Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Google Wave – epasta, ziņapmaiņas un citu iespēju apvienojums

ZParks, 01.06.2009. 09:28 | komentāri (1)

Pagājušās nedēļas vidū, Sanfrancisko notikušajā konferencē Google I/O, kompānija parādīja produktu, kurš varētu tikt dēvēts pār nākotnes komunikāciju sistēmu. Turklāt samērā tuvas nākotnes. Runa ir par Google Wave, kas apvieno sevī e-pasta, ziņojumu apmaiņas servisus, dokumentu rediģēšanas iespējas, attēlu apskates programmu, Google Maps, un vēl daudzas citas lietas. Kas tas īsti ir Google Wave veidotie viļņi???
Google Wave – epasta, ziņapmaiņas un citu iespēju apvienojums

Google Wave risinājuma gadījumā lietotājs pieslēdzoties šim servisam nonāk sava veida interneta pasta sistēmā, tikai tajā vēstuļu vietā tiek izmantoti viļņi (waves). Viļņi tās ir vai nu e-pasta vēstules, ziņojumi, vai arī dokumenti, kurus var rediģēt vienlaikus vairāki lietotāji. Ideja tāda, ka pieņemsim lietotājs X pieslēdzoties sistēmai izveido šādu vilni un nosūta to lietotājam Y, kurš savukārt, tad kad ir pieslēdzies sistēmai var atbildēt uz to, rediģēt tekstu, vai arī pievienot vēl citus lietotājus šim vilnim. Bet ja abi lietotāji vienlaikus ir pieslēgušies servisam tad viņi abi divi var rediģēt vēstuli/dokumentu komentēt to, un visas veiktās izmaiņas tiek saglabātas.

Nav iespējams pazaudēt pat vienu simbolu. Turklāt, lietotājs X reālajā laikā redz katru burtu, kuru uzraksta lietotājs Y. Nav gan saprotams vai tas ir labi vai slikti tas nu pēc lietotāja izvēles, taču neapšaubāmi patīkamāk kā skatīties uz šobrīd tiek ierasto skrienošo zīmuli, vai uzrakstu...lietotājs Z raksta. Ja nu jums tiešām ļoti nepatīk tas, ka sarunu biedrs redz visas jūsu rakstības kļūdas un pārteikšanās tad variet pārslēgties uz parasto ziņojumu režīmu. Tāpat viena viļņa ietvaros var tik veidotas vairākas privātas sarunas, kuras citi neredz. Turklāt Google Wave ir aprīkots ar robotiem, kuri pamatīgi atvieglos darbu ar šo servisu. Tā, piemēram, jūs variet izveidot savu draugu ziņojumus no Twitter par vilni un tā saturs visu laiku atjaunosies, un jūs varēsiet to apspriest ar saviem draugiem. Tāpat iebūvēti roboti varēs jums atvieglot saziņu ar citās valodās runājošiem cilvēkiem, nodrošināt momentānu uzrakstītā teksta tulkojumu. Nav gan zināms kā un kad būs ar latviešu valodas atbalstu. Jūs varēsiet vilni nopublicēt arī savā blogā un tā nebūs kopija, bet tas pats vilnis, kurš visu laiku atjaunosies. Un, protams, viļņos var likt norādes uz citiem viļņiem. Rezultātā veidojas tāda stihiska vikipēdija, kuru var papildināt citi lietotāji.

Tāpat pastāv iespēja no darba virsmas ievilkt vilnī attēlus, un citi lietotāji momentā redzēs to samazinātas kopijas un pēc brīža arī oriģinālus. Vilnī var tik ieliktas arī kartes no Google Maps un video faili no YouTube. Ar viļņiem var darīt ļoti daudzas lietas, visas pat būs grūti uzskaitīt. Vislabāk to var novērtēt aplūkojot Google Wave video prezentāciju. Tā gan ir gara, bet ir vērts to izdarīt.

Google paši šo risinājumu savā sistēmā lieto jau vairākus mēnešus, bet ideja pati par sevi ir vairākus gadus veca. Turklāt ja mēs runājam par Google Maps, tad to izveidotāji, brāļi Lars un Jens Rasmuseni ir veidojuši arī Google Wave.
 
Jaunais serviss vēl ir izstrādes stadijā, bet jau līdz gada beigām tas tiks nodots vispārējai lietošanai.

Google Wave ir veidots izmantojos HTML 5 versiju, un tā, protams, strādā Google Chrome vidē, un tam derēs arī Firefox, un Safari, bet Internet Explorer tiek atmests kā pilnībā novecojis.

Interesants ir arī tas fakts, ka Google dod pilnu pieeju šī servisa izejas kodam un protokolam. Visi, kuri to vēlēsies, varēs izveidot savu Google Wave klientu, un lietot to. Serviss jau no paša sākuma tiek veidots kā atvērtā koda programma, un Google apzināti aicina visus entuziastus pilnveidot un uzlabot jauno programmatūru.

http://zparks.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV