Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Latvijas meitenes šovakar turpinās cīņu par pirmo vietu E grupā

Maruta Eglīte, 21.07.2010. 17:20

Latvijas U20 sieviešu basketbola valstsvienība šovakar plkst. 20:45 Liepājas Olimpiskajā centrā Eiropas čempionāta E grupas noslēdzošajā spēlē tiksies ar Nīderlandes komandu. Francija tiksies ar Krieviju, bet Ukraina pārbaudīs spēkus cīņā ar Poliju.

Nīderlande pēc zaudējumiem Polijai un Ukrainai jau zaudējusi cerības iekļūt labāko astoņniekā, taču komandai turnīrs uzskatāms par veiksmīgu. Nīderlandietes, priekšsacīkšu izšķirošajā spēlē uzvarot Bulgāriju, sasniedza galveno mērķi - nosargāja vietu A divīzijā. Pirmdien "oranžās" sarūpēja čempionāta lielāko pārsteigumu, negaidīti sagraujot Krieviju un iegūstot iespēju turpināt cīņu par vietu ceturtdaļfinālā. Trešo uzvaru pēc kārtas izcīnīt neizdevās, jo nācās piekāpties Ukrainai.

Latvija turpina cīņu par pirmo vietu E grupā un, lai tas piepildītos, jānotiek diviem priekšnosacījumiem. Pirmkārt, jāuzvar pašām, otrkārt, Francijai (bilance E grupā 3-1) jāpārspēj Krieviju (3-1). Latvijas un Krievijas uzvaru gadījumā Mārtiņa Zībarta komanda kvalifikācijas kārtu noslēgs otrajā pozīcijā, jo savstarpējā spēlē pret krievietēm piedzīvots zaudējums.

Ceturto vietu E grupā izspēlēs Polija un Ukraina (abām bilance 1-3), bet Nīderlande (1-3) labāko no tām vairs nevarēs apsteigt.

F grupā bez zaudējumiem turpina cīnīties Spānija (4-0), vietas ceturtdaļfinālā jau rezervējušas Turcija un Lietuva. Baltkrievija (1-3), otrdien uzvarot Itāliju (0-4), guvusi iespēju pēdējā brīdī ielekt "Astoņu elitē", atliek "tikai" uzvarēt Serbiju (2-2). Vēl Spānija spēlēs ar Turciju un Lietuva sacentīsies ar Itāliju.

Par Nīderlandi

Nīderlande Eiropas basketbola kartē spilgtākos ierakstus veikusi 2009. gadā, kad vairākas jaunatnes un pieaugušo izlases triumfēja B divīziju turnīros. Šogad nīderlandiešu uzdevums ir noturēt jauniegūtās pozīcijas vai ieskrieties nākamajam lēcienam. U20 jaunieši šo pārbaudi neizturēja, A divīzijas čempionātā Horvātijā izkrītot no labāko sabiedrības. Jaunietēm veicies labāk un vieta A divīzijā noturēta.

Individuālajos rādītājos nīderlandietes nav īpaši izcēlušās, taču jāatzīmē sprogainās centra spēlētājas Van Grinsvenas devums cīņā par atlēkušajām bumbām un aizsardzes Maikes Klaines rezultatīvā spēle uzvarās pār Bulgāriju un Krieviju. Pirmdien Klaine sameta 25 punktus pret Krieviju, otrdien pirmajā puslaikā ar 17 gūtiem punktiem palīdzēja "oranžajām" turēties un izvirzīties vadībā pret Ukrainu. Spēles otrajā pusē gan izpaudās Ukrainas līderu Malašenko un Jagupovas individuālais pārākums. Pēc piecām spēlēm Klaine ar vidēji 14,6 gūtiem punktiem ieņem ceturto vietu čempionāta rezultatīvāko spēlētāju sarakstā.

Nīderlande izmanto desmit spēlētāju rotāciju, tiesa, pēdējās divās spēlēs viņām nācās iztikt bez vienas no līderēm Klāras van der Hoekas, kura pēc savainojuma gūšanas jau devusies mājup. Spēlētājas ir garas, fiziski spēcīgas, spēlē organizēti un aizsardzībā cīnās visā laukumā. Zem groza Nīderlandes galvenais spēks ir ASV studējošā Šatilla Van Grinsvena, cīņā par atlēkušajām bumbām abos laukuma galos labu sniegumu rāda Fīke Lighārta un Šārona Limmerinka. Ātrajos uzbrukumos un caurgājienos toni nosaka Klaina un Natālija Van Den Adela, katrā spēlē izdarot 10 vai vairāk metienu. Perimetrā aktīva ir Demelza Ten Kāta, katrā spēlē izdarot 7,2 tālmetienus, no kuriem precīzs bijis katrs trešais. Kopā ar Klainu un Van Den Adelu partneres ar rezultatīvām piespēlēm apgādā Kārina Kajta.

Latvija spēlei gatavojas pilnā sastāvā.

Par Eiropas U20 sieviešu basketbola čempionātu

No 15. līdz 25. jūlijam Liepājā un Grobiņā notiks devītais Eiropas U20 sieviešu basketbola čempionāts A divīzijā (U20 European Championship Women), kurā par godalgām cīnīsies 16 labākās Eiropas komandas.

Latvijas valstsvienība treneru Mārtiņa Zībarta un Mudītes Zanderes vadībā spēlēs B apakšgrupā, kur sacentīsies ar Zviedrijas, Krievijas un Ukrainas izlasēm. Spēles ar Zviedriju un Krieviju notiks Liepājas Olimpiskajā centrā, savukārt sacensība ar Ukrainu risināsies Grobiņas sporta centrā

Trīs labākās B apakšgrupas komandas un trīs veiksmīgākās A apakšgrupas vienības iekļūs E grupā, no 19. līdz 21. jūlijam turpinot cīņu par četrām ceļazīmēm uz ceturtdaļfinālu

Eiropas U20 čempionāts ir otrās nozīmīgākās FIBA Europe rīkotās sacensības pēc Eiropas Sieviešu basketbola čempionāta (EuroBasket Women).

Šīgada čempionāta ģenerālsponsors ir "Latvijas Mobilais telefons", sponsori – "Valsts sportam", "Rīgas piena kombināts", un minerālūdens "Vichy". Sacensību mediju partneri ir Latvijas Basketbola savienības interneta vietne Basket.lv, portāli draugiem.lv/basket un Sportacentrs.com . Visas Latvijas izlases spēļu tiešraides, kā arī abi ½ fināli, bronzas un zelta medaļu spēles redzamas kanālā Viasat Sport Baltic.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV