Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Hokeja sezonas raža

Vita Ļebedeva, 14.05.2009. 13:13

Aizvadītajā sezonā Latvijas Hokeja federācija (LHF) cītīgi darbojās, lai hokejs Latvijā dzīvotu arī ekonomiski grūtajā laikā. Par to kā tas izdevās var spriest tikai pēc darbiem. Jāuzsver, ka hokejs kā komandas sporta veids šogad visvairāk tika skandināts sabiedrībā. Tas vairs nav tikai pavasara drudzis, jo Latvijas hokejisti ar skaistām uzvarām un ievērojamiem sasniegumiem priecēja līdzjutējus cauru gadu.
Hokeja sezonas raža

Sākot no bērnu aizrautīgās cīņas un pirmajām kustībām uz ledus līdz pat jauniešu, sieviešu izlases un Latvijas valstsvienības augstajiem panākumiem gan valsts, gan starptautiskajā līmenī. Tas viss prasa spraigu darbu ikdienā, ko, varbūt citiem nemanot, mazie čaklie rūķi veica tepat Raunas ielā. LHF darbinieki, treneri, tiesneši, sponsori un daudzi citi hokeja interesenti ieguldīja savu artavu, lai uz sabiedrības vispārējās depresijas fona par krīzi, hokejs sniegtu pozitīvās emocijas un pārliecību, ka Latvija ir patiesa hokeja lielvalsts!

Atskatoties uz 2008./2009. gada sezonu, jāatgādina, ka gadu mijā visus hokeja pazinējus un fanus iepriecināja Latvijas U-20 hokeja izlases sniegums pasaules čempionātā Kanādā. Cīņā par palikšanu augstākajā divīzijā Latvijas hokejisti parādīja meistarklasi un pārliecinoši uzvarēja Vācijas un Kazahstānas izlasi ar vienādu rezultātu 7:1. Līdz ar to U-20 izpildīja uzdevumu, saglabājot vietu starp spēcīgākajām komandām A grupā. Kopvērtējumā Latvijas U-20 hokeja izlase ieguva 8. vietu.

Vēl atmiņā ir Latvijas valstsvienības sniegums Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā februārī „Arēna Rīga”. Viens no sezonas galvenajiem uzdevumiem paveikts uz „Urra!” – uzvara pār Ungāriju, Ukrainu un Itāliju sniedza mums iespēju trešo reizi pēc kārtas piedalīties Ziemas Olimpiskajās spēlēs. Vankūvera jau gaida Latvijas hokejistus, bet pirms tam 2010. gada februārī mūsējie pārbaudīs sagatavotību startam olimpiādē ar Vācijas valstsvienību.

Soli uz priekšu šogad spēra arī Latvijas U-18 izlase, kas sasniedza nosprausto mērķi. Izšķirošajā spēlē ar Dāniju mūsējie uzvarēja ar 2:0. Iegūta pirmā vietu pasaules čempionāta I divīzijā, B grupā. 2010. gadā nākamā jaunā paaudze spēlēs jau pasaules jauniešu hokeja elitē!

Arī sieviešu hokeja izlase šogad rādīja priekšzīmīgu startu, mērķi sasniedzot jau priekšlaicīgi. Aprīlī pasaules čempionātā otrajā divīzijā dāmas uzvarēja Lielbritānijas izlasi un vēl pirms turnīra pēdējās spēles nodrošināja vietu pirmajā divīzijā. Mājās sievietes atveda skaistu zaļu kausu, kas netieši liecina par sieviešu hokeja pozitīvo perspektīvu.

Pašu mājās, Latvijas čempionātā virslīgā šogad notika sīva cīņa finālā starp SK „Liepājas Metalurgs” un „ASK/Ogre”. Gūstot četras uzvaras sērijā, otro gadu pēc kārtas čempiona kauss būs izvietots Liepājas pusē. Bronzas medaļas ieguva HK „Rīga 2000”, atstājot aiz borta DHK „Latgale”. Klubi drīzumā sāks gatavoties jaunajai sezonai, bet maija vidū notiks Virslīgas direktorāts, kur taps skaidrs nākamā čempionāta dalības noteikumi. Atbalstu komandām iespēju robežās sniegs LHF.

Šodien un turpmāk ir aktuāls jautājums par bērnu un jauniešu hokeja attīstību, jo tā ir mūsu nākotne! Šosezon LHF turpināja aktīvi strādāt un nodrošināt Bērnu un jaunatnes meistarsacīkšu norisi, visām komandām apmaksājot spēļu ledus īri un tiesnešu darbu samaksu. Lai to visu izdarītu, tika meklēti arī papildu finansiālie resursi, kas šodien nav vienkārši.

Sezonas noslēgums iznāca patiesi ražens. Latvijas valstsvienības starts 13. pasaules čempionātā augstākajā divīzijā iezīmēja jaunas tendences Latvijas hokejā. Pirmo reizi vēsturē tika uzvarēti zviedri un šveicieši. Vienotas komandas gars, treneru uzcītība un rūpīgi pārdomāts sagatavošanās posms sekmēja Latvijas panākumus – 7. vieta, labākais rezultāts kopš 2004. gada.

Izlases sasniegtais rezultāts parāda, ka hokeja attīstība Latvijā ir uz pareizā ceļa un neapšaubāmi liels ir klubu un LHF ieguldījums. Puiši, kuri kaldināja šo panākumu ir auguši un hokeja zinībās skolojušies jau pēc Latvijas valsts neatkarības atgūšanas.

Priecē, ka arī finansiāli ne jau vieglākajos laikos LHF atbalsta „Swedbank”, „Aldaris”, „Grindeks”. Nasta sadalīta arī ar jauniem sponsoriem, piemēram, Latvijas valsts meži, kas apstiprina hokeja nozīmi valsts tēla spodrināšanā pasaulē. Paldies arī LR Izglītības un zinātnes ministrijai, Latvijas Olimpiskā komitejai, kas rod iespēju piesaistīt hokejam papildus līdzekļus. Arī atbalstītāji palīdz sakārtot daudzas praktiskas lietas hokeja procesā, paldies: „Orbit”, „Venden”, „Balticums Apdrošināšana”, „Lufthansa”, „Sports Lukss”, „City Sport”, „Xerox CRC”, „Ekokosmētika”.

Nākamajā sezonā Latvija būs hokeja elitē visās grupās. Mūsu hokejisti būs vienīgie, kas pārstāvēs ziemas sporta spēļu komandu Olimpiskajās spēlēs. Daudzsološi ir jaunieši, jādomā arī par mazo hokejistu gaitām.

LHF un partneri ar čaklumu, pārliecību un ticību Latvijas hokejam turpinās hokeja piramīdas celšanu!

 

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV