Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

"The Pirate Bay" vadītājiem piespriež gadu ilgu cietumsodu

LETA, 17.04.2009. 17:18

Stokholmas tiesa piektdien pasludināja spriedumu četriem pasaulē populārās failu apmaiņas vietnes "The Pirate Bay" vadītājiem, atzīstot viņus par vainīgiem autortiesību pārkāpšanā un piespriežot viņiem gadu ilgu cietumsodu.
"The Pirate Bay" vadītājiem piespriež gadu ilgu cietumsodu

"The Pirate Bay" vadītājiem - Frederikam Neijam, Godfridam Svartholmam, Pēteram Sundem un Karlam Lundstrēmam - būs jāatlīdzina arī nelikumīgas lejupielādēšanas dēļ radušos zaudējumus 30 miljonu kronu (1,9 miljonu latu) apmērā.

"Stokholmas tiesa šodien [piektdien] četrus apsūdzētos atzina par vainīgiem autortiesību pārkāpšanas veicināšanā," teikts tiesas paziņojumā.

"Piedāvājot interneta vietni, kurai ir labi attīstītas meklēšanas funkcijas, vienkāršas augšuplādēšanas un uzglabāšanas funkcijas un trekeris, apsūdzētie ir izraisījuši noziegumus, ko pastrādājuši failu apmainītāji," teikts tiesas paziņojumā.

Četri apsūdzētie zināja, ka "vietnē notiek apmaiņa ar materiāliem, kas aizsargāti ar autortiesībām".

Tiesa nolēma apsūdzētajiem piespriest cietumsodu sakarā ar "aizsargātu materiālu pieejamības apjomiem un faktu, ka operācija veikta komerciāli un organizēti".

Filmu, mūzikas un videospēļu industrijas Starptautiskās Ierakstu industrijas federācijas (IFPI) pārstāvji sākotnēji pieprasīja kompensāciju 117 miljonu kronu apmērā.

IFPI apsveica tiesas lēmumu, norādot, ka tas ir simbolisks lēmums, kas liks failu apmaiņas tehnoloģiju lietotājiem pārdomāt savu rīcību.

Apsūdzētie tiesā savu vainu noliedza un gatavojas apelācijas kārtībā apstrīdēt tiesas lēmumu.

Viņu advokāts norādīja, ka vietnes "The Pirate Bay" īpašnieku apsūdzēšanu var pielīdzināt autoražotāju tiesāšanai par to, ka kāds ar automašīnu pārsniedz ātrumu.

Tikmēr industrijas eksperti norāda, ka šis tiesas spriedums neko nemainīs.

"Katru reizi, atbrīvojoties no vienas [failu apmaiņas sistēmas], parādās cita, vēl lielāka. "Napster" tika slēgts, un tad parādījās virkne citu. Failu apmaiņas izmantošana ar katru gadu tikai pieaug, un industrijai ir grūti kaut ko pret to iesākt," sacīja pētījumu kompānijas "Forrester" mūzikas tirgus analītiķis Marks Maligens.

Mediju pētījumu kompānijas "Screen Digest" analītiķis Dens Kraiens norādīja, ka "The Pirate Bay" slēgšana ir pilnīgi bezjēdzīga, jo pastāv neskaitāmas torrentu trekeru vietnes.

2003.gadā izveidotā vietne "The Pirate Bay" ļauj tās lietotājiem ar torrenta tehnoloģijas palīdzību savstarpēji apmainīties ar dažādiem failiem, kas pārsvarā ir ar autortiesībām aizsargāti mūzikas, filmu, programmu vai datorspēļu faili.

Apmaiņas materiāli neatrodas uz pašas vietnes serveriem. Tīmekļa vietnei visā pasaulē esot 22 miljoni lietotāju, un tā pelna ar interneta reklāmām.

Zviedrijas policija pēdējos gados veikusi vairākus reidus "The Pirate Bay" birojā, 2006.gadā konfiscējot gandrīz 200 serverus, uz laiku apturot vietnes darbību.

Toreiz "The Pirate Bay" atgriezās pēc dažām dienām, darbojoties uz serveriem, kas atrodas dažādās valstīs. Vietne vēl joprojām darbojas.

Pēc tiesas procesa sākšanās "The Pirate Bay" savā meklētājā ieviesa papildus anonimitātes funkcijas, kas ļauj lietotājiem vietni izmantot, slēpjot viņu IP adreses.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV