Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Pirmais Pasaules motokrosa MX1 un MX2 Latvijas Grad Prix ir klāt

Ģirts Avotiņš, 26.06.2009. 09:25 | komentāri (2)

Šīs nedēļas nogalē, 27. un 28. jūnijā, Ķeguma motocentrā "Zelta Zirgs" pirmo reizi Baltijas valstu vēsturē notiks Pasaules motokrosa MX1 un MX2 čempionāta 10. posms – Latvijas Grand Prix, kas ir visprestižākās sacensības motokrosā un kuras nereti tiek salīdzinātas Formula 1 Pasaules čempionātu, jo tajā sacenšas gan motociklu rūpnīcu, gan privātās komandas. Sacensībās Latvijā piedalīsies simts divpadsmit sportisti no divdesmit vienas valsts, un, lai arī lielākā daļa dalībnieku ir no Eiropas valstīm, starta sarakstā iespējams atrast arī dalībniekus no ASV, Dienvidāfrikas, Japānas un Jaunzēlandes.
Pirmais Pasaules motokrosa MX1 un MX2 Latvijas Grad Prix ir klāt

Abās prestižākajās motokrosa klasēs šobrīd dominē jaunās paaudzes motosportisti, tādi kā MX1 klases čempionāta līderis, divdesmit trīs gadīgais itālis Antonio Cairoli (Antonio Cairoli) no "Yamaha Red Bull De Carli Team" komandas un franču tīnis Marvins Maskvins (Marvin Musquin), kurš šobrīd ir MX2 klases līderis. Pieminēšanas vērts ir arī vācietis Kens Roczens (Ken Roczen), kurš iepriekšējā čempionāta posmā – Vācijas Grand Prix, esot tikai piecpadsmit gadus un piecdesmit trīs dienas vecs, kļuva par čempionāta pastāvēšanas vēsturē jaunāko Grand Prix uzvarētāju.

MX1 klase

Pēc neilga pārtraukuma atkal izcīnot uzvaru, Vācijas Grand Prix divkārtējais MX2 klases čempions, itālis Antonio Cairoli Latvijā ieradīsies kā pārliecinošs MX1 klases līderis, jo viņa kontā ir par 41 punktu vairāk, kā viņa tautietim, pagājušās sezonas čempionam Deividam Filipertam (David Philippaerts), kurš šobrīd čempionāta kopvērtējumā ieņem otro vietu. Ņemot vērā, ka līdz čempionāta noslēgumam atlikuši vairs tikai seši posmi, Filiperts Ķegumā ieradīsies apņēmības pilns uzvarēt, jo viņam ir jādara viss, lai samazinātu punktu starpību ar Cairoli un nepieļautu, ka viņu apsteidz "Red Bull KTM Factory Racing" komandas sportists, vācietis Maksimiliāns Nagls (Maximilian Nagl), kuram ir tikai par četriem punktiem mazāk. Ceturto vietu čempionāta kopvērtējumā ieņem jaunzēlandietis Džošua Kopins (Joshua Coppins), taču viņa pozīcijas nopietni apdraud beļģi Klements Dezals (Clement Desalle) un Kens Dedīkers (Ken de Dycker).

Ņemot vērā dzimtenes tuvumu, īpaši augstvērtīgu sniegumu Ķegumā iespējams sagaidīt no igauņu brālēniem Tanela un Aigara Leokiem, kuri čempionāta kopvērtējumā attiecīgi ieņem septīto un devīto vietu. Taču īpašu publikas atsaucību Latvijas Grand Prix laikā noteikti saņems abi komandas "Honda Latvia Elkšņi" dalībnieki Ivo Šteinbergs un Filips Kempelis, kuri Pasaules motokrosa MX1 čempionātā šosezon startē regulāri, kā arī Dāvis Līvs, Lauris Freibergs un Mārtiņš Aleksandrovičs, kuri uz šo posmu ir saņēmuši "Wild Card" ielūgumus. Lietuvu šajā čempionāta posmā pārstāvēs Vitautas Bučas.

MX2 klase

Notikumi Vācijas Grand Prix pierādīja, ka MX2 klases līderis, francūzis Marvins Maskvins, kurš kopš pievienošanās KTM bija nenotverams, tomēr nevar būt drošs par čempionāta iznākumu, jo piecpadsmit gadus jaunais vācietis Kens Roczens no "Teka Suzuki Europe World MX2", kuram Latvijas Grand Prix būs tikai sestais čempionāta posms karjerā, tam atņēma kārtējo Grand Prix uzvaru. Pateicoties stabilam sniegumam visas sezonas garumā, otro vietu čempionāta kopvērtējumā ieņem francūzis Gotjē Paulins (Gautier Paulin), taču viņam nopietni nāksies uzmanīties no trijotnes, kas cīnās par kopvērtējuma trešo vietu. Šobrīd to ieņem itālis Davids Garnieri (Davide Guarneri), taču no viņa par tikai desmit punktiem atpaliek "Red Bull KTM Factory Racing" komandas jaunais talants, portugālis Ruis Gonsalvess (Rui Goncalves). Trešais cīņā par iespēju kāpt uz goda pjedestāla sezonas noslēgumā ir francūzis Stīvens Frosards (Steven Frossard), kurš Vācijas Grand Prix pirmā brauciena laikā izbaudīja uzvaras garšu un noteikti to centīsies izbaudīt arī motocentrā "Zelta Zirgs".

Nenoliedzami mājinieku atbalsts palīdzēs latviešu motosportistam Matīsam Karro no "MVR-D Suzuki", kurš čempionātā atgriezīsies pēc vairākiem traumu dēļ izlaistiem posmiem. Jācer, ka mājas trasē arī "Honda Latvia Elkšņi" sportists Augusts Justs spēs nopelnīt šajā sezonā pirmos punktus. Taču Latvijas motosporta fani nedrīkst aizmirst, ka Latviju pašmāju sacensībās pārstāvēs arī "Rodeo" komandas sportisti Toms Macuks un Dāvis Ivanovs, kuri Latvijas čempionāta ietvaros izcīnīja "Wild Card" ielūgumus uz Latvijas Grand Prix.

Veterānu Pasaules kausa izcīņa

Paralēli Pasaules čempionātam, Ķegumā risināsies arī FIM Veterānu Pasaules kausa izcīņas ceturtais posms. Šī brīža līderis un pagājušā gada kausa ieguvējs, beļģis Peters Ivens (Peter Iven) Latvijā neieradīsies, jo treniņu procesā ir guvis traumu, un šo situāciju noteikti centīsies izmantot zviedrs Mats Nilsons (Mats Nilsson), kura kontā ir par divpadsmit punktiem mazāk kā līderim. Nenoliedzami interesanti būs trasē vērot Latvijas motosporta veterānu sekmēm cīņā ar citu valstu sportistiem. Latviju FIM Veterānu Pasaules kausa izcīņā pārstāvēs Jānis Mironovs, Anatolijs Povars un Jānis Vilders.

Notikumi motocentrā "Zelta Zirgs"

Latvijas Grand Prix oficiālajā mājas lapā www.mx1latvia.lv ir publicēti oficiālie dalībnieku saraksti ar kuriem var iepazīties visi interesenti. Trasē aizrit pēdējie sagatavošanās darbi, bet dalībnieku zonā ir ieradušās teju vai visas komandas, kuru mehāniķi steidz gatavot tehniku sacensībām. Vienlaikus ar sportistiem motocentrā "Zelta Zirgs" ierodas arī pirmie līdzjutēji. Piektdien, 26. jūnijā lielāko dienas daļu komandas būs nodarbinātas ar tehniskas sagatavošanu tehniskajai kontrolei un tās iziešanu. Sestdien no rīta, pulksten 9:00 motocentru "Zelta Zirgs" satricinās motociklu rūkoņa, jo sāksies brīvie treniņi, priekšroku dodot veterāniem, ar kuriem pulksten 12:00 tiks sākti arī laika kontroles braucieni. Taču jau 16:00 tiks dots starts MX2 klases priekšbraucienam, kam sekos MX1 klases priekšbrauciens, bet noslēgs pirmais finālbrauciens FIM Veterānu Pasaules kausa izcīņas dalībniekiem. Svētdien, 28. jūnijā pulksten 8:45 sāksies iesildīšanās treniņi, kam pulksten 10:30 sekos Sacensību oficiālā atklāšanas ceremonija un finālbraucieni visām klasēm.

Sīkāku informāciju par Latvijas Grand Prix iespējams atrast mājas lapā www.mx1latvia.lv Tajā iespējams iepazīties ar visu jaunumiem, sacensību dienas kārtību, kā arī informāciju par "Zelta Zirgs" trasi un to, kā tajā nokļūt. Savukārt sīkāku informāciju par Pasaules motokrosa MX1 un MX2 čempionātu iespējams atrast čempionāta oficiālajā mājas lapā www.motocrossmx1.com

Biļetes uz Latvijas Grand Prix iepriekš pārdošanā iespējams iegādāties "Biļešu Serviss" tirdzniecības vietās, bet sacensību dienās biļetes būs nopērkamas pie ieejas motocentrā "Zelta Zirgs" Ķegumā. Bērniem līdz 13 gadu (ieskaitot) vecumam, kā arī Latvijas pensionāriem un invalīdiem, uzrādot apstiprinošu dokumentu, ieeja bez maksas.

Foto: motocrossmx1.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV