Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Kuivižu jahtklubā atklās burāšanas sporta muzeju

Ģirts Avotiņš, 13.06.2011. 13:02

Sestdien, 18. jūnijā, pulksten 12, Kuivižu jahtklubā, Salacgrīvā tiks atklāts jaunizveidotais Jevgēņija Kanska vārdā nosauktais burāšanas sporta muzejs.
Kuivižu jahtklubā atklās burāšanas sporta muzeju

Sākotnējo muzeja krājumu veidos burāšanas sporta vēstures materiāli, godalgas, medaļas un diplomi no J. Kanska ģimenes arhīva, kas pirmo reizi plašākai sabiedrībai tika parādīts 2007. gadā – piemiņas izstādē "Burātājam Jevgēņijam Kanskim 100" Rīgā, Melngalvju namā. Līdz ar muzeja izveidošanu šīs nenovērtējamās burāšanas sporta vēstures liecības iemantos pastāvīgu vietu un pieejamību sabiedrībai.

Burāšanas sports ir viens no retajiem karaliski cēlajiem sporta veidiem, ar ko Latvijā veiksmīgā ģeogrāfiskā novietojuma dēļ ir iespējams nodarboties gan ziemā, gan vasarā. 20. gadsimtā, neskatoties uz varu un iekārtu maiņām, burāšanas sports Latvijā ir bijis ļoti attīstīts. Līdz šim daudzi no pieredzējušajiem burātājiem savu ģimeņu arhīvos ir krājuši un glabājuši dažādas vēstures liecības par sasniegumiem un piedzīvojumiem uz ūdens vai ledus. Tagad muzejs būs iespēja ikvienam šos arhīvus "iznest gaismā". Papildinot un pilnveidojot muzeja krājumu, tiks popularizēts burāšanas sports, un par vēsturisku īstenību kļūs daudzi nostāsti, kas līdz šim dzīvojuši tikai ļaužu valodās.

Rīgas Līča regate

Jevgēņija Kanska vārdā nosauktā burāšanas sporta muzeja atklāšana notiks Rīgas Līča regates ietvaros, kurā tiek izcīnīts arī Jevgēņija Kanska ceļojošais kauss. Regates starts tiks dots 17. jūnijā, pulksten 12, Daugavā, Rīgas pasažieru ostas rajonā. Tālāk sacensību dalībnieki ar jūras jahtām burās uz Salacgrīvu un 18. jūnijā pēc muzeja atklāšanas tiks doti starti salīdzinoši īsākām distancēm netālu no Kuivižu jahtkluba.

Jevgēņija Kanska ceļojošais kauss

Atbilstoši sacensību nolikumam Jevgēņija Kanska gadskārtējo ceļojošo balvu – sudraba kausu, kas tika izcīnīts tālajā 1938. gadā Nidas regatē ar jahtu "Amata", – iegūs Rīgas Līčas regates garākā brauciena uzvarētāju jahta. Lai ceļojošos kausu iegūtu savā īpašumā, jahtai šajās sacensībās ir jābūt ātrākajai trīs gadus pēc kārtas. Pārējā laikā sudraba balva ar tajā iegravētiem uzvarētāju jahtu nosaukumiem glabājas Jūras sacīkšu jahtu asociācijas birojā.

Jevgēņijs Kanskis

Leģendām apvītā burāšanas sporta autoritāte – Jevgēņijs Kanskis (17.12.1907. - 5.7.1986.) – burāšanai veltīja septiņdesmit savus dzīves gadus. To laikā Kanskis izcīnīja neskaitāmas uzvaras un titulus – pirmajām Latvijas laikā gūtajā uzvarām vēlāk pievienojās sešpadsmit PSRS čempiona tituli un daudzas citas augstākās godalgas, kuru vidū arī PSRS sporta meistara un nopelniem bagātā sporta meistara nosaukumi. Lai arī Jevgēņijs Kanskis bija pazīstams kā dažādu klašu švertlaivu un ķīļjahtu, kā arī ledusjahtu burātājs, viņa sirds piederēja jahtai "Amata", ar kuru vien izcīnīti vairāki simti godalgu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV