Piektdiena, 10.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Maija, Paija;

Eiropas vicečempions Bujāns pārsteidz ar atgriešanos autokrosa čempionātā

Viesturs Saukāns, 03.08.2009. 13:25 | komentāri (1)

Latvijas autokrosa čempionāta ceturtais posms Priekulē noslēdzās ar debitanta Reiņa Lilienšteina (Salacgrīva, SK Salaca) pirmo uzvaru 1600 klasē, Alda Kasparoviča (Jēkabpils, Optimus RT) pirmo uzvaru 2000 Super klasē, Raimonda Jerāna (Salacgrīva, SK Salaca) panākumu Open un Ģirta Mūrnieka (Valmiera) triumfu B600 bagiju kategorijā. Pārsteigums bija 2001. gada Eiropas autokrosa vicečempiona Ginta Bujāna atgriešanās Latvijas čempionātā pēc astoņu gadu pārtraukuma.

Gints Bujāns startēja 2000 Super klasē. Lai gan pieteicies startam šajā sacīkstē bija Ginta dēls, pērnā gada Latvijas autokrosa čempions Ulvis Bujāns, svētdienas rīts nesa pārsteigumu – sportista kombinezonā bija ietērpies vecākais no Bujāniem. Pilnībā izbaudījis dramatisko 2000 Super klases cīņu Gints atzina, ka guvis vienreizējas, sen nebaudītas emocijas. Finišā Bujānam ceturtā vieta. Interesanti, ka šī sezona raksturīga ar bijušo krosa zvaigžņu atgriešanos – iepriekšējos posmos Open klasē uz starta stājās cits Eiropas vicečempions Andris Dambis, kā arī Ziemeļeiropas čempions Ivars Kuļikovskis.

2000 Super klase bija sacensību kronis, jo spēcīgajā konkurencē uzvaras pretendenti bija vismaz pieci. Dramatiskā finālā pirmajā aplī vadībā izrāvās čempionāta līderis Jānis Spīķis (Rīga, Autosun), taču pēc kontaktcīņas ar Aldi Kasparoviču Jānis zaudēja gan pirmo, gan arī otro vietu, finišējot trešais. Kasparovičs noturēja līderpozīciju līdz finišam un guva pirmo Latvijas autokrosa čempionāta posma uzvaru savā garajā karjerā, kas aizsākās 1996. gadā. Otro vietu guva Ainārs Kenigsbergs (Saldus, Būvfirma RRP), kurš pilnveidojis jauno automašīnu līdz ievērojamai konkurētspējai.

Latvijas čempionāta kopvērtējumā situācija saasinās, jo Kenigsbergs pietuvojies līderim Spīķim un atpaliek tikai par pieciem punktiem (70:65).

1600 klasē ar kārtējo rezervēti sākto, taču veiksmīgi noslēgto sacīksti kopvērtējuma vadībā nostiprinājies mārupietis Andris Priedītis (Baltic Auto Parts). Viņš Priekulē sasniedza otro vietu situācijā, kad galvenais konkurents Edgars Galvanovskis (Lielvārde) piedzīvoja motora defektu. Taču klases lielākais pārsteigums bija salacgrīvieša Reiņa Lilienšteina uzvara – sezonas debitants aizvadīja lielisku kvalifikāciju un finālā pārliecinoši izturēja Priedīša psiholoģisko spiedienu. Pēc šī panākuma Reinis nonācis kopvērtējuma otrajā vietā. Trešais Priekulē aiz Lilienšteina un Priedīša finišēja Andis Kļava (Lapmežciems), kurš izmantoja mazāk pieredzējušo braucēju Jāņa Tiltiņa un Jāņa Grīnvalda savstarpējo avāriju. Tiltiņa diena bija īpaši sarežģīta – smiltenietis apmeta kūleni gan rīta laika kontroles braucienā, gan trešajā kvalifikācijā, un tomēr guva 1600 klases ceturto vietu. Šo drāmu novērtēja izklaides portāls Easyget.lv un piešķīra Jānim kompānijas Accenta dāvanu karti 100 latu vērtībā.

Interesanti, ka 1600 klasē četros posmos bijuši četri dažādi uzvarētāji: Andris Priedītis, Oļģerts Vērmanis juniors, Edgars Galvanovskis un Reinis Lilienšteins.

Open klasē sacīkste bija ļoti mierīga, jo pārliecinoši dienas gaitā dominēja čempionāta līderis Raimonds Jerāns. Vēl viena uzvara palielinājusi pārliecību, ka viņš ir galvenais klases čempiontitula pretendents. Jānis Kozlovskis (Ogre, Aleks Plus) guva otro vietu, bet Normunds Skribis (Engure) sasniedza trešo vietu. Kopvērtējumā aktuāla kļūst cīņa par otro vietu – Kozlovskis, pārvarējis iepriekšējo posmu neveiksmes, atlikušajos divos posmos centīsies noķert Skribi. Starp abiem tikai četri punkti.

B600 bagiju klasē uz starta stājās Eiropas čempionāta D-3A klasē dalībnieks un posma uzvarētājs Jānis Boks. Viņš dienas gaitā demonstrēja visspēcīgāko sniegumu un arī finālā no starta aizbrauca vadībā. Tomēr bagija degvielas padeves problēmas lika Jānim izstāties. Līderpozīcijā nonāca Ģirts Mūrnieks, izcīnot otro uzvaru šosezon un nostiprinoties kopvērtējuma vadībā. Otrais finišā Ģirts Zīle (Sigulda), trešais – Aigars Liškovskis (Baloži).

Latvijas čempionāts turpināsies 12. augustā Bauskā, sporta kompleksā Mūsa un 11. oktobrī Brenguļu autotrasē pie Valmieras.

LČ 4. posma Priekulē rezultāti šeit: http://www.autocross.lv/LC%202006%20Rezultati/LC09-4%20Priekule.html

LČ kopvērtējums pēc 4. (no 6) posma šeit: http://www.autocross.lv/LC%202006%20Rezultati/LC09-Kopvertejums.html

Cita informācija par autokrosu: www.autocross.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV