Ceturtdiena, 16.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Edijs, Edvīns;

Biķernieku rallijkrosa trase – viltīga

Viesturs Saukāns, 21.07.2010. 14:10

Nedēļas nogalē Rīgā, Biķernieku Kompleksajā Sporta bāzē notiks NEZ Ziemeļeiropas zonas rallijkrosa čempionāta trešais posms. Otrdien vakarā notika jaunās rallijkrosa trases apskate, kuru veica LAF Krosa komisijas padomes pārstāvji un citi speciālisti, to skaitā eksperti ar pieredzi Eiropas autokrosa sacensību tiesāšanā. Sportistu pārstāvis bija autokrosa un rallijreida braucējs un konstruktors Andris Dambis. Sagatavotā trase atzīta par sportiski interesantu un skatītājiem pārredzamu un atraktīvu izrādi sološu.
Biķernieku rallijkrosa trase – viltīga

Trase izveidota Biķernieku autošosejas apļa starta taisnē un tā sauktajā motobola stadionā. Tā ir viscaur nožogota ar metāla un betona apmalēm, kā arī riepu krāvumiem. Trase ir gandrīz kilometru gara, segumu veido asfalts un frēzētā asfalta atsijas. Mainīgais segums – attiecībā aptuveni 50:50 – būs ļoti viltīgs un, lai gan pamatā sportistu izvēle kritīs sliku riepu virzienā, pareiza riepu izvēle var noteikt sacīkšu uzvaru likteni. Jāņem vērā, ka trases konfigurācijā ir vismaz divi nelieli tramplīni, kā arī augsta virāža.

Trases aplis ir ļoti interesants. Starts tiks dots šosejas apļa starta taisnē (rallijkrosā priekšbraucienos startē piecas mašīnas no vienas rindas, finālos sakārtojoties divās, trīs rindās). Pirmais līkums pa kreisi ir plats, taču sportistiem būs jāuzmanās no izlidošanas ārmalā – tur asfalts būs netīrs ar smiltīm un riepu izveidotiem netīrumiem. Nonākot uz šāda vājas saķeres seguma būs risks izslīdēt. Ja tas notiks, automašīnu apturēs betona vai metāla apmales.

Aiz pirmā pagrieziena sekos mīkstāks asfalta atsiju segums – blīvs un ciets, taču mānīgs, ar mazāku saķeri. Pa šādu segumu jāveic nākamais pagrieziens – ass līkums pa labi, kam sekos izbraukšana garā ovāla daļā, kurā sportisti attīstīs lielu ātrumu. Jāņem vērā, ka šī ātrā vieta būs tieši skatītāju tribīņu priekšā. Līknes galā neliels tramplīns, kam sekos braukšana augšup uz visai augsto, stāvo virāžu. Agrāk šajā vietā bija vēsturiski veidots pagraba uzkalns – tas paaugstināts, turklāt izveidota izteikta virāža. Trases apskates brīdī par šīs vietas pareizu izbraukšanu sākās interesantākās speciālistu diskusijas.

Braucot lejā no kalna sportistus sagaida asfalta fragments, kas vijas cauri asa labā līkuma veidā. Šajā sektorā arī rallijkrosā nepieciešamais Džokera aplis, kuru būs jāizbrauc katram dalībniekam ne vairāk un ne mazāk kā vienu reizi katrā braucienā. Džokera aplis jauks kārtis, jo attiecīgajā trases vietā veidos garāku konfigurāciju, turklāt izveidots ar frēzētā asfalta segumu. Šai vietai sekos neliels paaugstinājums ar grunts segumu un sarežģīts līkums pa kreisi, kas dalībniekus izvedīs šosejas apļa taisnē, nākamajā brauciena aplī. Kvalifikācijas braucienos jāveic pieci apļi, finālbraucienā – astoņi.

Dienās līdz sacīkstei tiek pilnveidots dalībnieku saraksts. Pašlaik cīņām pieteikušies aptuveni 40 sportistu. Sestdien pēcpusdienā sāksies braucēju treniņi, bet 16:30 arī pirmā kvalifikācijas sērija. Savukārt sacensību izšķirošā diena ar vēl divām kvalifikācijas sērijām un fināliem būs svētdiena.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV