Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Pasaules motokrosa čempionāts šovasar pirmo reizi notiks arī Latvijā

Ģirts Avotiņš, 03.04.2009. 13:12

Šogad 27. un 28. jūnijā Latvijā, Ķeguma motocentrā "Zelta Zirgs" pirmo reizi Baltijā notiks līdz šim vēl nepieredzēti augsta līmeņa motokrosa sacensības – Pasaules motokrosa čempionāta Latvijas MX1 Grand Prix. Līdz šim Latvijā ir notikušas gan Eiropas, gan Pasaules līmeņa motokrosa sacensības, taču šī ir pirmā reize, kad Latvija ir ieguvusi tiesības rīkot Pasaules motokrosa čempionāta posmu prestižākajā solo motociklu klasē MX1, kas nereti tiek dēvēta par motokrosa F-1. Šajās sacensībās piedalās pasaules vadošie motobraucēji, un par uzvarām cīnās lielāko motociklu ražotāju, kā arī privātās komandas. Paralēli MX1 klases sacensībām Latvijas Grand Prix notiks cīņa arī MX2 klasē un Pasaules kauss veterānu klasē.
Pasaules motokrosa čempionāts šovasar pirmo reizi notiks arī Latvijā

Pirmais Pasaules motokrosa čempionāta posms Itālijas Grand Prix notika 29. martā Faenzas trasē, kuru pēc veiksmīgi aizvadītiem treniņiem un kvalifikācijas braucieniem pārņēma stipras lietusgāzes, kas trasi burtiski pārvērta par lielu dubļu vannu. Sacensību organizatori centās izveidot papildus drenāžu, lai nosusinātu trasi, taču pēc MX1 un MX2 klases pirmajiem sacensību braucieniem tiesnešiem nācās pieņemt nepopulāru lēmumu – motosportistu drošības dēļ pārtraukt sacensības.

Pēc starta vadībā izvirzījās beļģis Stīvs Ramons (Steve Ramon) no "Teka Suzuki WMX1" komandas, kam pa pēdām sekoja "Red Bull KTM" komandas braucējs, vācietis Makimiliāns Nagls (Maximilian Nagl), taču viņus apsteidza beļģis Marks Dereuvers (Marc de Reuver) no "Martin Honda" komandas. Gan Ramons, gan Dereuvers smago trases apstākļu dēļ bija spiesti iegriezties boksos, kas liedza tiem turpināt cīņu par uzvaru.

Lielu pārsteigumu pielijušajā Faenzas trasē sagādāja igaunis Tanels Leoks, kurš savu pirmo MX1 uzvaru izcīnīja pagājušās sezonas Īrijas Grand Prix un šogad startē "Yamaha Red Bull De Carli" komandas sastāvā. Viņš pirmajā sacensību braucienā, neskatoties uz sliktu startu un vairākām kļūdām, kuru vidū arī bija kritieni, izcīnīja pārliecinošu uzvaru, par 1 minūti un 4,48 sekundēm finišā apsteidzot tuvāko sekotāju, beļģi Kenu Dedīkeru (Ken de Dycker) no "Teka Suzuki WMX1" un pēc otrā sacensību brauciena atcelšanas kļuva par čempionāta līderi. Trešajā vietā šajās sacensībās finišēja "LS Motors Honda" komandas pārstāvis, beļģis Klements Dezals (Clement Desalle), bet ceturto vietu izcīnīja Tanela Leoka brālēns Aigars Leoks no "TM Racing" komandas.

Itālijas Grand Prix neveiksmīgs bija abiem latviešu MX1 klases motobraucējiem. Nedz Fīlips Kempelis, nedz Ivo Šteinbergs nespēja pārvarēt smagos trases apstākļus un šo sacensību beidza bez ieskaites punktiem, ierindojoties 29. un 31. vietā.

MX2 klasē cīņa par uzvaru Itālijā bija ļoti sīva – pēc neveiksmīga starta kvalifikācijas braucienā sacensībās francūzis Gotjē Paulins (Gautier Paulin) ar savu "Bud Racing" Kawasaki motociklu sekoja līderim Džeremijam Vanhorebekam (Jeremy Van Horebeek) no "KTM Factory Junior MX2" komandas un divus apļus pirms finiša to apsteidza, tādējādi izcīnot savu pirmo MX2 uzvaru karjerā. Trešajā vietā finišēja "Team NGS" sportists, francūzis Marvins Muskvins (Marvin Musquin). Diemžēl arī MX2 klasē latviešiem Matīsam Karro un Justam Augustam neizdevās finišēt punktos – viņiem attiecīgi 22. un 35. vieta.

Itālijas Grand Prix laikā norisinājās arī pirmais Pasaules kausa posms veterānu klasē, kurā uzvaru izcīnīja pagājušās sezonas kopvērtējuma uzvarētājs, beļģis Peters Īvens (Peter Iven).

Nākamais Pasaules motokrosa čempionāta posms Bulgārijas Grand Prix notiks 5. aprīlī Sevlijevas trasē. Šajā posmā tiek prognozētas ļoti sīvas cīņas, jo šī brīža kopvērtējuma rezultāti nav pa prātam ne vienam vien pagājušā gada čempionāta līderim. Plašāka informāciju par Pasaules motokrosa čempionātu ir iespējams atrast oficiālajā mājas lapā www.motocrossmx1.com Savukārt informāciju par Latvijas Grand Prix iespējams atrast mājas lapā www.mx1latvia.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV