Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Latvijai cīņa ar Turciju par vietu pusfinālā

Māris Noviks, 23.07.2010. 15:14

Latvijas U20 sieviešu basketbola valstsvienība plkst. 20:45 Liepājas Olimpiskajā centrā Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla spēlē sacentīsies ar Turciju. Uzvarētājas sestdien pusfinālā tiksies ar Spānijas un Ukrainas dueļa uzvarētājām.
Latvijai cīņa ar Turciju par vietu pusfinālā

Ceturtdien vairums komandu centās aizvadīt slēgtos treniņus, savukārt piedāvātās nodarbību iespējas Grobiņas sporta centrā izmantoja tikai Zviedrija, Baltkrievija un Nīderlande. Piektdienas rītā vēl paredzēti metienu un taktikas treniņi.

Turku maršs Eiropā

Turcija (bilance 4-2) čempionātu sāka ar četrām uzvarām pēc kārtas, pieveicot Rumāniju 69:53, Baltkrieviju 75:61, Lietuvu 64:62 un Itāliju 67:58. Kvalifikācijas kārta tika noslēgta ar zaudējumiem Serbijai 71:75 un Spānijai 57:80, izcīnot trešo vietu F grupā.

Vairāk nekā 70 miljoniem iedzīvotāju bagātās Turcijas jauniešu komandas pēdējos desmit gados guvušas vērā ņemamus panākumus, tiesa, galvenokārt puišu - precīzāk, kadetu - sacensībās. 2005. gadā U16 čempionātā izcīnīts zelts, 2008. gadā bronza. Juniori 2005. gadā tikuši pie sudraba, 2009. gadā nopelnīta bronza. Otrā vieta 2006. gadā bijusi pa spēkam arī U20 komandas, savukārt sieviešu komandām medaļu nav.

A divīzijas finālturnīrā Turcija piedalījusies septiņās no astoņām reizēm, bet ceturtdaļfinālā spēlēs ceturto gadu pēc kārtas. 2007. gadā izcīnīta ceturtā vieta, nākamajos divos gados labāko četriniekā iekļūt nav izdevies. Ceturto vietu izdevies sasniegt arī 2005. gada Eiropas U16 čempionātā. No minētās izlases U20 sastāvā ir Deriči un Kavazoglu, taču viņām komandā ir tikai tālu rezervistu loma.

Her own private Idaho

Turcija izmanto desmit spēlētāju rotāciju, tai skaitā divām basketbolistēm - Jalčinai un Deriči - laukumā vidēji nepavadot vairāk par deviņām minūtēm. Teju divreiz lielāka slodze nekā pārējām ir līderu duetam - ASV studējošai uzbrucējai Tugčei Kanitezai un Eirolīgas kluba "Galatasaray" aizsardzei Jasemenai Sailarai. Divatā viņas izmetušas 103 no 230 komandas divpunktu un 42 no 143 trīspunktu metieniem, kā arī izpildījušas 53 no 125 soda metieniem. Sailara organizē Turcijas uzbrukumu un koordinē aizsardzību, vidēji spēlē izdarot 3,7 rezultatīvas piespēles.

Komandas galvenais treneris Azizs Akaja vēlas, lai Kaniteza ASV vietā spēlētu Turcijā, kur izveidojies viens no sešiem vadošajiem Eiropas čempionātiem (vēl Spānija, Francija, Krievija, Itālija, Polija). Turcijas līgā TBBL spēlē vairāk nekā 20 WNBA spēlētāju, ļoti spēcīgus sastāvus nokomplektējušas vadošās valsts komandas - Stambulas konkurentes "Fenerbahce" un "Galatasaray".

Perimetra apšaudē ar aktivitāti izceļas mazās uzbrucējas Gezgina un Karamana, divatā vidēji spēlē izmetot deviņus tālmetienus. Mešanā savas iespējas garām cenšas nelaist arī aizsardze Ozge Javas un Burku Cigila. Pie pretinieču groza bīstamas ir slaidā uzbrucēja Gonka Karataša un centra spēlētāja Esra Urala, kopā ar Kanitezu viņas vidēji spēlē izcīna septiņas atlēkušās bumbas uzbrukumā (komanda kopā 13), radot iespējas atkārtotiem uzbrukumiem.

Spēlē ar Spāniju Kaniteza un Sailara tika gandrīz pilnībā neitralizētas uzbrukumā, no sešpadsmit izmestajiem metieniem realizējot tikai divus. Viņu ierobežošanas dēļ iniciatīvu uzņēmās Gezgina (MNS 6/17, 3p 4/11) un Karataša (2p 4/7, 8ab). Arī spēlē ar Serbiju "rezultātu taisīja" minētais kvartets Kaniteza (MNS 5/17, 13ab), Sailara (MNS 6/16), Gezgina (MNS 5/9), kā arī Karataša (2p 5/6, 9ab). Visas četras U20 čempionātā spēlē otro gadu pēc kārtas. Sailarai ir arī FIBA Eirolīgas pieredze.

Foto: M.Sīlis

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV