Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

LBL 20.sezonas atklāšanas spēlē gaidāmā „VEF Juniors" debija

Laila Spaliņa, 01.10.2010. 17:04

Sestdien, 2.okotbrī, plkst.17.00 Rīgas Olimpiskajā sporta centrā notiks Latvijas Basketbola līgas (LBL) 20.sezonas atklāšanas spēle starp „VEF Juniors" un „Ventspils" komandām.

Biļetes uz spēli pieejamas visās „Biļešu serviss" kasēs, internetā, kā arī stundu pirms spēles – Olimpiskā sporta centra kasē. Ieejas maksa – divi lati, uzrādot derīgu skolēna apliecību, - viens lats.

Zīmīgi, ka LBL 20.sezonas atklāšanas spēlē piedalīsies tieši „VEF" komanda, kuras viceprezidents Valdis Valters bija arī viens no LBL izveidošanas iniciatoriem, kā arī LBL direktors laika posmā no 1996.-1998.gadam.

„VEF Juniors" galvenais treneris Nikolajs Mazurs: „"VEF Rīga" attīstās ar katru gadu, šogad esam izveidojuši vienu lielu ģimeni, kurā mums ir gan lielā komanda, gan junioru komanda. Katram jaunajam spēlētājam ir iespējas šosezon sevi pierādīt un progresēt. Jau piecpadsmitgadīgam spēlētājam, kas spēlē „VEF Kadetos" ir iespēja spēlēt Latvijas čempionātā, katram ir iespēja atnākt un pierādīt, ka esi labāks par pārējiem. LBL ir cieši jāsadarbojas ar Jaunatnes līgu, tā jāpopularizē, lai basketbols kļūtu vēl masveidīgāks sporta veids, lai jaunie talanti nepazustu. Novēlu, lai LBL turpina attīstīties, attīstīt tieši Latvijas spēlētājus, lai jauniešiem būtu daudz lielākas iespējas nest Latvijas vārdu Eiropā. (N.Mazura video komentārs skatāms (http://www.vefriga.com/nikolajs-mazurs-vef-juniors-ir-liela-vef-jaunakais-bralis/).

LBL 20 sezonas. Svarīgi fakti*

91/92 Pirmajā turnīrā piedalās desmit komandas, pirmā spēle (Bonus – Cerība) notiek 1992.gada 15.februārī un Bonus sastāvā laukumā iziet arī Uvis Helmanis.

92/93 Komandā Princips parādās pirmais LBL leģionārs – melnādainais amerikānis Mikijs Džeksons.

93/94 LBL čempionātā piedalās 14 komandas – absolūtais rekords.

94/95 4.februārī Aigars Zeidaks SWH/Brocēni mačā ar Valmieras komandu gūst 100 punktus (131:87).

95/96 Pēc pirmā treknā gada un sekojošās banku krīzes komandas jūk un brūk. LBL čempionātā startē desmit vienības, līdz finišam tiek astoņas.

96/97 LBL uz gadu lauž līgumu ar LBS par valsts čempionāta rīkošanu. Pamatā nevis konflikts, bet vēss aprēķins – ASK/Brocēni-LMT tiek pie juridiski korektas iespējas Eiropas kausa izcīņas spēlēs sastāvā iesaistīt arī citu LBL klubu spēlētājus.

97/98 Līga tiek pie ģenerālsponsora un divas sezonas oficiāli tiek dēvēta par Sprite Latvijas Basketbola līgu. Brocēnu sastāvā spēlē piedalās trīs Valteri – LBL direktors un komandas galvenais treneris Valdis ar dēliem Sandi un Kristapu.

98/99 Broči astoto reizi pēc kārtas izcīna čempionu titulu.

99/2000 Turnīra rīkošanu no sabiedriskās organizācijas Latvijas Basketbola līga pārņem SIA LBL'2000, kuru izveido seši labākie klubi; Sākas BK Ventspils valdīšanas ēra.

2000/01 Basketbola savienība valsts čempionāta rīkošanu uztic Latvijas Jaunatnes basketbola līgai, taču pēc piecu klubu protesta maina lēmumu par labu SIA LBL'2000.

01/02 Latvijas čempionāta rīkošanu pārņem Basketbola savienība, saglabājot LBL zīmolu; gandrīz vienlaikus tiek pieteikti divi ambiciozi Rīgas klubi – dažas sezonas izturējušais Skonto un Barons, kas uz Rīgu atvedīs arī FIBA kausu.

02/03 Tiek sasniegts jauns rekords – sezonas laikā LBL klubos spēlē 15 ārzemnieki. Ilgi tas nenoturēsies – treknajās sezonās LBL komandām cauri gājuši gandrīz 30 viesstrādnieki.

03/04 Pirmo reizi komandas tiek sadalītas divās kategorijās. Eiropas kausos spēlējošās BK Ventspils un Skonto izspēlē četrus apļus, pārējās sešas komandas – sešus.

04/05 Sākas Baltijas integrācijas process – LBL čempionāta pirmajā posmā astoņas komandas cīnās par trim ceļazīmēm uz SEB Baltijas Basketbola līgas pirmā čempionāta virslīgu.

05/06 Kristaps Purnis 11 reizi kļūst par LBL čempionu – līdz šim nepārspēts rekords.

06/07 Pirmo un pagaidām pēdējo reizi čempiona titulu izcīna ārzemju trenera – lietuvieša Ramūna Butauta - vadīta komanda: ASK Rīga pārtrauc ventspilnieku septiņu gadu hegemoniju.

07/08 Kārlis Muižnieks kļūst par panākumiem bagātāko treneri LBL vēsturē – seši čempiona tituli. Pieci izcīnīti ar BK Ventspils (2002-2006), sestais ar Barons/LMT.

08/09 Ekonomiskās krīzes iespaidā sezonas laikā klubu sastāvos notiek lielākās pārmaiņas līgas vēsturē: Baronam cauri iziet 23 spēlētāji (desmit ārzemnieki), ASK Rīga 21, Ventspilij 17.

09/10 Otro reizi sezonas laikā turnīru pabeidza mazāk komandu, nekā iesāka. Izslēgtā Ķeizarmeža rezultātu anulēšana būtiski pasliktināja jau notikušo spēļu uzvarētāju Barona situāciju. Tracis pieklusa, kad Barons tik un tā nodrošināja pirmo vietu pamatturnīrā.

VEF Rīga pirmo reizi izcīna 2.vietu LBL, finālsērijā ar 3:4 piekāpjoties Baronam.

*Avots un redaktors: Latvijas Basketbola savienība

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV