Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Pasaules motokrosa MX1 čempionāta Katalonijas posmā pirmo reizi uzvar spāņu motosportists

Ģirts Avotiņš, 19.05.2009. 10:05

Pasaules motokrosa MX1 un MX2 čempionāta 2009. gada sezonas sestais posms Katalonijas Grand Prix, kas 17. maijā notika Belpuig trasē, izcēlās ar īpašu, nervus kutinošu cīņu par pirmajām pozīcijām un noslēdzās ar spāņa Džonatana Baragana (Jonathan Barragan) uzvaru. Šī ir pirmā spāņu motosportistu uzvara Katalonijas Grand Prix četrdesmit septiņos tā pastāvēšanas gados.
Pasaules motokrosa MX1 čempionāta Katalonijas posmā pirmo reizi uzvar spāņu motosportists

Par spīti pleca savainojumam, kas spānim Džonatanam Baraganam jau otro pasaules čempionāta posmu pēc kārtas neļauj justies droši, spāņu motobraucējs trasē devās apņēmības pilns lauzt jau teju kā piecdesmit gadus ilgo lāstu, kas neļauj spāņiem uzvarēt pašiem savā mājas trasē. Protams, to vēlējās arī visi vietējie motosporta līdzjutēji, kuri bija ieradušies klātienē vērot šīs sacensības. Pirmajā braucienā Baraganam izdevās pārliecinoši izvirzīties vadībā un finišu sasniegt gandrīz par vienpadsmit sekundēm ātrāk kā beļģim Klementam Dezalam (Clement Desalle). Savukārt trešo vietu pirmajā braucienā izcīnīja pagājušās sezonas čempions, itālis Deivids Filiperts (David Philippaerts), kurš pagājušajā čempionāta posmā neveiksmīgas sadursmes rezultātā izlauza rādītājpirkstu. Čempionāta līderim, itālim Antonio Cairoli (Antonio Cairoli) pirmais brauciens neizrādījās veiksmīgs un viņš, cenšoties noķert Baraganu, saskrējās ar tobrīd otrajā vietā braucošo angli Biliju Makenziju (Billy Mackenzie), nogāzdamies pats un nogāžot arī angļu motosportistu. Pēc atgriešanās trasē Cairolī spēja aizcīnīties līdz piektajai vietai, taču cenšoties apsteigt jaunzēlandieti Džošu Kopinu (Josh Coppins), viņš atkal piedzīvoja kritienu un spēja finišēt tikai astotajā vietā.

Otrais MX1 klases sacīkšu brauciens bija daudz mierīgāks, un tajā čempionāta līderis bija nolēmis nepadoties. Cairoli vairākas reizes centās izrauties vadībā, taču nespēja apsteigt vācieti Maksimiliānu Naglu (Maximilian Nagl). Tomēr četrus apļus pirms finiša Nagls, nokrītot, atbrīvoja Cairolī ceļu uz uzvaru. Neveiksmīgi nokritušais vācietis prata ļoti veikli atgriezties ierindā, taču Cairoli tam vairs neizdevās noķert, tāpēc nācās samierināties ar otro vietu. Trešo vietu šajā braucienā atkal izcīnīja pagājušās sezonas čempions Deivids Filiperts, kuram aiz sevis veiksmīgi izdevās noturēt Katalonijas Grand Prix skatītāju mīluli Džonatanu Baraganu.

Šoreiz latviešiem Ivo Šteinbergam un Filipam Kempelim pirmajā braucienā izdevās izcīnīt 17. un 21. vietu, kas Šteinbergam nesa pirmos četrus punktus čempionāta kopvērtējumā. Otrajā braucienā šādu rezultātu neizdevās atkārtot – Kempelim tika 24. vieta, bet Ivo Šteinbergs pēc otrā apļa no sacensībām izstājās un ieguva tikai 27. rezultātu.

MX1 klases kopvērtējumā līderis ar 231 punktu ir Antonio Cairoli, viņam ar 195 punktiem seko Džonatans Baragans, bet līderu trijnieku noslēdz  Kens Dedīkers, kurš ir nopelnījis 183 punktus. Motociklu ražotāju ieskaitē līderu pozīcijas ieņem Yamaha.

MX2 klases pirmajā sacensību braucienā Belpuig trasē atkal dominēja "Red Bull KTM" komandas braucējs, portugālis Ruis Gonsalvess (Rui Goncalves), kurš šo sacensību laikā svinēja savu divdesmit ceturto dzimšanas dienu. Gonsalvesam pirmajā braucienā izdevās aiz sevis noturēt gan ārkārtīgi ātro beļģi Džeremiju Vanhorebeku (Jeremy Van Horebeek), kurš finišā no portugāļa atpalika nedaudz mazāk par divām sekundēm. Trešo vietu izdevās izcīnīt francūzim Havjers Bogs (Xavier Boog), kurš brauca teju vai riteni ritenī ar čempionāta tabulas trešās ailītes īpašnieku, itāli Davidu Garnieri (Davide Guarneri) un tomēr nepadevās šim agresīvajam spiedienam.

Otrajā braucienā līdera pozīcijas sagrāba francūzis Antonijs Boisjers (Anthony Boissiere), kurš šo sezonu uzsāka ar dažādām nesadziedētām traumām, un tikai tagad ir atguvis savu fizisko formu. Viņam visu brauciena laiku uz papēžiem mina vācietis Kens Roczens (Ken Roczen), kurš pēdējos sacensību apļos izmantoja Boisjera nogurumu un arvien vairāk tuvojās tam, taču līdz finišam bija atlicis pārāk maz, tāpēc vācietim vien nācās samierināties ar otro vietu. Trešajā vietā bija izvirzījies francūzis Nikolas Aubins (Nicolas Aubin), taču pēdējā aplī, kad jau visiem bija skaidrs provizoriskais vietu sadalījums, Aubins zaudēja savu trešo vietu, jo viņu piepeši apsteidza beļģis Džeremijs Vanhorebeks.

Šajā posmā latvietim Matīsam Karro pirmajā braucienā izdevās izcīnīt 18. vietu, bet otrajā braucienā viņš no sacensībām izstājās astotajā aplī un bija spiests samierināties ar 33. vietu. Augustam Justam šajā posmā izdevās sasniegt 28. un 27. rezultātu.

MX2 klases kopvērtējumā pirmo vietu ir zaudējis Gotjē Paulins (Gautier Paulin), kuram ir 181 punkts un 2. vieta kopvērtējumā. Līdera pozīcijas ir pārņēmis Marvins Maskvins (Marvin Musquin), kuram ir 184 punkti. Trešajā vietā ar 179 punktiem ir Davids Garniers. Matīss Karro kopvērtējumā ar 32 punktiem šobrīd atrodas 24. vietā. Motociklu ražotāju ieskaitē līderu pozīcijas pēc šī posma ir pārņēmis KTM.

Nākamais Pasaules motokrosa čempionāta posms Lielbritānijas Grand Prix notiks 31. maijā Mellori Park trasē. Plašāku informāciju par Pasaules motokrosa čempionātu ir iespējams atrast oficiālajā mājas lapā www.motocrossmx1.com

Latvijas Grand Prix notiks 27. un 28. jūnijā Ķeguma motocentrā "Zelta Zirgs" un šī būs pirmā reize, kad Baltijā notiks tik augsta līmeņa motokrosa sacensības. Informāciju par Latvijas Grand Prix iespējams atrast mājas lapā www.mx1latvia.lv

Foto: motocrossmx1.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV