Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Pirmais Latvijas Grand Prix veiksmīgi noslēdzies

Ģirts Avotiņš, 29.06.2009. 09:45

Noslēdzies Pasaules motokrosa MX1 un MX2 čempionāta 2009. sezonas desmitais posms, kas vēsturē paliks ierakstīts kā pirmais šo prestižo sacensību posms, kas noticis Latvijā. Pirmo Latvijas Grand Prix, kuru kopumā apmeklēja trīsdesmit divi tūkstoši skatītāju, atklāja Latvijas Republikas Valsts prezidents Valdis Zatlers, kā arī čempionāta organizatora, kompānijas Youthstream vadītājs Džusepe Luongo, FIM/CMS prezidents Volfgangs Serbs un Baltijas Kausa Fonda direktors Salvis Freimanis.
Pirmais Latvijas Grand Prix veiksmīgi noslēdzies

Abās sacensību dienās Ķeguma motocentrā "Zelta Zirgs" valdīja pozitīvs noskaņojums un gaisā virmoja īsts sacensību gars, jo pirmajā Latvijas Grand Prix piedalījās visi šobrīd pasaulē ātrākie MX1 un MX2 klašu motosportisti.

MX1 klase

Šīs klases čempionāta līderis, itālis Antonio Cairoli (Antonio Cairoli) no "Yamaha Red Bull De Carli Team" komandas arī Latvijā pierādīja, ka viņš ir viens no galvenajiem pretendentiem uz 2009. gada sezonas čempiona titulu, jo viņš abu braucienu summā izcīnīja Latvijas Grand Prix MX1 klasē un vēl vairāk palielināja savu pārsvaru čempionāta kopvērtējumā. Pirmajā finālbraucienā itālim gan neizdevās izcīnīt uzvaru, jo nieka 0,258 sekundes pirms viņa finišēja beļģis Klements Dezals (Clement Desalle) no "LS Motors Honda", kuram šī bija pirmā MX1 uzvara karjerā. Trešo vietu pirmajā braucienā izcīnīja vācietis Maksimiliāns Nagls (Maximilian Nagl), lai gan tajā ilgu laiku turējās igauņu motosporta fanu elks Tanels Leoks. Igaunis savas pozīcijas zaudēja, viegli nokrizdams vienā no trases līkumiem. Pēc kritiena Leoks nespēja iedarbināt savu motociklu, kas viņam neļāva sasniegt finišu.

Otrajā braucienā Cairoli startēja daudz labāk un ātri vien izvirzījās līderu pozīcijā, ko nosargāja līdz pat finišam. Otro vietu, krietni atpaliekot no līdera, izdevās izcīnīt jaunzēlandietim Džošua Kopinam (Joshua Coppins), bet trešo – kvalifikācijas dienas labākajam MX1 braucējam Kenam Dedīkeram (Ken de Dycker), kurš pirmajā braucienā no līderu grupas izkrita pēc salīdzinoši smaga kritiena. Otrais brauciens igaunim Tanelam Leokam pagāja bez pārsteigumiem un viņš spēja izcīnīt ceturto vietu, aiz sevis atstājot pirmā finālbrauciena uzvarētāju Dezalu, kura motociklam bija radušās tehniskās problēmas.

No latviešu sportistiem visveiksmīgāk savas valsts karoga krāsas izdevās Laurim Freibergam, kurš abu braucienu summā Latvijas Grand Prix izcīnīja 14. vietu. Ivo Šteinbergs, finišējot 14. un 18. vietā, abu braucienu summā izcīnīja 17. vietu, Dāvis Līvs – 22., Filips Kempelis – 23, bet Mārtiņš Aleksandrovičs – 24. vietu. Pēc sacensībām latviešu sportisti atzina, ka "Zelta Zirgs" trase pēc pārbūves ir kļuvusi daudz grūtāka un sarežģītāka.

MX1 klases kopvērtējuma līderis ir Antonio Cairoli, kura kontā ir 385 punkti. Viņam ar 328 punktiem seko Maksimiliāns Nagls, bet par vienu punktu mazāk ir Deividam Filipertam (David Philippaerts). Ivo Šteinbergs, pateicoties Ķegumā nopelnītajiem 10 punktiem, ar 16 punktiem ir pacēlies no 40. vietas uz 33. Savukārt Lauris Freibergs ar Latvijas Grand Prix nopelnītajiem 12 punktiem čempionātā ieņem 37. vietu. Dāvis Līvs – 43., bet Filips Kempelis – 46. vietu. Motociklu ražotāju ieskaitē līderu pozīcijas ieņem Yamaha.

MX2 klase

Sacensību gaisotni MX2 klasē šoreiz noteica "Red Bull KTM Factory Racing" komanda, jo tieši šīs komandas sportisti bija tie, kuri cīnījās par uzvarām un savā starpā sadalīja uzvaras abos braucienos. Pēc pirmā brauciena starta līderu pozīcijas izcīnīja portugālis Ruis Gonsalvess (Rui Goncalves), taču drīz vien viņu apsteidza viņa paša komandas krāsās tērptais francūzis Marvins Maskvins (Marvin Masquin). Nedaudz vēlāk portugālis turpināja zaudēt savas pozīcijas un noslīdēja līdz piektajai pozīcijai, taču īsi pirms finiša, Ruis saņēmās un apsteidza trīs sev priekšā braucošos sportistus un finišēja otrajā vietā, apsteidzot vācieti Kenu Roczenu (Ken Roczen) tikai par 0,261 sekundi.

Otrajā braucienā Gonsalves vairs nepieļāva kļūdas un līdera pozīcijas saglabāja no starta līdz finišam, liekot savam komandas biedram un čempionāta līderim samierināties ar otro vietu otrajā braucienā un Latvijas Grand Prix kopvērtējumā. Trešo vietu otrajā finālbraucienā izcīnīja francūzis Gotjē Paulins (Gautier Paulin) no "Bud Racing / Kawasaki / PSM" komandas.

No latviešu sportistiem viennozīmīgi šoreiz vislabākais bija līdzjutēju favorīts Matīss Karro, kurš neskatoties uz neveiksmi kvalifikācijā, abos finālbraucienos spēja cīnīties par vietu arī pirmajā desmitniekā. Komandas "MVR-D Suzuki" sportists pirmajā braucienā finišēja 13. pozīcijā, bet otrajā – 12. vietā, Latvijas Grand Prix kopvērtējumā izcīnot 12. vietu. Mājas trasē Augustam Justam, kurš abos braucienos tika izspiests no pirmā divdesmitnieka, tomēr neizdevās nopelnīt pirmos punktus šajā sezonā. Toms Macuks pirmajā braucienā ierindojās 31. vietā, taču otrajā braucienā krietni uzlaboja savu rezultātu un finišēja tūlīt aiz Augusta Justa. Diemžēl Latvijas Grand Prix gaužām neveiksmīgs izrādījās Dāvim Ivanovam, kurš pirmajā braucienā piedzīvoja smagu kritienu, kas nevien liedza turpināt sacīkstes, bet prasīs arī laiku traumu sadziedēšanai.

MX2 klases kopvērtējumā pārliecinošs līderis ar 371 punktu ir Marvins Maskvins, viņam 322 punktiem seko Gotjē Paulins, bet uz trešo vietu ar 301 punktu ir pakāpies Ruis Gonsalvess. Matīss Karro ar 49 punktiem šobrīd čempionātā ieņem 25. vietu. Motociklu ražotāju ieskaitē līderu pozīcijas turpina nostiprināt KTM.

Veterānu Pasaules kausa izcīņa

Paralēli Pasaules motokrosa MX1 un MX2 čempionāta 2009. sezonas desmitajam posmam motocentrā "Zelta Zirgs" noritēja arī FIM Veterānu Pasaules kausa izcīņas ceturtais posms. Tajā abos finālbraucienos uzvarēja zviedrs Mats Nilsons (Mats Nilsson), kurš pateicoties Latvijā iegūtajām uzvarām ir atņēmis līdera pozīcijas iepriekšējam līderim, beļģim Peteram Ivenam (Peter Iven), kurš treniņos gūtās traumas dēļ Latvijā neieradās. Latviešu sportists Jānis Vilders pirmajā braucienā izcīnīja 20. vietu, bet otrajā finišu sasniedza četras pozīcijas augstākā pozīcijā. Anotolijs Povars Ķegumā spēja izcīnīt 26. un 24. vietu.

Latvijas Grand Prix saņem pozitīvas atsauksmes

Pasaules motokrosa MX1 un MX2 čempionāta organizatori, novērtējot Latvijas Grand Prix organizatoru darbu un to kādā līmenī ir sagatavota gan "Zelta Zirgs" trase, gan visi veiksmīgai čempionāta noritēšanai nepieciešamie servisi, neslēpa savu gandarījumu un atklāja, ka kompānija "Baltijas Kausa Fonds" ir viens no galvenajiem pretendentiem uz gada labākā čempionāta organizatora balvu, kā arī to, ka "Zelta Zirgs" trasē tuvākajā nākotnē, aptuveni 2014. gadā varētu notikt prestižās "Red Bull FIM Motocross of Nations" sacensības.

Sīkāku informāciju par Pasaules motokrosa MX1 un MX2 čempionātu iespējams uzzināt čempionāta oficiālajā mājas lapā www.motocrossmx1.com

Foto: motocrossmx1.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV