Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Vīriešu izlasei dramatiska uzvara pret Itāliju

LBS Mārketinga un sabiedrisko attiecību daļa, 05.08.2010. 12:25

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība izcīnījusi pirmo uzvaru 2011. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, "Arēnā Rīga" sīvā mača galotnē pārspējot Itālijas komandu - 69:68.
Vīriešu izlasei dramatiska uzvara pret Itāliju

Galerijas:

Tāpat kā pirmajā mačā Melnkalnē, arī šovakar treneris Bagatskis nolēma nepieteikt Artūru Štālbergu un Andreju Šeļakovu, taču, protams, abi bija ar komandu. Atšķirībā no pirmās spēles, šoreiz Bertāns laukumā devās jau pamata pieciniekā. Tiesi pie viņa arī nonāca bumba uzreiz pēc centra iemetiena, bet pirmos punktus no pustālās distances guva Kuksiks. Itāliesiem pirmos punktus guva Belinelli – aizsargs no stūra nodemonstrēja savas snaipera dotības, iemetot trejaci. Pirmos svilpienus izpelnījās neviens cits kā braļuka Brazausks, kurš Bērziņam nosvilpa, līdzjutējuprāt, diskutablu peizīmi, bet jau nākamajā itāliešu uzbrukumā atdeva parādu un noteikumu pārkāpums tika fiksēts Barnjani.

Viesi vadību pārņēma ceturtdaļas vidū, kad Belinelli pusātro uzbrukuma noslēdza ar precīzu pustālo (8:9). Latvieši mainīja aizsardzības sistēmas, brīžiem sedzot cilvēks-cilvēku, brīžiem zonas aizsradzību. Četras minūtes pirms ceturdaļas beigām Barnjani saņēma jau otro piezīmi, pie tam abi izdarīti uzbrukumā. Ilgāku klusuma brīdi pārtrauca Strēlnieks, ļaujot ar tālmetienu atkal pārņemt vadību mačā (11:9). Atlikušajā ceturkšņa laikā turpinājās mazrezultatīva spēle un, skanot beigu sirēnai, Belinelli no centra izmestā bumba tikai draudīgi noripoja pa stīpu - 14:14.

Otrās ceturtdaļas sākumā Belinelli meistarīgi izprovocēja Bērziņu uz noteikumu pārkāpumu, kas uzbrucējam bija jau trešais, un sekoja loģiska spēlētāju maiņa. Arī Grafam tūlīt pēc tam trešais pārkāpums, un laukumā nāca Freimanis. Tikmēr uz rezultāta turējās neizšķirts (16:16). Trīs minūtes pēc ceturtdaļas sakuma Strēlnieks ar labu piespēli atrada Freimani pusātarjā uzbrukumā, kurš to noslēdza ar diviem punktiem no apakšas – 18:16, un Itālija pieprasīja minūti pārrunām. Pēc tā laukumā atgriezās Barnjani.

Uz mirkli mūsējie atravās četru punktu attālumā (20:16), bet sekoja seši itāliešu punkti pēc kārtas (divi trejači) un sešas minūtes līdz puslaikam jau mīnus divi (20:22). Šoreiz minūti pieprasīja Bagatskis. Pēc tam ilgu laiku vienlaicīgi laukumā atradās savulaik U20 izlases kodols – Strēlnieks, Bertāns, Freimanis un Kuksiks, ka arī Zaķis. Viesiem padevās izrāviens, taču ar lielu cīņassparu un aktīvām spēlētāju rotācijām izdevās pietuvoties (27:29). Sākoties pēdējai minūtei puslaikā, Bankevics ar 2+1 atguva minimālu vadību mājiniekiem, ko izdevās noturēt līdz pat pārtraukumam – 33:31.

Otro puslaiku ar četriem punktiem pēc kārtas iesāka Barnjani, uz ko Latvija atbildēja ar Zaķa diviem sodiņiem, un uz tablo atjaunojās neizšķirts (35:35). Ar nelielu kavēšanos ceturto piezīmi Bērziņam nosvilpa uzbrukumā, un laukumā tika sūtīts Grafs. Veiksmīgi – jau ar pirmo pieskaršanos bumbai vēl divi centra un Latvijas kontā. Kamēr latvieši punktu bagāžu palielināja pamīšus, itāliešiem visu smagumu uzbrukumā iznesa Belinelli un Barnjani. Rezultāts turpināja augt līdzīgi un trīs ar pusi minūtes līdz ceturtdaļas beigām Itālija sāka presingot pa visu laukumu. Divas minūtes pirms beigām arī Grafam cīņā pret Barnjani ceturtā piezīme. Jo tuvāk nāca ceturtdaļas beigas, jo vairāk un vairāk emociju laukumā, un tika apstrīdēta teju katra otrā tiesnešu svilpe. Pēc trim ceturtdaļām 52:50 Latvijas labā, bet pats galvenais – ticība, ka varam!

To (ka varam) bija sajutuši arī līdzjutēji un izšķirošās ceturtdaļas sākumā atbalstīja komandu ar kopēju "Lat-vi-ja!" Masteranci kļuva par pirmo basketbolistu spēlē, kurš saņēma piecas personiskās piezīmes – tas notika jau diva sminūtes pēc pēdējās ceturtdaļas sākuma. Minūti vēlāk latviesiem laukumā atgriezās pamatsastāva spēki Kuksiks un Strēlnieks. Rihards uzreiz pirmajā uzbrukumā no bezcerīgas situācijas, krītot gar zemi, atrada savu labu čomu Freimani, kurš iemeta divus no apakšas.

Lai arī Latvija turējās vadībā, rezultāts gan turpināja augt līdzīgi, un pirmo reizi pēc ilgāka laika viesi izvirzījās vadībā divas minūtes un 13 sekundes līdz beigām, kad Barnjani iemeta pustālo pēc Belinelli piespēles (65:66). Pēc Bagatska pieprasītā minūtes pārtraukuma ļoti meistarīgi Bankevics sagādāja Barnjani piekto piezīmi, izpelnoties par to līdzjutēju ovācijas. Abi soda metieni precīzi, un atkal vadībā mūsējie (67:66) minūti un 50 sekundes līdz beigām. 57 sekundes līdz beigām uzbrukuma pēdējās sekundēs Strēlnieks iemeta pustālo atlēcienā, panākot plus trīs (69:66).

Mirkli vēlāk Grafs nopelnīja piekto piezīmi pret Belinelli, tacu, tā kā piezīmju norma vēl nebija sasniegta, bumba itāliešiem jāievada spēlē no gala auta. 31,5 sekundes līdz beigām Belinelli stājās uz soda metiena līnijas (Bērziņam piektā piezīme) un realizēja tikai vienu. Divas sekundes līdz beigām, arēnai stāvot kājās, itālieši iemeta vienu no diviem sodiem un pie 69:68 Latvijai bumba un minūtes pārtraukums, tātad jāievada spēlē no centra auta. Kuksiks aizmeta garam abus soda metienus un tad jau minūti pieprasīja Itālija.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs basketbolā, A grupa
Latvija – Itālija 69:68 (14:14, 19:17, 19:19, 17:18)
Latvija: Kuksiks 12, Strēlnieks 11, Freimanis 10, Bankevics 8, Grafs 7, Bertāns 5, Zaķis 5, Sirsniņš 5, Jurevičus 4, Bērziņš 1, Kalve 1, Jeromanovs.

Itālija: Barnjani 18, Mančinelli 14, Belinelli 14, Mordente 7, Džilji 6, Maestranci 5, Poeta 2, Krosariols 2, Aradori, Vitale, Karareto, Da Tome.

Foto: Vladislavs Punculs

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV