Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Orientieristi no Latvijas Tiomilas stafetēs iegūst devīto vietu

Anda Bīriņa, 03.05.2011. 18:12

Nedēļas nogalē Zviedrijā norisinājās vienas no pasaulē prestižākajām stafetēm orientēšanās sportā – Tiomila. Šajās stafetēs startēja arī orientieristi no Latvijas, kuri, pārstāvot dažādus ārvalstu orientēšanās klubus, uzrādīja izcilu sniegumu. Kristaps Jaudzems, Kalvis Mihailovs, Jānis Krūmiņš, Edgars Bertuks un Mārtiņš Sirmais, startējot spēcīgā Somijas kluba Turun Metsänkävijät sastāvā, izcīnīja godpilno devīto vietu no vairāk kā 340 komandām. Īpaši priecē, ka Turun Metsänkävijät komandā no desmit etapiem pieci bija uzticēti tieši Latvijas orientieristiem, tādējādi vēlreiz pierādot, ka šie spēcīgie Latvijas orientieristi ir patiešām konkurētspējīgi pasaules orientēšanās elitē.
Orientieristi no Latvijas Tiomilas stafetēs iegūst devīto vietu

Pirmais etaps bija uzticēts Kristapam Jaudzemam, kas Latvijā pārstāv orientēšanās klubu Saldus. Kā atzīst Kristaps, Tiomilas pirmais etaps vienmēr ir liels piedzīvojums, kas rada īpašu satraukumu un prasa milzīgu atbildību. Ļoti negaidītu un patīkamu pārsteigumu visiem līdzjutējiem sagādāja Latvijas sportists Kalvis Mihailovs (Latvijā pārstāv IK Auseklis), kurš, startējot ceturtajā etapā, mežā devās aptuveni četras minūtes aiz līderiem, bet, parādot augstākās klases izcilu sniegumu, komandu Turun Metsänkävijät spēja izvirzīt stafetes vadībā ar 4 sekunžu atrāvienu! Daudziem līdzjutējiem, kas nakts garumā Tiomilas stafetēm sekoja līdzi gan uz vietas Zviedrijā, gan arī Latvijā pie datoru ekrāniem, šis Kalvja veikums sagādāja patiesu prieku un milzīgu satraukumu par to, kā mūsu sportistiem ies nākamajos stafetes etapos.

Kā stāsta Kalvis Mihailovs, „Šogad spēcīgajā somu klubā Turun Metsänkävijät man tika uzticēts 4.etaps, jeb tā sauktā "garā nakts" - 16,5 km pa tumsu. Jau pirms starta komandas menedžeris skaidri pateica, kāds ir mans uzdevums un taktika, pie tā arī pieturējos visu distanci. Startēju aptuveni 4 minūtes aiz līderu komandām un, jau skrienot uz otro kontrolpunktu, bija izveidojusies spēcīga aptuveni 6 līdz 8 cilvēku grupa. Ātrums bija ļoti solīds, skrienot pa ceļiem, tas bija tuvu 3min/km, tādēļ aptuveni distances vidus daļā noķērām līderu grupu. Uz distances beigu daļu palēnām sāku ieņemt līderpozīcijas grupā un divus kontrolpunktus pirms finiša biju grupas priekšā kā „vilcējs". Pēdējie distances kontrolpunkti bija samērā vienkārši, tādēļ uzkāpināju tempu un finišēju ar pieklājīgu 4 sekunžu atrāvienu 1.vietā. Tālāk komanda cīnījās godam un finišā pēc 10 etapiem ierindojāmies augstajā 9.vietā."

Turun Metsänkävijät komandā kopā ar minētajiem latviešu orientieristiem startēja arī Vyacheslav Mukhidinov (Ukraina), Jussi Suna (Somija), Erik Thorsson (Zviedrija), Manu Mutka (Somija) un Kimmo Pajula (Somija). Vīriešu konkurencē stafetēs nepārspējamu rezultātu uzrādīja un jau otro gadu uzvaru izcīnīja Kalevan Rasti kluba komanda no Somijas.

Arī ātrākā Latvijas orientieriste Aija Skrastiņa Tiomilā pierādīja, ka viņai dotā uzticība no somu kluba Kalevan Rasti nav bijusi velta – tieši Aija, komandu paceļot līdz ceturtajai vietai, deva savu ieguldījumu un palīdzēja Kalevan Rasti sieviešu komandai stafetēs izcīnīt augsto 12.vietu no 350 startējušām komandām. Vairāk informācijas par to, kā mūsu sportistiem gājis sacensībās, iespējams izlasīt Latvijas Orientēšanās federācijas interneta lapā www.lof.lv.

Foto: Kalvis Mihailovs Pasaules čempionātā orientēšanās sportā 2010. (c) WorldofO.com

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV