Trešdiena, 08.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Staņislava, Staņislavs, Stefānija;

Hewlett-Packard atzīmē LaserJet printera 25. gada dienu

Sintija Kvasova, 03.04.2009. 11:59

Vadošais drukas risinājumu uzņēmums Hewlett-Packard šomēnes svin LaserJet printera 25. jubilejas gadu, kas vienlaikus ir ievērojams atskaites punkts drukas un digitālās attēlveidošanas vēsturē. HP LaserJet iekārtas šajā laikā ir iemantojušas lāzerdrukas industrijas “zelta standarta” slavu un neviens birojs vairs nav iedomājams bez printera.
Hewlett-Packard atzīmē LaserJet printera 25. gada dienu

25 gadu laikā pasaulē realizēti 132 miljoni HP LaserJet drukas iekārtu. HP šajā laikā radījis virkni pasaulē atzītu drukas iekārtu: izmēros mazāko LaserJet printeri, tīkla lāzerprinteri un multifunkcionālo ierīci, kā arī pirmo krāsu lāzerprinteri. 

Dienā, kad pasaule piedzīvoja pirmā lāzerprintera dzimšanu, Latvijā materiāli tika drukāti un pavairoti ar rakstāmmašīnu, bet pirmais lāzerprinteris  pie mums nonāca tikai deviņdesmito gadu sākumā, un tā bija Hewlett-Packard LaserJet IIP iekārta (fotogrāfija pielikumā), tagad atceras Latvijas Universitātes Matemātikas un Informātikas institūta muzeja vadītājs Andrejs Skuja.
 
Tatjana Fiša (Tatjana Fish), HP Attēlapstrādes un drukas grupas mārketinga menedžere EMEA reģionā komentē: “Atsaucu atmiņā 1984. gadu, kad drukāšana birojā parasti notika ar bēdīgi slaveno un skaļo punktu matricas sistēmu. Tolaik drukas kvalitāte bija nepastāvīga, attēlu kvalitāte nenoturīga un fontu iespējas limitētas. HP LaserJet tehnoloģija ne tikai pārveidoja biroja vidi, bet arī piedāvāja pavisam jaunu kvalitatīvas printēšanas konceptu privātajiem lietotājiem, nodrošinot strauju kopējās drukas industrijas attīstību. 1990. gadā pirmā melnbaltā lāzerdrukas iekārta maksāja $1,000, savukārt 2004. gadā pirmā krāsu lāzerdrukas iekārta jau maksāja mazāk kā 500 $.

Šobrīd HP LaserJet printeri jau kļuvuši par neatņemamu palīgrīku uzņēmumu darbībā, kas ir tikpat svarīgi kā pati IT infrastruktūra, dators un telefons. Šodien ierīces apvieno tādas papildus funkcijas kā drošības sistēma, pieejamības kontrole, apkalpošanas iespējas no online vides, dokumentu un ierīču vadīšanu,” norāda T.Fiša.

Drukas iekārtu evolūcija Latvijā:

Laikā, kad pasaulē svinēja pirmās HP LaserJet iekārtas  parādīšanos, Latvijas teritoriju Rietumu informācijas tehnoloģijas bija sasniegušas tikai baumu līmenī. 80-to gadu vidum raksturīgas bija masīvas skaitļošanas iekārtas un tā saucamie skaitļošanas centri.

Latvijas Universitātes Matemātikas un Informātikas institūta muzeja vadītājs Andrejs Skuja atsauc atmiņā drukas iekārtu vēsturi Latvijā: “Laikā, kad Rietumu pasaule svinēja pirmā lāzerprintera parādīšanos, Latvijas teritorijā par pasaules tehnoloģiju jaunumiem zināja tikai retais un arī tad tikai baumu līmenī. 80-to gadu vidū par personālajiem datoriem un printeriem varējām tikai sapņot. Tā laika iekārtas,tā saucamās skaitļošanas mašīnas bija masīvas, skaļas un nepraktiskas, tās bija neparocīgas, jo nereti aizņēma gandrīz veselu telpu, turklāt tās bija arī ārkārtīgi skaļas. Tā laika milzīgās iekārtas ne tuvu nespēja pārstrādāt to informācijas daudzumu, ar ko šodien tiek galā personālie datori plaukstas lielumā. Drukas iekārtas parasti bija integrētas lielajās iekārtās. 80-to gadu beigās parādījās adatu printeri jeb tā saucamie adatnieki. Pirmās importa drukas iekārtas Latvijā parādījās 80-to gadu beigās ar ārzemju sūtījumiem, tā saucamie humpalu printeri. Tikai 90-to gadu sākumā pie mums nonāca pirmais lāzerprinteris, tā bija Hewlett-Packard LaserJet IIP iekārta.” (fotogrāfija pielikumā).
 
Viens no pirmajiem Latvijas brīvvalsts laika uzņēmējiem, SIA "Gerkens un Co" īpašnieks Raimonds Gerkens, stāsta: „Deviņdesmito gadu sākumā, kad dibinājām uzņēmumu un vērām vaļā pirmos veikalus, vienīgais dokumentu sagatavošanas palīgs bija rakstāmmašīna. Ar drukas iekārtām un citiem tā laika Rietumu informācijas tehnoloģiju jaunumiem tolaik bijām uz „jūs”. Visus uzņēmējdarbības dibināšanai nepieciešamos dokumentus pavairojām caur koppapīru vairākās kārtās, kā rezultātā, spēcīgi sitot rakstāmmašīnas taustiņus, virsējo papīra lapu vairs nevarēja salasīt. Līgumu slēgšanas process, līdz satura galējai saskaņošanai, tolaik varēja ievilkties vairākas nedēļas; visu līguma tekstu nereti vajadzēja pārrakstīt neskaitāmas reizes. Tolaik ātrākā dokumentu nosūtīšanas ierīce birojā bija faksa aparāts, kas ik rītu grīdu klāja gariem papīra palagiem, ko dienas gaitā bija jāsagriež un jāsašķiro pēc piederības.

Šobrīd mūsu uzņēmumam pieder 40 veikali, un veiksmīga uzņēmējdarbība bez mūsdienu tehnoloģijas jaunumiem  - datora un drukas iekārtas, nav iedomājama.” 

Pirms jaunu LaserJet produktu realizācijas, vislielāko uzmanību HP pievērš iekārtas tehniskiem risinājumiem, kas drukas procesā maksimāli samazinātu nelabvēlīgo ietekmi uz apkārtējo vidi. Ar Instant-on tehnoloģijas ieviešanu, kas drukas procesu paātrināja par 50% un samazināja  enerģijas patēriņu par 50%, HP panāca, ka CO2 izmešu daudzums gaisā samazinājies par 5.25 miljoniem tonnām. Šis daudzums pielīdzināms 1.1 miljonu automašīnu dīkstāvei vesela gada garumā.   

Atskatoties uz LaserJet 25

Hewlett-Packard speciālisti pastāvīgi veic pētījumus, izstrādājot jaunus tehnoloģiskus risinājumus drukas jomā. Tie pārsvarā fokusējas uz drukas sistēmu, kārtidžiem, toneriem, drukas materiāliem un iekārtas aprīkojumu. Visu veikto pētījumu gaitā HP ir ieguvis neskaitāmus inovāciju patentus.

Tatjana Fiša piebilst: “Viena no svarīgākajām LaserJet drukas iekārtu inovācijām un visu laiku priekšrocībām ir ātri maināmie un viegli instalējamie kārtridži, kas ir viena no HP printeru visu laiku veiksmes atslēgām ”.

“HP LaserJet drukas procesā kārtridžs ir elektrostatiskās attēlveidošanas sistēmas galvenais komponents, kas nodrošina LaserJet precīzo attēlveidošanas kvalitāti. Šī kārtridžu tehnoloģija jau 25 gadus ir augstas kvalitātes drukas produktu pieredzes pamatā.” 

Pēdējo 25 gadu nozīmīgākās HP inovācijas un sasniegumi drukas iekārtu tirgū:

• 1984. gada maijs –  klajā laists pirmais personālais LaserJet printeris pasaulē (fotogrāfija pielikumā);
• 1985. gada novembris – HP prezentē pasaulē pirmo drukas iekārtu ar divpusēju papīra ielādes funkciju;
• 1998. gada novembris – klajā nāk HP LaserJet IID, pasaulē pirmais plaša patēriņa lāzerprinteris ar divpusēju drukas funkciju; (fotogrāfija pielikumā)
• 1990. gada septembrī – iznāk HP LaserJet IIP, pasaulē pirmais lāzerprinteris, kura cena ir mazāka par $1,000; (fotogrāfija pielikumā)
• 1991. gada marts – tiek laists klajā HP LaserJet IIISi – pasaules pirmais tīkla lāzerprinteris; (fotogrāfija pielikumā)
• 1991. gada aprīlis – HP saražoto lāzerdrukas iekārtu apjoms sasniedzis 10 miljonus;
• 1993. gada aprīlī parādās HP Web Jetadmin programmrīks - pirmais grafiskais lietotāju programmrīks pasaulē;
• 1994. gada septembris – pasaules tirgū parādās pirmais krāsu lāzerprinteris;
• 1998. gada aprīlī –  iznāk HP LaserJet 3100, pasaulē pirmā plaša patēriņa multifunkcionālā (all-in-one) iekārta;
• 1998. gada jūlijs – HP lāzerprinteru pārdošanas skaitļi sasniedz 30 miljonus;
• 1998. gada oktobris – klajā nāk HP LaserJet 8100, tam laikam pasaulē ātrākais lāzerprinteris
• 2004. gada maijs – tiek laists klajā HP Color LaserJet 2550, pirmais krāsu lāzerprinteris, kura cena nepārsniedz $500

Par Hewlett-Packard (HP)

Pasaules lielākās tehnoloģiju kompānijas HP piedāvājumu klāstā ietilpst drukāšanas un personālās skaitļošanas iekārtas, kā arī IT pakalpojumi, programmatūra un risinājumi, kas nodrošina vieglu tehnoloģiju lietošanu patērētājiem un kompānijām. HP pabeidza kompānijas EDS pārņemšanu šā gada 26.augustā. Plašāka informācija par HP (NYSE: HPQ) ir pieejama www.hp.com.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV