Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Liepājas Simfoniskais orķestris atklāj starptautisku festivālu Viļņā

Easyget.lv, 13.08.2013. 14:06

Pagājušajā nedēļas nogalē Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) atklāja 3.Starptautisko Piano.lt vasaras festivālu, kas norisinājās Viļņas Gleznu galerijas „Art Gate” omulīgajā pagalmā.
Liepājas Simfoniskais orķestris atklāj starptautisku festivālu Viļņā

Galerijas:

Vairāk nekā 1000 klausītāji Liepājas Simfoniskā orķestra izpildījumā baudīja skaisto, bet ļoti reti spēlēto 20.gadsmita itāļu komponista Otorīno Respīgi majestātisko simfonisko poēmu „Romas svētki”. „Tas ir komponista „Romas triloģijas” noslēdzošais darbs – garākais un sarežģītākais, bet vismazāk zināmais tieši tāpēc, ka visretāk spēlētais lielā orķestra sastāva dēļ. Lai nokomplektētu nepieciešamo 11 sitēju grupu, piesaistījām papildspēkus ne vien no Latvijas, bet arī no Lietuvas kolektīviem,” stāsta Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis. Pasaules pirmatskaņojumu šis skaņdarbs piedzīvoja 1929.gadā Kārnegī zālē Ņujorkas Filharmoniskā orķestra un itāļu diriģenta Artūro Toskanīni izpildījumā.

Vasarīgā koncerta otrajā daļā orķestris kopā ar jauniem, bet Lietuvas publikai jau ļoti labi zināmiem un iemīļotiem pašmāju solistiem (mecosoprāns Laura Zigmantaite, tenors Rafails Karpis un bass Raimundas Juzuitis) atskaņoja populāras ārijas, svītas un uvertīras no Rietumeiropas komponistu operām – Mocarta „Dons Žuans”, Rosīni „Seviļas bārddzinis”, Doniceti „Mīlas dzēriens”, Bizē „Karmena” un daudzām citām. Pie Liepājas Simfoniskā orķestra diriģenta pults pirmo reizi stājās vācu diriģents Daniels Inbals. „Itāļu mūzikā un operu mūzikā viņš jūtas kā zivs ūdenī un, neskatoties un diezgan jaunajiem gadiem, var redzēt, ka viņam ir milzīga pieredze,” saka Uldis Lipskis.

Privāto vasaras festivālu Viļņā jau trešo gadu organizē „Piano.lt” un Aleksandrs Šimelis sadarbībā ar Gleznu galeriju „Art Gate”. Festivāla programma ir ļoi plaša un daudzpusīga – armēņu mūzika, džeza stīgu kvartets, krievu balalaika un Aleksejs Arčipovskis, Lietuvas Krievu drāmas teātris ar oriģinālu programmu „Body Percussion”, Haidna oratorija „Gadalaiki” un Baltkrievijas TV un Radio koris un citi.

Pirms savas ziemas koncertsezonas atklāšanas 20.septembrī Liepājas Simfoniskais orķestris vēl plāno sniegt koncertus šo sestdien, 17.augustā, atklājot 16.Starptautisko garīgās mūzikas festivālu Liepājā un 1.septembrī Rīgā, piedaloties skaistās kultūras pils „Ziemeļblāzma” 100-gades svinībās.

Liepājas Simfoniskā orķestra aktivitātēm var sekot orķestra mājas lapā www.lso.lv, kā arī sociālajos tīklos.

Foto: Liepājas Simfoniskais orķestris Viļņā. Foto (c) Lukas Balandis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV