Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Jānis Boks izcīna 2. vietu Eiropas autokrosa čempionāta posmā

Viesturs Saukāns, 20.09.2010. 10:35

Latvijas autokrosa braucējs Jānis Boks izcīnījis otro vietu D-3 bagiju klasē 34 dalībnieku konkurencē Eiropas autokrosa čempionāta posmā Francijā, Sentiņī de Vēras trasē. Savā tikai trešajā sacīkstē Eiropas čempionāta lielāko bagiju kategorijā Boks bija līderu pulkā visas nedēļas nogales garumā. Līdz ar to Boks atgriezis Latviju uz Eiropas čempionāta pjedestāla pirmo reizi kopš 2008. gada vasaras.
Jānis Boks izcīna 2. vietu Eiropas autokrosa čempionāta posmā

Finālbraucienā Jānis Boks startēja no astotās starta vietas, bet panākuma galvenais iemesls bija izcils starts un darbība pirmajā pagriezienā – Jānis lielāko daļu savu konkurentu apdzina pa līkuma ārmalu, nonākot trešajā vietā. Brauciena laikā tika apdzīts vēl viens no konkurentiem, bet atlikušajā fināla daļā notika sīva cīņa ar brauciena līderi čehu Petru Tureku, tiesa, Eiropas čempionāta vecmeistars neļāva sevi apdzīt līdz pat finišam.

„Fantastisks rezultāts, lai gan negribu to dēvēt par nejaušību," sacīja Boks. „Jau kopš jaunās D-3 mašīnas iegūšanas bija skaidrs, ka tehnikai ir potenciāls, atlika tikai to noregulēt un pašam atgūt braukšanas sajūtu pēc lielā pārtraukuma. Iepriekšējos divos posmos vajāja neveiksmes, taču uzskatu, ka gan Čehijā, gan Ungārijā man vajadzēja būt fināla desmitniekā. Francijas starts bija lielisks, brauciens – ļoti konkurētspējīgs, patīkami, ka bija iespēja tiešā cīņā vajāt vienu no Eiropas bagiju krosa patroniem Petru Tureku! Milzīgs paldies komandai, kura visu šo laiku darbojās visaugstākajā līmenī!"

Jānis Boks kļuva par pirmo latvieti Eiropas čempionātā kopš 2008. gada, kurš kāpis uz seriāla goda pjedestāla. Pirms pusotras sezonas Vācijas posmā otro vietu salonautomašīnu klasē guva Aldis Zēbergs.

Sestdien D-3 klases laika kontrolē Jānis Boks 34 dalībnieku konkurencē izcīnīja trešo vietu. Pirmajā kvalifikācijā Jānis startā zaudēja, paliekot pēdējais, taču brauciena gaitā atguva otro vietu. Pozīcija tika saglabāta līdz finišam, par spīti pieļautai kļūdai, kas noslēdzās ar latvieša mašīnas izpildītu pilnu kūleni. Tā kā pēc avārijas bojājumu nebija, Boks varēja braucienu noslēgt otrais. Otrajā kvalifikācijā Boks brauca otrajā vietā, līdz pieķēra mājinieku, Eiropas čempionāta līderi Tediju Budē kļūdāmies – francūzis tika apdzīts un Boks izcīnīja uzvaru. Trešajā kvalifikācijā gan tika piedzīvots motora defekts, taču ar pirmo divu braucienu rezultātiem Bokam pietika, lai kvalificētos A finālam.

Citiem Latvijas sportistiem Francijas posms nebija veiksmīgs – ne Juris Kuļikovskis D-3, ne Andris Kuļikovskis un Māris Līcis D-3A klasē nekvalificējās fināliem un palika bez Eiropas čempionāta ieskaites punktiem.

Šajā nedēļas nogalē Itālijā notiks pēdējais šīs sezonas Eiropas čempionāta posms. Tam pieteikušies visi četri Francijā startējušie Latvijas sportisti, taču Latvijas komandas sastāvs atkarīgs no tehnikas gatavības pēc sarežģītās Francijas sacensības.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV