Svētdiena, 12.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Valija, Ina, Ināra, Inārs;

Autokrosa čempionātā Mūsa saasina situāciju

Viesturs Saukāns, 14.09.2009. 12:57

Latvijas autokrosa čempionāta priekšpēdējais – piektais – posms, kas sestdien notika Bauskā, sporta kompleksā Mūsa, ievērojami saasināja situāciju visās četrās seriāla klasēs, ne tikai nenoskaidrojot nevienu priekšlaicīgi radušos čempionu, bet pat īpaši sarežģījot līderu situāciju. 1600 klasē uzvara Edgaram Galvanovskim (Lielvārde), 2000 Super uzvarēja leģendārais Gints Bujāns (Cēsis), Open klasē labākais Jānis Kozlovskis (Ogre, Aleks Plus), bet B600 uzvara Ģirtam Zīlem (Sigulda). Baltijas D-3A čempionāta posmā viss pjedestāls latviešiem ar Māri Līci (Jēkabpils, Alko) uz augstākā pakāpiena, Beta bagijos ar uzvaru Latvijas kausu nodrošināja Roberts Vītols (Rīga), bet Folkreisā pirmā uzvara Edgaram Vītolam (Carnikava).
Autokrosa čempionātā Mūsa saasina situāciju

1600 klasē pēc uzvaras cerības uz čempiona titulu saglabā Edgars Galvanovskis un, lai arī līderis Andris Priedītis (Rīga, Baltic Auto Parts) guva otro vietu, pārsvars saruka līdz septiņiem punktiem. Tas nozīmē, ka, ja pēdējā posmā Brenguļos 11. oktobrī atkal būs gatavs uzvarēt Galvanovskis, Priedītim būs nepieciešama vismaz trešā vieta, lai kļūtu par čempionu. Jāatzīmē, ka jebkurā gadījumā čempionam šis būs pirmais tituls. Trešo vietu aiz Galvanovska un Priedīša sasniedza Andis Kļava (Lapmežciems), kurš līdz ar to iesaistījies cīņā par bronzas medaļu.

Nodevīgu neveiksmi piedzīvoja trešais titula pretendents Reinis Lilienšteins (Salacgrīva, SK Salaca). Drīz pēc 1600 klases finālbrauciena starta sacīkste tika apturēta konkurenta pāragra starta dēļ. Līdz ar to sportistiem bija nepieciešams samazināt ātrumu. Radās sadursmes, kā rezultātā Reiņa mašīnai tika sabojāta piekare un Lilienšteins atkārtotā startā nevarēja piedalīties. Izredzes uz titulu kļuvušas teorētiskas.

2000 Super katastrofāla sacīkste daļai no kopvērtējuma līderiem. Motora defektu dēļ bez punktiem palika čempionāta līderis Jānis Spīķis (Rīga, Autosun) un trešās vietas īpašnieks pirms šī posma Māris Ločmelis (Jumprava). Klases izstāšanos sēriju pēc smaga kūleņa papildināja Kristaps Kasparovičs (Jēkabpils, Optimus RT), tehnikas defektu dēļ kapitulēja arī Juris Smilga (Laubere) un Ulvis Bujāns (Cēsis).

Līdz ar to par čempionāta līderi jau pirms finālbrauciena formāli kļuva Ainārs Kenigsbergs (Saldus, Būvfirma RRP), fināls ļāva noskaidrot, cik ļoti viņš atrausies no Spīķa. Finišējot trešais, Ainārs kļuvis par līderi ar desmit punktu pārsvaru. Tas nozīmē, ka, ja Brenguļos uzvar Spīķis, Kenigsbergam jābūt vismaz sestajā vietā, lai kļūtu par čempionu.

Mūsā pirmo uzvaru Latvijas čempionāta posmā kopš 1999. gada (togad viņš startēja LČ D-1 klasē) sasniedza Gints Bujāns, aiz sevis atstājot Mārtiņu Porieti (Aknīste, Indāres/EMU Skulte) un Kenigsbergu.

Arī Open klasē cīņa par čempiona titulu ieguva negaidītu pavērsienu – uzvaru guva galvenais līdera Raimonda Jerāna konkurents Jānis Kozlovskis, otrajā vietā vēl viens titula pretendents Normunds Skribis (Engure). Pats Jerāns (Salacgrīva) pēc līderpozīcijas zaudējuma Kozlovskim izslīdēja un atkrita uz piekto vietu finišā. Līdz ar to gan Jānis, gan Normunds pietuvojušies līderim, attiecīgi, 8,5 un 7,5 punktu attālumā. Tas nozīmē, ka, Skribja vai Kozlovska uzvaras gadījumā Jerānam titulam pietiktu ar ceturto vai piekto vietu, atkarībā, kurš no konkurentiem uzvar.

Trešo vietu Mūsā sasniedza lietuvietis Audrjus Pilipāvičs, kurš nosargāja debitanta Jāņa Vanaga uzbrukumus.

B600 bagiju klasē abi čempionāta līderi Ģirts Zīle (Sigulda) un Ģirts Mūrnieks (Valmiera) trešajā vietā atstāja kvalifikācijas braucienos dominējušo Jāni Boku (Rīga). Savukārt abu Ģirtu dueļa noslēgšanās par labu Zīlem nozīmē, ka pirms pēdējā posma Mūrnieka pārsvars ir vairs tikai pieci punkti. Līdz ar to, ja Zīle uzvarēs arī pēdējā sacīkstē, Mūrnieks nedrīkstēs būt zemāk par otro vietu, ja viņš vēlēsies sasniegt Latvijas čempiona titulu.

Baltijas D-3A klasē uzvaru Mūsā guva Māris Līcis, aiz sevis atstājot brāļus Andri un Juri Kuļikovskus. Brāļi pārmaiņus uzbruka Līča līderpozīcijai, taču garām tikt tā arī neizdevās. Sacīkstes izšķirošais brīdis bija Andra Kuļikovska uzbrukuma apraušanās pēc sadursmes ar Māri – šo incidentu vēlāk ilgstoši analizēja tiesnešu kolēģija, taču Līcim uzvara netika anulēta. Baltijas čempionāta kopvērtējumā, līdz ar to, Andra Kuļikovska pārsvars pirms pēdējā posma sarucis līdz diviem punktiem!

LAF Bērnu kausa izcīņa Beta bagiju klasei ar Mūsas posmu noslēdzās. Pēdējā sacīkstē uzvaru guva Roberts Vītols, kļūstot par šī seriāla uzvarētāju arī kopvērtējumā. Otro vietu gan sacīkstē, gan klasē guva Mārtiņš Sesks (Liepāja). Trešais pēdējā posmā Toms Kārlis Bērziņš (Mārupe), bet kopvērtējumā trešajā vietā Kristiāns Rihters (Rīga).

LAF Folkreisa cīņās pirmo uzvaru savā trešajā sacīkstē sasniedza kartingā un šosejā pieredzējušais Edgars Vītols (Carnikava). Aiz viņa finišēja valmierietis Sandis Melngāršs un Edgars Diļevka (Sigulda). Tiesa, Edgars zaudēja trešo vietu, neiebraucot obligātajā Džokera aplī. Līdz ar to uz pjedestāla jau debijas sacīkstē kāpa Lauris Lielais (Jaunbērze).

Rezultāti, kopvērtējumi un informācija: www.autokross.lv

FOTO: Mārtiņš Porietis arī pēc kūleņa prata turpināt sacīksti un finālā izcīnīt otro vietu 2000 Super klasē. Foto: www.autocross.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV