Piektdiena, 10.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Maija, Paija;

Latvijas autokrosa čempionāts atgriežas Kurzemē, trasē – Jānis Boks

Viesturs Saukāns, 31.07.2009. 13:44

Svētdien 2. augustā Priekulē pie Liepājas turpināsies Latvijas čempionāts vieglajām automašīnām un B600 klases bagijiem. Šī būs pirmā čempionāta sacīkste Kurzemē kopš 2007. gada maija, jo vienīgā aktīvā šī reģiona autokrosa trase aizvadītajos mēnešos piedzīvojusi saimnieku maiņu un infrastruktūras izmaiņas. Tomēr galvenais – sportiski posms būs svarīgs, jo ievada čempionāta otro pusi un noteiks čempiontitulu sadales toni.

Priekules Pilskalnu trase ir regulāra Latvijas autokrosa čempionāta dalībniece. Taču 2007. gada pavasarī sporta kompleksā notika pēdējā sacīkste, pēc kuras, pirmkārt, tika nolemts veikt papildu drošības uzlabojumus, otrkārt, mainījās trases saimnieks. Šobrīd par Priekules posma rīkotāju kļuvis Jānis Palēvics ar savu komandu. Palēvics ir 1996. gada Latvijas autokrosa čempions smago automašīnu klasē, bijis medaļnieks citās sezonās.

Svētdien paredzētais Latvijas čempionāta Priekules posms ilgu laiku bija kā rezerves sacīkste šā gada kalendārā, taču pēc pārbaudes sacīkstes jūnija vidū un trases turpmākas pilnveidošanas Latvijas Automobiļu federācijas Krosa komisija deva apstiprinājumu 2. augusta posma norisei. Priekules sacīkste būs ceturtais posms sešu posmu seriālā.

1600: Galvanovskis pret Priedīti
Latvijas čempionāta 1600 klasē divi galvenie favorīti būs kopvērtējuma līderi Edgars Galvanovskis (Lielvārde) un Andris Priedītis (Mārupe, Baltic Auto Parts). Galvanovskis, kurš iepriekšējā posmā Smiltenē izcīnīja savu pirmo uzvaru, šķiet gatavs turpināt panākumu sēriju, taču Priedītis, lai arī šīs sezonas sacīkstes aizvada rezervēti, joprojām paliek bīstams konkurents. Andris izcīnīja uzvaru čempionāta pirmajā posmā, taču nākamajās divās sacīkstēs guvis trešās vietas pēc neveiksmīga sacīkšu sākuma. Ja Priedītis ļaus Galvanovskim iegūt vēl lielāku pārsvaru pēc Priekules posma, cīnīties par titulu Mūsā un Brenguļos, kas sekos Priekulei, Andrim kļūs ļoti sarežģīti.
Tomēr, ja kāds no minētajiem favorītiem kļūdīsies, gatavi to izmantot būs klases pārējie dalībnieki. Īpaši jāizceļ salacgrīvietis Reinis Lilienšteins (SK „Salaca”), kurš otrajā posmā Brenguļos pārsteidza ar stabilu otro vietu, kā arī Jānis Tiltiņš (Smiltene), kurš guva otro pozīciju trešajā posmā. Abi jaunie, daudzsološie sportisti centīsies apturēt pieredzējušākos arī svētdien.

2000 Super: Klase, kurā katrs var uzvarēt
Šķiet, 2000 Super klase atkal gatavo pārsteigumu skatītājiem, jo Kurzemes sacīkstē audzis dalībnieku skaits. Lūkojoties dalībnieku sarakstā jāsecina, ka par uzvaru cīnīsies seši, septiņi dalībnieki. Kopvērtējuma vadībā ir divu šīs sezonas posmu uzvarētājs Jānis Spīķis (Rīga, Autosun), taču viņam sīvu pretestību izrādīs Mārtiņš Porietis (Aknīste, Indāres/EMU Skulte), Aldis un Kristaps Kasparoviči (abi – Jēkabpils, Optimus RT), Jānis Berķis (N&J), Ainārs Kenigsbergs (Saldus, Būvfirma RRP) un citi. Īpašs notikums ir pērnā gada čempiona cēsinieka Ulvja Bujāna atgriešanās pēc diviem izlaistiem posmiem – viņš noteikti ir galveno favorītu pulkā.

Open: Jerānam izšķiroša sacīkste
Ja Open klasē vēl vienu uzvaru gūs Raimonds Jerāns (Salacgrīva), bet neveiksmju sēriju turpinās Jānis Kozlovskis (Ogre, Aleks Plus), tad klases čempiontitula liktenis lielā mērā būs nojaušams, atliks to tikai apstiprināt ar piesardzīgu Jerāna braukšanu pēdējos posmos. Tomēr Raimondam nebūs viegli, jo Jānis veic nopietnu gatavošanās darbu izšķirošajai sacīkstei – viņam būs pēdējā iespēja lauzt cīņas gaitu.

Tikmēr uz izdošanos cer vēl viens medaļu pretendents Normunds Skribis (Engure), kura automašīnu šogad moka tehnikas problēmas. Veiksmes gadījumā viņš var izmantot Kozlovska kļūdu un cīnīties pat par sudraba medaļu, taču, ja mašīna turpinās neklausīt, būs jāpiestrādā pie trešās vietas noturēšanas.

B600: Lielais trio
B600 bagiju klasē kopvērtējumā praktiski līdzīgās pozīcijās ir Renārs Vinokurovs (Liepāja), Ģirts Mūrnieks (Valmiera) un Ģirts Zīle (Sigulda). Lai kādas būtu atlikušās sacīkstes, šķiet, par čempionu kļūs kāds no viņiem. Kurš? Grūti prognozēt, jo visi ir spēkos līdzīgi. Taču sacīksti spilgtāku padarīs Eiropas autokrosa čempionāta sacīkšu uzvarētājs Jānis Boks, kurš gatavs atgriezties trasē, kurā sākās viņa autosportista gaitas. Vai viņš iejauksies līderu cīņās, parādīs svētdiena. Tāpat Priekulē uz starta stāsies bijušais Baltijas D-3A čempionāta uzvarētājs Valters Zīverts. Priekulieša, kā arī Vinokurova pluss būs, pirmkārt, savas māju trases līdzjutēji, otrkārt, abi startēja jūnija pārbaudes sacīkstē, tāpēc zina trases jaunāko laiku nianses.

Pēc 2. augusta cīņām Priekulē Latvijas čempionāts turpināsies 12. augustā Bauskā, sporta kompleksā Mūsa un 11. oktobrī Brenguļu autotrasē pie Valmieras. Informācija pirms un pēc sacīkstēm: www.autocross.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV