Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Galvenie "Australian Open" favorīti būs Federers un Klistersa

Madara Zute, 14.01.2011. 11:22

Pēc „Optibet" ekspertu domām galvenais tradicionālā „Australian Open" tenisa turnīra, kas Melburnas kortos sāksies pirmdien, 17.janvārī, favorīts vīriešu vienspēļu turnīrā būs šveicietis Rodžers Federers, savukārt sievietēm vislabākās izredzes iegūt galveno balvu ir beļģietei Kimai Klistersai.

„Australian Open" ir pirmais no ikgadējiem četriem „Grand Slam" turnīriem, un tajā divu nedēļu garumā sacentīsies 128 pasaules spēcīgākie tenisisti gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē. Dalībnieku vidū būs arī Latvijas sportisti Ernests Gulbis un Anastasija Sevastova.

Vīriešu sacensībās pērn titulu ieguva šveicietis Rodžers Federers, kurš finālā pieveica britu Endiju Mareju. Federers būs galvenais pretendents uz uzvaru visā turnīrā arī šogad, un viņa izredzes šajā ziņā bukmeikeri vērtē ar 35% iespējamību. Tāpat ļoti reāls sacensību scenārijs speciālistiem šķiet pasaules ranga līdera un ar pirmo numuru izliktā spāņa Rafaela Nadala iespējamais triumfs (29%). Jāatgādina, ka Nadals pagājušajā Austrālijas atklātā čempionāta turnīrā startēja ne tik sekmīgi, piedzīvojot zaudējumu ceturtdaļfinālā pret nākamo finālistu Mareju.

Bez Federera un Nadala kā nākamie titula pretendenti bukmeikeru skatījumā ir iepriekš minētais Marejs (12%), kā arī pasaules trešā rakete serbs Novaks Džokovičs (8%), kurš jau iepriekš ir uzvarējis Austrālijā pirms trim gadiem. Vēl pie iespējamajiem vīriešu vienspēļu sacensību uzvarētājiem tiek minēts zviedrs Robins Soderlings (5%), kas pēdējos divos gados ļoti progresējis un spējis divkārt cīnīties prestižā „Roland Garros" Francijā notiekošā „Grand Slam" turnīra finālā un patlaban pasaules rangā ieņem augsto ceturto pozīciju.

Vēl trīs tenisistiem – Endijam Rodikam, Nikolajam Davidenko un Tomašam Berdiham – teorētiskas izredzes triumfēt Melburnā bukmeikeru skatījumā pastāv, taču tās nav īpaši lielas salīdzinājumā ar iepriekš minētajiem favorītiem – 2%. Par „tumšajiem zirdziņiem", kas varētu negaidīti pārsteigt un aizkļūt ļoti tālu turnīrā, un veiksmes gadījumā pat uzvarēt, speciālisti uzskata Žo Vilfrīdu Congu, Gaelu Monfilsu, Davidu Nalbandjanu, Stanislasu Vavrinku, Fernando Verdasko, Marinu Ciliču, kā arī latvieti Ernestu Gulbi. Jebkura nosauktā, kā arī vēl kāda cita tenisista iespējamais panākums tiek vērtēts ar 5% ticamību.

Vērtējot Ernesta Gulbja izredzes turnīrā, jāuzsver, ka līdz ar viņa samērā augsto vietu pasaules rangā, latvietis Austrālijā būs izsētā spēlētāja statusā. Tādējādi vismaz pirmajās divās kārtās viņam būs jāspēlē pret rangā zemāk esošu pretinieku, un šajos mačos Latvijas tenisists būs favorīta statusā. Pirms gada Gulbis turnīru beidza jau pirmajā kārtā, kad negaidīti atzina argentīnieša Huana Monako pārākumu. Jāpiebilst, ka pērn latvietis neuzvarēja nevienā „Grand Slam" turnīru spēlē, un visās šajās prestižajās gada sacensībās izstājās jau pirmajā kārtā, izņemot Vimbldonu, kur savainojuma dēļ nestartēja.

Sezonas sākumā Gulbis izskatās labā formā. Dohā viņš zaudēja tikai ranga līderim Nadalam un iekļuva ceturtdaļfinālā, savukārt Sidnejā nupat kā aizcīnījās līdz pusfinālam. Ja latvietim izdosies pārvarēt pirmās divas kārtas, tad pretī visdrīzāk nāks kāds no izsētajiem tenisistiem un nāksies cerēt uz labvēlīgāku izlozi, lai iespējami vēlāk būtu jātiekas ar pašiem labākajiem konkurentiem. Pēc bukmeikeru domām izdevies turnīrs Gulbim skaitītos tad, ja viņš pārvarētu vismaz trīs kārtas un iekļūtu labāko 16 sportistu vidū. „Optibet" speciālisti ir pārliecināti, ka viņam tas ir pa spēkam.

Tikmēr WTA sieviešu turnīrs Austrālijā solās būt daudz atklātāks un tajā paredzēt uzvarētāju ir grūtāk. Titula pretendentu pulks ir samērā liels, un šeit nav tik uzskatāmi izteiktas favorītes kā vīru sacensībās. Savainojuma dēļ šoreiz nestartēs pagājušā gada čempione Serēna Viljamsa, kas finālā pieveica beļģieti Žustīni Eninu. Par galveno favorīti tiek uzskatīta cita Beļģijas tenisiste Kima Klistersa, kuras izredzes triumfēt sieviešu vienspēļu turnīrā tiek vērtētas ar 22% iespējamību. Kā nākamās favorītes tiek minētas pasaules ranga līdere dāniete Karolina Voznjacki (15%), Enina (13%), kā arī krievietes Zvonareva, Šarapova, baltkrieviete Azarenka, austrāliete Samanta Stosura (visām 7%), amerikānietes Serēnas māsa Venusa Viljamsa, serbiete Ivanoviča (5%), kā arī vēl viena Serbijas tenisiste Jankoviča (3%). Jebkuras citas sportistes iespējamais panākums turnīrā tiek vērtēts ar 9% ticamību.

Kā norāda bukmeikeri, par Latvijas tenisistes Sevastovas izredzēm ir diezgan grūti spriest, jo viņa nav piedalījusies sezonas sākuma turnīros slimības dēļ un to, kādas cerības viņai ir tikt tālāk, lielā mērā ietekmēs izloze, jo latviete nebūs izsēto tenisistu vidū.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV