Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Latvijas futbola izlase ar uzvaru noslēdz Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīru

LETA, 15.10.2009. 09:21

Latvijas futbola izlase 2010.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra Eiropas zonas otrās grupas pēdējā spēlē trešdien savā laukumā ar rezultātu 3:2 (2:1) uzvarēja Moldovas valstsvienību, grupas noslēguma kopvērtējumā ieņemot trešo vietu.
Latvijas futbola izlase ar uzvaru noslēdz Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīru

Rezultātu mača 25.minūtē atklāja Georgi Ovsjaņikovs, kurš pēc Valērija Katinsusa centrējuma bumbu sita Latvijas izlases vārtu augšējā stūrī, bet 31.minūtē Andrejs Rubins, izpildot soda sitienu, ar spēcīgu un precīzu sitienu panāca neizšķirtu.

Pirmā puslaika beigās Rubins nodemonstrēja lielisku individuālo meistarību, sitot bumbu vārtu tālajā apakšējā stūrī un izvirzot Latviju vadībā ar 2:1, bet mača 76.minūtē pēc lieliskas Genādija Soloņicina piespēles no kreisās malas vārtus guva Kristaps Grebis. Spēles 89.minūtē Moldovas izlases uzbrucējs Vjačeslavs Sofroni vienus vārtus atguva, taču Latvijas izlase nosargāja uzvaru.

Mača 30.minūtē Moldovas izlase palika mazākumā, jo par rupju spēli pret Ģirtu Karlsonu sarkano kartīti saņēma viesu kapteinis Sergejs Laščencovs.

Spēles sākumā iniciatīva un teritoriālais pārsvars piederēja Moldovas izlasei, kas pielijušajā laukumā izveidoja vairākus labus uzbrukumus, tomēr tie visi atdūrās pret Latvijas aizsardzību. Mājinieki pirmo bīstamo momentu izveidoja 20.minūtē, kad pēc tiešā brīvsitiena labu sitienu izpildīja Aleksandrs Cauņa, tomēr bumba lidoja garām vārtiem.

Turpinājumā iniciatīvu jau bija pārņēmusi Latvijas izlase, taču šādā situācijā pamanījās zaudēt vārtus, kad mača 25.minūtē Ovsjaņikovs pēc centrējuma no labās malas bumbu sita Latvijas izlases vārtu augšējā stūrī, atklājot rezultātu. Pēc piecām minūtēm pret Karlsonu rupji nospēlēja Moldovas izlases kapteinis Laščencovs, par ko nekavējoties saņēma sarkano kartīti un atstāja viesus mazākumā.

Šo situāciju lieliski izmantoja Latvijas izlase, kas jau pēc minūtes spēja panākt izlīdzinājumu. Soda sitienu izpildīja Rubins, bet pēc viņa spēcīgā sitiena bumba pieskārās kādam no Moldovas izlases spēlētājiem un pēc rikošeta ielidoja viesu vārtos - 1:1. Turpinājumā Latvijas izlasei bija vēl vairākas labas iespējas gūt vārtus, tomēr mājinieku uzbrukumus sekmīgi neitralizēja Moldovas valstsvienības vārtsargs Staņislavs Namaško.

Tomēr pašā pirmā puslaika izskaņā Latvijas izlasei izdevās izvirzīties vadībā, kad pēc lieliskas un precīzas Māra Verpakovska piespēles individuālo meistarību nodemonstrēja Rubins, kurš sita bumbu Moldovas izlases vārtu tālajā apakšējā stūrī, gūstot savus otros vārtus mačā un izvirzot Latviju vadībā ar 2:1.

Otrā puslaika sākumā pēc stūra sitiena izspēles laba iespēja gūt vārtus bija Moldovas izlasei, taču burzmā pie mājinieku vārtiem vērīgākais izrādījās Andris Vaņins. Jau nākamajā uzbrukumā vārtu gūšanas moments bija Verpakovskim, kurš kritienā izdarīja sitienu, tomēr bumba lidoja nedaudz garām vārtiem. Mača turpinājumā spēles gaita izlīdzinājās un bumba vairāk uzturējās laukuma centrā.

Mača 76.minūtē Latvijas izlasei tomēr izdevās gūt trešos vārtus, kad precīzi sita uz maiņu nākušais Grebis, kurš rezultatīvi izmantoja Soloņicina piespēli no kreisās malas. Moldovas izlase nepadevās un pašā mača izskaņā izmantoja Latvijas izlases futbolistu pārāk vieglprātīgo darbību saspēlējoties savā starpā, un Sofroni otro reizi pārspēja Vaņinu. Mača galotne aizritēja ar nelielu viesu ofensīvu, taču rezultāts nemainījās.

Spēles 74.minūtē laukumā devās Juris Laizāns, līdz ar to kļūstot par piekto spēlētāju, kas Latvijas izlasē aizvadījis 100 spēles. Pirms viņa šāds sasniegums bija izdevies Vitālijam Astafjevam, Mihailam Zemļinskim, Imantam Bleidelim un Rubinam.

Savukārt Astafjevs šo maču sāka Latvijas izlases sākumsastāvā, līdz ar to atkārtojot rekordu kā izlasē visvairāk spēles aizvadījušais eiropietis. Šī Astafjevam bija 157.spēle izlasē, un tikpat aizvadījis arī šogad karjeru beigušais igaunis Martins Reims.

Astafjevs rekordu varēja atkārtot jau sestdien notikušajā mačā ar Grieķiju, bet to viņam nācās izlaist dzelteno kartīšu normas dēļ.

Pagaidām nav zināms, kad valstsvienība aizvadīs nākamo maču un Astafjevam būs iespēja sasniegt jaunu rekordu.

Citās otrās grupas spēlēs trešdien Grieķijas izlase savā laukumā ar rezultātu 2:1 (2:0) pieveica Luksemburgu, bet Šveice savā laukumā cīnījās bezvārtu neizšķirti 0:0 (0:0) ar Izraēlas valstsvienību.

Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra Eiropas zonas otrajā grupā pirmo vietu ar 21 punktu izcīnīja Šveice, līdz ar to automātiski kvalificējoties finālturnīram. Otrajā vietā ar 20 punktiem ierindojās Grieķijas valstsvienība, kas novembrī piedalīsies izslēgšanas kārtā, kur astoņas labākās no deviņu grupu otro vietu ieguvējām sadalīs vēl četras ceļazīmes uz Pasaules kausa izcīņas finālturnīru.

Latvijas izlase ar 17 punktiem ieņēma trešo vietu, ceturto vietu izcīnīja Izraēla, kas tika pie 16 punktiem, piektajā pozīcijā ar pieciem punktiem ierindojās Luksemburga, bet Moldova ar trīs punktiem ieņēma pēdējo, sesto vietu otrajā grupā.

Šveices valstsvienība Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā spēlēs devīto reizi valsts pastāvēšanas vēsturē. Līdz šim labākais sasniegums šveiciešiem bija 1954.gadā, kad Šveice spēja iekļūt ceturtdaļfinālā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV