Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Festivāla Porta noslēgumā - “Ceļš uz mājām” pirmizrāde

Easyget.lv, 06.11.2013. 09:48 | komentāri (1)

Baltās skaņas atklāšana Latvijas - Azerbaidžānas kopprojektā, ebreju psihodēliskais roks grupas Forshpil 10 gadu jubilejā un atkalredzēšanās ar labiem festivāla draugiem muzikālajā koncertfilmā “Ceļš uz mājām” festivāla Porta noslēguma 9. novembrī plkst. 18:00 koncertzālē Palladium.
Festivāla Porta noslēgumā - “Ceļš uz mājām” pirmizrāde

Koncertfilma “Ceļš uz mājām” ir aizraujošs un sirsnīgs stāsts par to, kā satikās latviešu, gruzīnu un moldāvu mūziķi, lai kopīgi meklētu ceļu uz mājām. Filmas radošajā procesā piedalās gruzīnu etnodžeza grupa „The Shin”, moldāvu „Trigon” un Pūces etnogrāfiskais orķestris kopā ar Intaru Busuli.

Dzīvespriecīgais notikums ir iemūžināts trīs valstīs un mūziķu radošo lidojumu papildina brīnišķīgas dabas ainavas un dokumentālas dzīves liecības no Gruzijas, Moldovas un Latvijas.

Festivālā Porta ir pieredzētas brīnišķīgas sadarbības formas, kā piemērs, latviešu un gruzīnu kopprojekts Es Arī. Patiess prieks, ka vienojošais tagad atrodams arī Latvijas un Azerbaidžānas mūzikā. Projekts „Baltās skaņas. Latvija – Azerbaidžāna”, radās jau 2012. gadā, kad idejas iniciatore, latviešu – azerbaidžāņu izcelsmes dziedātāja Leila Alijeva izveidoja savu muzikālo domubiedru grupu. Tās mūzika balstās uz latviešu dainu saplūsmi ar azerbaidžāņu tradicionālo mugam dziedājumu, kas dainām piešķir jaunu, dziļās vērtībās balstītu skanējumu.

Projektā piedalīsies arī pasaulē atzīts kamančas* instrumenta meistars Raufs Islamovs (Rauf Islamov) no Azerbaidžānas. Programmas vizuālais noformējums būs absolūta inovācija koncertu scenogrāfijā, kuras idejas autors ir Mārtiņš Dāboliņš (interaktīvās mākslas laboratorijas “Savienojums” vadītājs). Video noformējumā tiks izmantotas tehnoloģijas, kas lasa skaņas vibrācijas, smadzeņu aktivitātes un Leilas Alijevas (vokālistes) lokāciju telpā. Katrs impulss, sajūta, skaņas vibrācijas, rokas vēziens izmainīs vizuālo noformējumu. Kombinējot šos matemātiskos datus, tiks radīts ļoti savdabīgs vizuālais noformējums šim priekšnesumam.

Latvijas klezmermūzikas grupa Forshpil šogad svin radošās darbības 10 gadu jubileju un par godu svētkiem festivāla apmeklētājus priecēs ar īpašu programmu kopā ar saviem viesiem no grupām Dobranotch, Dzelzs vilks, Pulsa efeksts un Innu Raihmani. Gadu laikā grupas skanējumā vienmēr saglabājusies saikne ar ebreju mūzikas tradīcijām. Tā paliek arī šodien, lai arī grupas dalībnieki tās pašreizējo žanru dēvē par ebreju tradicionālo psihodēlisko roku. Enerģijas un improvizācijām pārpilnā Forshpil uzstāšanās, greznota ar Aleksandras Lurjes samtaini – suģestējošo vokālu, solās būt aizraujošs un gaidīts notikums arī šīgada festivālā.

Info: www.festivalporta.lv

Biļetes: www.bilesuserviss.lv.

*Kamanča (kamancha) ir ļoti sens Azerbaidžānas stīgu instruments, kuru spēlē ar lociņu. Tam mēdz būt dažādi veidi un tas ir ļoti izplatīts austrumu un Tuvo Austrumu valstīs. Šis instruments, kuram raksturīgs fascinējoši maigs un melodisks skanējums, gadsimtu gaitā ir ticis uzlabots un tā izdzīvojis līdz pat mūsdienām.

Foto: Forshpil. Publicitātes foto

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV