilejai.

Pasākums noritēs 11. jūnijā Eduarda Smiļģa Teātra muzejā E. Smiļģa ielā 37/39. Muzeja durvis koncerta apmeklētājiem tiks vērtas vaļā 19:30, savukārt biļetes būs iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā Biļešu Servisa tirdzniecības vietās (http://www.bilesuserviss.lv/) un pie ieejas. To cena ir 3 lati iepriekšpārdošanā un 5 lati pie ieejas. Vietu skaits ir ierobežots līdz 150 vietām. Vairāk info: www.skanumezs.lv

Foto: Hollija Herndone. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV